Obavijesti

News

Komentari 7

Kao dijete se izborila za pravo da umre, a sada je diplomirala

Kao dijete se izborila za pravo da umre, a sada je diplomirala
1

NOVO SRCE, NOVI ŽIVOT: Hanna je kao djevojčica odbila transplantaciju srca koje joj je oslabilo zbog agresivne kemoterapije na koju je išla zbog rijetke leukemije

VIDEO

Hannah Jones (22) nedavno je diplomirala na Sveučilištu Aberystwyth. Ono što je većini ljudi normalan slijed u obrazovanju za nju je bilo pravo čudo. Hannah je prije osam godina trebala umrijeti. Kao djevojčica oboljela je od leukemije, a srce joj je toliko oslabjelo od kemoterapije da su joj liječnici predviđali samo nekoliko mjeseci života. 

Tada 13-godišnja djevojčica trebala je transplantaciju srca, no umorna od borbe za goli život Hannah i njezini roditelji izborili su se na sudu za pravo da je liječnici puste da umre. Iz bolnice je otišla kući kako bi posljednje mjesece provela s obitelji. No, prošla je godina dana i Hannah je još bila tu, a u međuvremenu se i predomislila u vezi transplantacije. Pronašli su donora i dobila je novo srce. 

- Nikad nisam imala lagan život - kaže Hanna kojoj se djetinjstvo izgubilo u izmaglici uspomena na bolničke hodnike. 

Rijetki oblik leukemije dijagnosticirali su joj s četiri godine. Od agresivne kemoterapije otpala joj je sva dlaka, a teško joj je oštećena i koža na rukama i nogama. Ali najgore od svega bilo je što joj je nakon dva mjeseca zauvijek oštećeno i srce. Kad je s 12 godina kolabirala od povećanog srca, jedina opcija bila je transplantacija koju je isprva odbila. 

- Bilo mi je dosta boravka u bolnici. Iako su liječnici davali sve od sebe htjela sam biti okružena obitelji,  prijateljima i ljubimcima i biti što normalnija. Bilo mi je dosta četiri ista bolnička zida i pištanja aparata. Znala sam da bi čekanje novog srca značilo mjesece boravka u bolnici i to nisam željela - objasnila je mlada žena.

Njezina majka inače je medicinska sestra i bez razmišljanja je podržala želju svoje kćeri jer zna kakvo je mučenje i kakve su male šanse za oporavak bile pred njom. 

Hannah je ipak izdržala i dan prije 14. rođendana rekla mami kako ipak želi novo srce. Njezini vršnjaci spremali su se za maturalnu večeru i ona je odlučila - 'želim živjeti'. 

Oporavak nakon transplantacije bio je dug, kompliciran i bolan. Mučile su je brojne infekcije i neke stvari je morala učiti ispočetka, ali danas, kaže, živi punim plućima i ništa je neće spriječiti u tome, piše Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je