Obavijesti

News

Komentari 142

Kao šef POA-e Karamarko je zarađivao novac od Sobolija

Kao šef POA-e Karamarko je zarađivao novac od Sobolija
4

U vrijeme dok je današnji prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio šef Protuobavještajne agencije, isplaćivao si je dobit iz svoje tvrtke Soboli

VIDEO

U vrijeme dok je današnji prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio šef Protuobavještajne agencije, isplaćivao si je dobit iz svoje tvrtke Soboli koja se bavila skoro istim poslom kao i on u državnoj službi.

Soboli je prikupljao i analizirao informacije, odrađivao sigurnosni konzalting za niz javnih i privatnih tvrtki. Pa i za Inu u kojoj je tada u upravi bio Karamarkov prijatelj Jozo Petrović koji je te izvještaje dobivao na ruke.

Iako je upravljačka prava nad 20 posto Sobolija prenio na odvjetnika, Karamarko je sudjelovao u podjeli zarade tvrtke. U pet navrata tijekom 2005. i 2006. godine, dok je bio na čelu POA-e, ukupno je na račun Karamarka sjelo 65.000 kuna od dobiti Sobolija. Uz plaću, tako si je podebljao kućni budžet.

Ali to nije sve. Karamarko je također 2006. godine, dok je bio šef obavještajaca, dobio i 300.000 kuna od dobiti tvrtke Doron net. U njoj je bio suvlasnik sa Ivanom Baketom, kao i u Soboliju, te Borisom Smiljanićem. Doron net je tada bio jedini koji su uz Končar mogli mjeriti elektromagnetska zračenja. Imali su, među ostalim, ugovore sa Vipom i T-HT-m.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ove isplate bacaju novo svjetlo na današnju situaciju u kojoj oporba i Most zahtjevaju smjenu Karamarka iz Vlade. Smatraju da zbog prijateljstva s Petrovićem i poslova njegove supruge Ane s njim, Karamarko ne može odlučivati o Ini. Podsjetimo, Petrović je danas lobist

MOL-a s kojim je Vlada u dva spora vrijedna milijarde kuna. Isplate pokazuju da je Karamarko imao financijsku korist od suradnje s Petrovićem u Ini.

I Karamarko i Petrović svoj odnos opisuju kao prijateljski, ne kao i poslovni. Podatke o isplati dobiti je sam Karamarko dostavio Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa prije dvije godine. Iako bi danas bilo teško zamislivo da šef obavještajaca ima tvrtku koja se bavi sličnim poslom i sudjeluje u podjeli njene dobiti, zakon je tada bio drugačiji. Povjerenstvo je zato zaključilo da Karamarko nije u sukobu interesa. Pojednostavljeno, u tadašnjem zakonu nije bilo navedeno da je šef Protuobavještajne agencije dužnosnik koji spada pod Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

- U rješenju o imenovanju Karamaka ravnateljem POA-e i SOA-e nije bilo izričito određeno da se isti smatra dužnosnikom u smislu tada važećeg Zakona o sprečavanju sukoba interesa – stoji u obrazloženju Povjerenstva iz 2014. godine nakon što je odlučivalo o Tomislavu Karamarku.     

Kako se pitanje sukoba interesa ipak nameće, pitali smo i Karamarka za komentar, ali nismo dobili odgovor. Razgovarali smo zato s Ivanom Baketom, nekdašnjim Karamarkovim partnerom, a danas savjetnikom u Vladi. Uz rješenje Povjerenstva da Karamarko nije u sukobu interesa, on podsjeća da je USKOK pet godina istraživao je li Karamarko zlorabio svoju položaj i utjecao da Soboli i njegove tvrtke dobiju poslove javnih tvrtki. Na kraju je zaključeno da nije i prijava je odbačena ove godine. Baketa ističe da bi za vrijeme SDP-ove vlasti Karamarko sigurno bio procesuiran da je USKOK našao bilo što sporno.

- U Soboliju smo imali vrhunske stručnjake, bivše generale, pukovnike, magistre i analitičare koji su radili vrhunski posao i kvalitetan proizvod. Zato smo dobivali poslove, a Karamarko u tome niti je sudjelovao niti nam pomagao. Druga tvrtka, Doron net, nije imala poslove s državnim tvrtkama. Zar ja koji sam bio profesionalac u državnoj službi ne mogu biti uspješan u privatnim poslovima? – kaže Baketa.

Baketa se nije mogao točno sjetiti kada je počela suradnja Sobolija i Ine u čijoj upravi je sjedio Petrović, ali kaže da je završena kada je mađarski MOL preuzeo upravljanje. Iz Ine nam i dalje ne odgovaraju koliko je trajala suradnja sa Sobolijem.

Karamarko je udjele u tvrtkama iz kojih je crpio dobit prodao krajem 2006. godine. Udio u Soboliju je prodao Baketi za 75.000 kuna. Kako smo već objavili, zahtjev da se prodaja upiše u Sudski registar Trgovačkog suda je povučen odmah sljedeći dan. Iako nikada na sudu nije

upisano da je Karamarko prestao biti suvlasnik, njegovo ime se kasnije više ne spominje na sudu. Baketa vjeruje da se radilo o grešci.

- Zahtjev za upis prodaje je poslala i javna bilježnica, a zatim i naš odvjetnik. Kako je sutkinja već otvorila zahtjev za upis od bilježnice, naš odvjetnik je povukao svoj. Zašto na kraju prodaja nije upisana na sudu, zaista ne znam – kaže Baketa.

Iz Trgovačkog suda nisu ulazili u razloge povlačenja upisa o prodaji, ali su nam odgovorili da po tadašnjem zakonu, Karamarko, kao niti bilo tko drugi, nije imao obvezu prijaviti prodaju udjela. Tek od 2010. godine postoji obveza svih (su)vlasnika tvrtki da vlasništvo nad tvrtkama moraju prijaviti sudu. Zakon je do 2010. dopuštao da tvrtke, ako žele, imaju skrivene vlasnike.

Karamako i Baketa su očito pokazali dobru volju da javno objave prodaju, ali ako je točno što kaže Baketa, opet je potpuno nejasno zašto ta prodaja nije i zabilježena na sudu.

U svom ranijem odlučivanju je li Karamarko u sukobu interesa, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa je inače dobilo ugovor o prodaji, ali ne i da je povučen zahtjev da se to zabilježi na sudu. Udruga Partnerstvo za društveni razvoj zato je prošli tjedan zatražila da se ponovno ispita kada je prodana tvrtka i ponovno su prijavili Karamarka. Navode da se kroz poslove Ine i Sobolija pokazuje dugogodišnja suradnja Karamarka i Josipa Petrovića.     

Ana i Tomislav Karamarko tajno se sastali s Mamićem

24sata u posjedu su videosnimke neobičnog sastanka u zagrebačkom hotelu Sheraton. Na katu hotela, u separeu, za isti stol su sjeli Zdravko Mamić, bivši čelnik Dinama pod USKOK-ovom istragom za utaju i izvlačenje više od 100 milijuna kuna iz tog kluba, te supružnici Ana i Tomislav Karamarko. O čemu su razgovarali nije poznato, a iako smo i Anu Karamarko i prvog potpredsjednika Vlade preko glasnogovornika pitali za povod sastanka, odgovore nismo dobili.

Pokretanje videa...

00:44

Mamić inače otvoreno podržava HDZ, često je glavni animator na njihovim skupovima a donirao ih je i u izbornim kampanjama. Prije dva tjedna, Mamić i Karamarkovi su se susreli i u hotelu Esplanade, ali tada ih je spojila proslava mature njihove djece. I na objavljenim fotografijama s maturalne svečanosti Mamić i bračni par Karamarko srdačno razgovaraju. Mamić se povukao s čela Dinama upravo zbog istraga USKOK-a. Zbog kontakata sa Mamićem dok je bio pod istragom, početkom godine se u problemu našla i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.     

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.