Obavijesti

News

Komentari 148

Njemačka će cjepivom AstraZenece cijepiti samo građane starije od 60 godina

Njemačka će cjepivom AstraZenece cijepiti samo građane starije od 60 godina

Za mlađe od 60 godina koji su već primili prvu dozu tog cjepiva, ministri ostavljaju izbor, ili da im se ubrizga druga doza, ili da pričekaju preporuku odbora za cjepiva (STIKO) predviđenu za kraj travnja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.10

Njemačka će cjepivom AstraZenece cijepiti samo starije od 60 godina

Njemačka će rezervirati upotrebu AstraZenecinog cjepiva za osobe starije od 60 godina nakon nekoliko slučajeva pojave krvnih ugrušaka, objavila su u utorak regionalna i savezna ministarstva zdravstva.

"Mlađi od 60 godina koji žele moći će primiti to cjepivo ali samo nakon savjetovanja s liječnikom koji vrši cijepljenje i nakon personalizirane analize opasnosti", naveli su ministri 16 njemačkih saveznih pokrajina i savezni ministar u priopćenju nakon sastanka.

Za mlađe od 60 godina koji su već primili prvu dozu tog cjepiva, ministri ostavljaju izbor, ili da im se ubrizga druga doza, ili da pričekaju preporuku odbora za cjepiva (STIKO) predviđenu za kraj travnja. 

Kancelarka Angela Merkel i ministar zdravstva Jens Spahn bi trebali kasnije održati konferenciju za novinare o toj temi.

STIKO je nešto ranije objavio odluku da "preporučuje Astra Zenecino cjepivo samo starijima od 60 godina". 

To stajalište se temelji "na sada dostupnim podacima o rijetkoj, ali teškoj trombozi kao nuspojavi koja pogađa uglavnom mlađe od 60 godina između 4 i 16. dana nakon cijepljenja", precizirali su.

Njemačka je primijenila najmanje jednu dozu cjepiva oko 11 posto svog stanovništva i treba ubrzati kampanju zaštite protiv koronavirusa dok treći val zahvaća zemlju.

21.19

SAD i još 13 zemalja zabrinuti zbog izvješća WHO-a o podrijetlu korona virusa

Sjedinjene Države i još 13 zemalja izrazile su u utorak zabrinutost zbog kašnjenja s objavom izvješća Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o podrijetlu koronavirusa te zbog toga što stručnjacima nije bio omogućen neometan pristup svim podacima.

Skupina zemalja objavila je zajedničku izjavu pošto je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao da su međunarodni stručnjaci izvijestili da su imali poteškoća u pristupu podacima za boravka u Kini gdje su istraživali porijeklo virusa. 

"Važno je da zajedno izrazimo zabrinutost zbog toga što je studija međunarodne ekspertne skupine o porijeklu virusa SARS-CoV-2 znatno kasnila i što nije bio omogućen pristup cjelovitim, originalnim podacima i uzorcima", navodi se u izjavi.

Potpisale su je vlade Australije, Kanade, Češke, Danske, Estonije, Izraela, Japana, Latvije, Litve, Norveške, Južne Koreje, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

Kina je odbila osigurati sirove podatke o ranim slučajevima covida-19 stručnoj skupini predvođenoj WHO-om, rekao je ranije jedan od stručnjaka, i to je moglo otežati njihova nastojanja da shvate kako je počela globalna pandemija.

Zajedničkom izjavom zemlje pozivaju na provedbu dodatnih studija životinja kako bi se utvrdilo na koji je način virus prešao na čovjeka i pozivaju da zemlje članice WHO-a dobiju pristup podacima, transparentno i brzo.

"Ključno je da neovisni stručnjaci dobiju pun pristup svim pertinentnim ljudskim, životinjskim i podacima o okolišu te osoblju koje je sudjelovalo u prvim stadijima pandemije, a što je relevantno za izbijanje pandemije", navode u izjavi.

Smatraju da će te smjernice pomoći zemljama da otkriju, pripreme se i odgovore na buduće pandemije. 

Međunarodna ekspertna misija, koja je boravila u Wuhanu, zaključila je da je vrlo vjerojatno da je uzročnik covida-19 prešao sa šišmiša na ljude preko neke druge životinje, istodobno gotovo potpuno isključujući mogućnost da je virus 'pobjegao' iz nekog laboratorija.

Šef WHO-a Ghebreyesus pozvao je u utorak na pokretanje nove istrage specijaliziranih stručnjaka o pretpostavci curenja virusa koji je izazvao pandemiju covida-19 iz laboratorija u Kini i upozorio da međunarodni stručnjaci nemaju nesmetani pristup podacima.

Iako su stručnjaci koji su istraživali podrijetlo virusa u siječnju i veljači u Kini hipotezu o laboratorijskom curenju smatrali najmanje vjerojatnom, "potrebno je daljnje istraživanje, u novim misijama sa specijaliziranim stručnjacima koje sam spreman rasporediti", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu sa zemljama članicama o izvješću koje je službeno objavljeno u utorak.  

19.50

Italija uvodi karantenu za putnike iz Europske unije

Italija će uvesti petodnevnu karantenu putnicima iz zemalja članica Europske unije, objavilo je u utorak talijansko ministarstvo zdravstva.

Svi putnici iz Europske unije morat će se testirati prije puta, poštivati petodnevnu karantenu i zatim ponovo testirati nakon karantene. Za putnike iz zemalja izvan EU-a na snazi je 14-dnevna karantena.

Ta mjera se primjenjuje za sve one koji kreću i stižu na poluotok, uključujući i talijanske državljane, precizirao je jedan dužnosnik ministarstva, prenosi agencija France presse.

Nova mjera odmah stupa na snagu, dan nakon njezine objave u Službenom listu i bit će na snazi do 6. travnja, precizira ministarstvo, dok je uskrsni vikend, koji počinje u subotu i završava u ponedjeljak, jako popularan među stranim turistima za posjet Italiji.

U većem dijelu zemlje na snazi su stroge mjere radi suzbijanja širenja zaraze u trećem valu covida-19, zatvoreni su kafići i restorani, a putovanja ograničena. 

Cijeli poluotok će biti u crvenoj zoni (visoki rizik zaraze i maksimalne mjere) za uskrsni vikend.

U pandemiji je do sada u Italiji umrlo više od 108.000 ljudi, prema podacima ministarstva zdravstva.

18.25

Šef WHO-a traži istragu o pretpostavci curenja virusa iz laboratorija u Kini

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je u utorak na pokretanje nove istrage specijaliziranih stručnjaka o pretpostavci curenja virusa koji je izazvao pandemiju covida-19 iz laboratorija u Kini i upozorio da međunarodni stručnjaci nemaju nesmetani pristup podacima.

Iako su stručnjaci koji su istraživali podrijetlo virusa u siječnju i veljači u Kini hipotezu o laboratorijskom curenju smatrali najmanje vjerojatnom, "potrebno je daljnje istraživanje, u novim misijama sa specijaliziranim stručnjacima koje sam spreman rasporediti", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu sa zemljama članicama o izvješću koje je službeno objavljeno u utorak.  

Pretpostavku da je virus koji je izazvao covid-19 mogao pobjeći iz laboratorija snažno je podupirala američka administracija pod predsjedanjem Donalda Trumpa, na temelju informacija njihovih obavještajnih službi. 

Kina je uvijek odlučno odbacivala tu mogućnost. 

Tedros je govorio prije službene objave izvješća o porijeklu virusa i konferencije za novinare nekolicine međunarodnih stručnjaka koji su bili u Kini u siječnju 2021. kako bi obavili istragu, više od godine dana nakon početka pandemije u Wuhanu u prosincu 2019. 

On je također naglasio da su međunarodni stručnjaci rekli da su imali poteškoća u pristupu podacima tijekom boravka u Kini.

"Nadam se da će nove zajedničke istrage biti temeljene na široj i bržoj raspodjeli podatka", dodao je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

17.21

Poljska bi mogla procijepiti sve odrasle građane do kraja kolovoza

Poljska želi cijepiti protiv covida-19 sve odrasle koji to žele do kraja kolovoza, rekao je u utorak premijer Mateusz Morawiecki.

U prvom kvartalu ove godine slaba dostupnost cjepiva bila je glavni razlog sporog cijepljenja građana.

U mjesecima koji dolaze Poljska će morati osigurati uvjete za iskorištavanje očekivanih većih pošiljki cjepiva, rekao je premijer. 

Samo u travnju dobit će najmanje pet milijuna doza, možda čak sedam, rekao je glavni vladin dužnosnik za cijepljenje, Michal Dworczyk.

Prema tome, trebat će povećati broj lokacija za cijepljenje i uključiti ljekarne, 'drive-through' točke te veće tvrtke, među ostalim.

Također će se pojednostaviti procedura ispunjavanja uvjeta za cijepljenje kao i samog cijepljenja, kazali su dužnosnici.

Poljska je odlučila da neće davati prioritet nikakvim dodatnim skupinama i da će imati jednostavniji sustav u kojem će se registraciju postupno otvarati za sve mlađe građane.

Do 24. travnja registrirat će se moći rođeni 1973. i mlađi. 

Registracija za sve građane koji se žele cijepiti vjerojatno će početi u svibnju, rekao je Dworczyk.

Poljska je do sada podijelila gotovo šest milijuna doza cjepiva. 

Cjepivo je dobilo gotovo četiri milijuna ljudi, od kojih dva milijuna obje doze. 

Poljska zadnjih dana bilježi gotovo 30.000 novozaraženih na dan. 

Ukupno zaraženih do sada je 2,29 milijuna, a gotovo 52.000 ljudi je umrlo od covida-19 u toj zemlji.

Komentari 148