News

Komentari 100

Krvavi potok teče u Dumovcu: 'Užasno smrdi po cijele dane'

Krvavi potok teče u Dumovcu: 'Užasno smrdi po cijele dane'

Potok Črnec u mjestu Dumovec pokraj Sesveta, u subotu popodne bio je krvavo crvene boje. Šokirani mještani kažu da nisu vidjeli ništa slično posljednjih 10-ak godina, no nažalost, to se događalo i prije

U subotu oko 17 sati sablažnjeni čitatelji su nam poslali uznemirujući video crvenog potoka Črnec u Dumovcu nedaleko od Sesveta. 

- Nikad nisam vidjela ništa slično u ovih 10 godina koliko tu živim, ovo me zaprepastilo. Inače, potok smrdi po cijele dane jer se u njega ulijeva i kanalizacija Kraljevačkih Novaka i Kobiljaka - ispričala nam je čitateljica. 

POGLEDAJTE VIDEO: Potok Črnec crvene boje 

Posljednji put o 'krvavom potoku' pisali smo prije 13 godina, kada su uznemireni mještani također sve prijavili Županijskom centru 112, a na teren su izašli vodopravni inspektori te službenici iz Hrvatskih voda koji su uzeli uzorak crvene boje na analizu. 

- Nekoliko puta na mjesec potok dobije krvavo crvenu boju. Najviše smrdi navečer kad malo zahladi. Ne možemo više živjeti uz ovaj smrad, pa ovdje se igraju naša djeca - govorili su mještani Dumovca prije 13 godina, no od tad pa do danas nije bilo sličnih situacija. 

Inače, potok Črnec proteže se od Sljemena do Črnec polja, a mještani pak sumnjaju da se u potok bacaju štetne tvari koje dolaze iz industrija okolnih Sesveta i ostalih sela.

Čak i prema stručnoj analizi kakvoće vode potoka Črnec iz 2011. godine kojeg su proveli doc.dr.sc. Ankica Senta Marić, dipl.ing. Damir Andabaka i dipl.ing. Nataša Zdjelarević, stoji da je zagađivač potoka industrijska zona Sesvetskog Kraljevca.

- U potok Črnec izlijevaju se otpadne vode industrije Končar (sklopno postrojenje, elektroindustrija), Pellis ili Duma (tvornica kože). Najznačajniji onečišćivači su Agroproteinka čiji se kontejneri za prijevoz životinjskog otpada ispiru te upravo ta voda završava u Črnecu, dok tvrtka Pellis ispušta mulj i otpadne vode u potok. Naslage masnoće iz kanala su duboke, a tlo oko njega je onečišćeno - stoji u analizi. 

Iz PU Zagrebačke potvrdili su nam da je policija izašla na teren te alarmirala nadležne službe kako bi se utvrdilo zbog čega je voda takve boje. Više informacija donosimo uskoro.  

 

Najčitaniji članci