Obavijesti

News

Komentari 35

Kako su pali zagorski pljačkaši: 'Ovdje nema novca, u pošti je!'

Kako su pali zagorski pljačkaši: 'Ovdje nema novca, u pošti je!'

Miroslav Leš (32) u listopadu prošle godine nepravomoćno je osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora zbog nekoliko razbojništava. Već nakon mjesec dana počinio je novu pljačku

VIDEO

Zaposlenica marketa Gavranović u Luci 29. prosinca 2017. godine oko 17.30 sati slagala je robu na police. U trgovinu su ušla dvojica muškaraca, jedan viši u jakni svjetlije, sivkaste boje i svijetlim gojzericama, a preko lica je imao sivo plavu maramu. Drugi je bio nižeg rasta u tamnoj odjeći, također maskiran. Mislila je da je riječ o šali dok viši nije rekao: "Daj novac!". 

- Vadi pištolj - naredio je niži razbojnik višem. Niži je cijelo vrijeme držao stražu na vratima dok je viši prilazio blagajni.

- Nema novca u trgovini, novac je u pošti - odgovorila im je zaposlenica.

Više nisu znali što da rade

To je zbunilo dvojicu pljačkaša, koji više nisu znali što da rade. Viši pljačkaš tad je krenuo prema u namjeri da sam uzme novac, no ona je primila za cijev plastičnog pištolja, koji je u natezanju pukao pa se posjekla na slomljenu plastiku. Kasnije je policajcima ispričala da je odmah primijetila da pištolj nije pravi.

- Daj sad da ti vidim lice - rekla je zaposlenica uhvativši razbojnika za maramu i pokušavajući je strgnuti s njegova lica. To ih je preplašilo i obeshrabrilo te su bez plijena krenuli bježati. Ona ih je slijedila i vidjela da ulaze u tamno dugačko vozilo parkirano pet metara od trgovine.

"Miro nije doma, on je pod ključem, odvela ga je policija"
"Miro nije doma, on je pod ključem, odvela ga je policija"

Nije vidjela da za volanom sjedi treći počinitelj. Kasnije će se ispostaviti da je riječ o Miroslavu Lešu (32) iz Klanjca, starom znancu policije.

'Hvala vam lijepa što ste me pustili na slobodu'

Dok je na slobodi čekao pravomoćnost presude, kojom je sredinom listopada 2017. godine nepravomoćno osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora. 

- Hvala vam lijepa što ste me pustili na slobodu - zahvaljivao je sucu Županijskog suda u Zagrebu Tomislavu Juriši.

Naime, da mu je "odrezao" pet ili više godina zatvora, Leš bi pravomoćnost presude čekao u istražnom zatvoru. Ovako je, smatra odvjetništvo, ubrzo nakon izlaska iz pritvora, već 21. studenom opljačkao kladionicu u Zagrebu. Terete ga da je u razdoblju od 21. studenog do 29 prosinca počinio ukupno deset kaznenih djela.

Razbojnik Leš: Hvala lijepa što ste mu pustili gospodine sudac
Razbojnik Leš: Hvala lijepa što ste mu pustili gospodine sudac

U dva navrata s njima su bila dvojica kompanjona Danijel Borošak (34) i Darko Glas (35), obojica iz Velikog Trgovišća. 

Nakon što su pobjegli iz trgovine ništa ne otuđivši, trojac je krenuo u smjeru Trgovišća prema kućama. Tamo su naišli na policijsku patrolu, pa je Leš bježao do benzinske postaje. Tamo je Glas uspio iskočiti iz auta i ostatke plastičnog pištolj baciti u potok, dok je Borošak ostao zaključan na stražnjem sjedalu jer auto ima zaštitno zaključavanje radi djece. Riječ je bila o Peugeotu 308 karavanu, koji je Leš unajmio. U automobilu policajci su pronašli kapu sa crno-bijelim prugama, za koju je Leš ispričao da ju je nosio na posao, rukavice i šal ili maramu, kojima je bio maskiran Borošak te Leševu crnu torbicu La Coste.

Kako su birali gdje u pljačku: "Tu je dobro, tam je dobro!"

Oduzeli su mu i jaknu, nalik onoj koju nosi pljačkaš na snimkama nadzornih kamera te tenisice i zelenu trenirku. Leš je u svojoj obrani pred tužiteljstvom porekao sve što mu stavljaju na teret, tvrdeći da ne zna zbog čega ga Glas lažno tereti.

Glas, kojega s Lešom i Borošakom, terete za jedno razbojništvo i pokušaj razbojništva istražiteljima je ispričao da ih je Leš vozio okolo i govorio "Tu je dobro, tam je dobro!", nakon čega su oni išli u pljačke. Ispričao je da je u trgovini u Luci, on imao plastični pištolj, a Borošak vrećicu te da je pljačka propala jer se zaposlenica "baš i nije preplašila". Crnu jaknu, crnu trenirku i crne tenisice spalio je 31. prosinca u svojoj kući u peći.

Dok je čekao zatvor, Leš je pljačkao pošte i kladionice...
Dok je čekao zatvor, Leš je pljačkao pošte i kladionice...

Nije to bio jedini put da su pljačkaši imali problema.

Primjerice, Leš je, tvrdi odvjetništvo, s još jednim nepoznatim pljačkašem 20. prosinca iza 17.30 sati upao u ured Hrvatske pošte u Bestovju. Nakon što su pokupili novac iz ladica, tražili su je da otvori trezor. Budući da trezor ima otvaranje s vremenskim odmakom, nije se otvorio odmah.

Na meti pošte, trgovine, kladionice i poslovnice za otkup zlata

Nakon otprilike dvije minute počeo je pištati, nakon čega treba utipkati završnu šifru za otvaranje. No, pljačkaši su pomislili da se aktivirao zvučni alarm te panično pobjegli iz pošte ne čekajući da se otvori trezor.

Lešu su na meti uglavnom bile pošte, trgovine, kladionice i poslovnice za otkup zlata iz kojih je obično izlazio s plijenom od oko 900 do više od 8600 kuna. Ukupna je šteta od svih razbojništva 38.480 kuna. Pljačkaši nisu mnogo birali pa su iz pošta i trgovina uzimali i kovanice, a zaposlenica opljačkane kladionice u Bestovju policajcima je rekla da su joj obojica razbojnika izgledala "smotano". Ipak neke su zapamtile oči koje su "izgledale strašno", dok je jedna zaposlenica pošte priznala da od straha nije uspjela uključiti tihi alarm. Policiju je zvala stranka jer je ona bila u prevelikom šoku.

Optužnica, koju je krajem ožujka podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu, tek čeka potvrđivanje na Općinskom sudu u Novom Zagrebu.

Kroz mjesec dana sastat će se optužno vijeće, koje optužnicu može potvrditi ili vratiti odvjetništvu na doradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21