Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako zadržati radnike u Hrvatskoj

Hrvatska pošta kao društveno odgovoran poslodavac svjesna je činjenice da zadovoljan radnik znači i zadovoljnoga korisnika

Foto: Hrvatska pošta

Svoju društvenu odgovornost pokazujemo kroz konkretne poteze menadžmenta za nagrađivanje, ali i zadržavanje radnika u tvrtki. Hrvatska pošta dobre radnike potiče da budu još bolji i da ostanu dugoročnije u kompaniji jer su njihova znanja i iskustvo izuzetno važni za daljnji razvoj tvrtke. Dobri rezultati i organizacijske promjene posljednjih godina stvorili su preduvjete za dodatno nagrađivanje radnika. 

Hrvatska pošta jedan je od ponajvećih poslodavaca u Hrvatskoj i zato veliku pažnju posvećuje dobrobiti svojih radnika. Briga za zaposlenike iznimno je važan dio i Razvojne strategije Pošta2022. Treću godine zaredom Hrvatska pošta zaslužila je Certifikat poslodavac partner koji dokazuje visoku kvalitetu upravljanja ljudskim resursima, a drugu godinu za redom primila je i priznanje „Business Leaders“ za digitalnu transformacije tvrtke. 

Sva ova priznanja temeljena su na ulaganjima u radnike koje Hrvatska pošta provodi. Radnici u pošti ostvaruju niz pogodnosti, prije dvije godine osnovan je zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond putem kojeg Hrvatska pošta nagrađuje uplatama sukladno radnom učinku. Ovakvim načinom nagrađivanja poboljšavamo socijalnu sigurnost radnika te nagrađujemo njihovu lojalnost tvrtki. Štednja u dobrovoljnom mirovinskom fondu ima dugoročne učinke – radnici koji štede u trećem stupu mirovinskog osiguranja trebali bi imati, ovisno o uplatama, i veću mirovinu.

S obzirom na izvrsne poslovne rezultate posljednjih godina, Hrvatska pošta je, uz pokretanje velikog investicijskog ciklusa, povisila primanja radnicima na operativnim radnim mjestima. Na primjer, poštaru za opću dostavu u protekle dvije godine primanja su povećana gotovo 25%. Također, od ove godine uveden je i novi sustav nagrađivanja zaposlenika na operativnim mjestima po modelu tzv. varijabilne nagrade. Visina nagrade za poštare i vozače računa se prema kriteriju kvalitete dostave za svaki radni dan u okviru promatranog razdoblja, a za radnike u poštanskim uredima izračunava se prema ukupnoj učinkovitosti te ostvarenoj prodaji. Nagrada se utvrđuje u brutoiznosu, a najviše može iznositi 3.200,00 kuna.

Dakle, uz redovna davanja radnicima prema Zakonu ali i Kolektivnom ugovoru, radnici Hrvatske pošte ostvaruju niz pogodnosti, sažeto:

  • nagrađivanje uplatom u treći mirovinski stup temeljem radnog učinka i godišnjeg razgovora zaposlenika i rukovoditelja,
  • operativnim radnim mjestima podigli smo primanja oko 25% u proteklim godinama,
  • varijabilni dio primanja za sva operativna radna mjesta - od poštara, operatera u poštanskim uredima do vozača

 

Tema: Promo sadržaj

Message