Obavijesti

News

Komentari 1

Kancelar Nehammer je poručio: Austrija će biti most između EU-a, Srbije i zapadnog Balkana

Kancelar Nehammer je poručio: Austrija će biti most između EU-a, Srbije i zapadnog Balkana
3

Austrija i dalje želi biti most između Europske unije i Srbije i drugih zapadnobalkanskih zemalja, poručio je u četvrtak u Beogradu austrijski kancelar Karl Nehammer

VIDEO

Ocijenio je da zbog ruske invazije na Ukrajinu EU treba poslati "jasan znak" da te države "pripadaju Uniji i Europi".

"Mi kao EU moramo učiniti sve da proces pristupanja (zemalja zapadnog Balkana) bude ubrzan. Austrija sebe vidi kao most u tom procesu i za nas je veoma važno da se taj postupak ubrza", rekao je Nehammer na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je najavio kako će njegova zemlja učiniti sve da bi produbila bilateralnu suradnju sa Srbijom jer su odnosi dviju država obostrano značajni.

Nehammer i Brnabić su, komentirajući rusku invaziju na Ukrajinu, o utjecajima ratne krize govorili u kontekstu politike i ekonomije, te globalnog utjecaja na regiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Nehammer: Austrija je bila neutralna, takvi ćemo ostati
Nehammer: Austrija je bila neutralna, takvi ćemo ostati

Austrijski kancelar istaknuo je "veliku brigu" zbog utjecaja Rusije u regiji, naglasivši da je u pogledu sigurnosne politike članice EU-a imaju "obavezu i interes" da pronađu zajednička rješenja za probleme koje trebaju prevladavati.

Brnabić je ponovila "principijelni stav" Srbije o osudi kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, navodeći kako odluka Beograda da ne uvodi sankcije Rusiji nije u potpunosti prihvaćena od njezinih partnera ni u Uniji, ali ni u Rusiji.

To stajalište proizlazi iz činjenice da je Srbija "mnogo godina bila pod sankcijama" zbog kojih su najviše ispaštali obični građani, jednako tako i u vrijeme "agresije zemalja NATO pakta".

"Srbija je u veoma specifičnoj situaciji koja, i pored svih pritisaka, u potpunosti poštuje međunarodno pravo i njegove principe", naglasila je Brnabić.

Ona je rekla da su odnosi Srbije i Rusije "tradicionalno jako dobri", jer ih povezuju "povijest, kultura, tradicija i vjera", a u vrijeme ekonomske krize i energetika jer Srbija, poput drugih zemalja Europe u velikoj mjeri ovisi o ruskom plinu.

VIDEO U emisiji je napao Vučića, voditeljica poludjela: Ajde, bre! Reklame. Napolje, van iz studija
VIDEO U emisiji je napao Vučića, voditeljica poludjela: Ajde, bre! Reklame. Napolje, van iz studija

"To je veliki izazov za našu ekonomiju", rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da su austrijske kompanije u Srbiji uložile više od 2,5 milijarde eura, a zapošljavaju više od 22.000 ljudi.

Nehammer je rekao da i Austrija "iznimno ovisi" o ruskom plinu zbog čega je otvoreno pitanje kako će se prema tome odrediti jer treba osigurati energente za iduću zimu, a istodobno se orijentirati ka međunarodnom tržištu.

Brnabić je poručila da će Srbija na zapadnom Balkanu ustrajati u ulozi "jedne od zemalja koje su stup stabilnosti"

"Nećemo dozvoliti da se nestabilnost ili kriza prelije na ovaj dio Europe", rekla je Brnabić.

Trenutno postoji velika zabrinutost da bi rat u Ukrajini mogao dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu. Ruski utjecaj posebno je jak u Srbiji i u srpskom dijelu Bosne i Hercegovine.

Nehammer putuje u BiH i na Kosovo

Nehammer se danas u Beogradu sastao s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ministrom unutarnjih poslova Aleksandrom Vulinom i srpskim pravoslavnim patrijarhom Porfirijem. Srbija je prva stanica na kancelarovom dvodnevnom putovanju na zapadni Balkan. Nehammer će u četvrtak navečer otputovati u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Tamo će sutra razgovarati i s najvišim političkim predstavnicima, a u popodnevnim satima će stati na kratko i na Kosovu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a