Obavijesti

News

Komentari 120

Kao da su na tržnici: 'Moramo birati čije će dijete ići u školu'

Kao da su na tržnici: 'Moramo birati čije će dijete ići u školu'
4

Svi roditelji su odbili: U Petrinji su roditeljima troje učenika, koji trebaju asistenta kako bi mogli ići u školu, rekli da imaju samo jednog te da se roditelji dogovore

VIDEO

U našoj Hrvatskoj za mnogo toga ima, ali problem je što nema za one kojima je najpotrebnije, kazuju Petrinjci, roditelji školske djece s cerebralnom paralizom i drugim bolestima cerebralnog sustava, kojima treba osobni asistent kako bi mogla pohađati nastavu.

Nikad dosad nije bilo upitno hoće li početkom škole doći osobni asistent djece koja sporije prihvaćaju određene sadržaje, ali i to se promijenilo. 

- Dolazi nova školska godina i roditelji su pitali što je s osobnim asistentima djece za ovu školsku godinu. Zamislite, odgovoreno nam je: 'Imamo za jednog asistenta. 'Dogovorite se pa uzmite jednog i neka radi s troje djece’. Bili smo zgroženi - kazala je Nezifa Kovačević, majka hendikepiranog djeteta. 

Napominje kako će njezin sin Matej nastaviti školovanje i očekuje kako će njegov prošlogodišnji osobni asistent nastaviti raditi s njim.

'Moj Matej je odlikaš upravo zahvaljujući osobnom asistentu'

- Naša djeca imaju različite probleme i teško prihvaćaju nove ljude, ali kada se vežu za nekoga, a ovdje je riječ o osobnim asistentima, osjećaju nevjerojatnu povezanost. Moj Matej je odlikaš upravo zahvaljujući osobnom asistentu, slično je i kod drugih i stoga mi roditelji takve djece želimo da prošlogodišnji asistenti i dalje rade s njima. Pitamo se je li 2000 kuna previše za djecu koja trebaju pomoć, a ona im se odbija - ogorčeni su roditelji, koji će ogorčenost izraziti i na prosvjednom skupu na Markovu trgu u Zagrebu. 

Prošle godine takvu pomoć za školarce osiguravao je Hrvatski zavod za zapošljavanje, koji je plaćao asistente u sklopu javnih radova, i to 50 posto, iznosa, a po 25 posto troškova snosili su županija i Grad Petrinja, ali ove godine je upitno. 

Djeca s cerebralnim teškoćama ne mogu se snaći sama. Treba im potpora, a troškovi su im viši. 

Primjerice, Matej mora imati posebne tenisice koje mu učvršćuju skočni zglob. I ostali roditelji imaju mnogo troškova, neki su morali prestati raditi da bi radili s djecom. 

Na području petrinjske i područnih škola više je oboljele djece koja trebaju asistente. Svi oni čekaju hoće li se birokracija udostojiti i odreći se nečega da bude za djecu kojoj puno toga nedostaje.

Prosvjedima će pokušati osigurati osobne asistente

Tek tri osnivača osnovnih i srednjih škola, dakle županije i gradovi, osigurala su potreban novac za osobne asistente u nastavi. Stoga će roditelji djece s posebnim potrebama u ponedjeljak točno u podne prosvjedovati ispred Vlade. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca