News

Komentari 107

Kao trofej imao životinje koje sve više izumiru u Hrvatskoj

Kao trofej imao životinje koje sve više izumiru u Hrvatskoj

PAO PREPARATOR Inspektori su se šokirali vidjevši na zidu kože dva risa. Osim njih u kući u Gorskom kotaru su pronašli i zaštićene ptice grabljivice, kopce, sove

U Gorskom kotaru kod preparatora inspektor zaštite okoliša prošli tjedan pronašao je dvije kože risa, strogo zaštićene životinje u Hrvatskoj. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u naizgled slučajnoj inspekciji razbilo je još jedan lanac uhodanog i dobro plaćenog posla ubijanja, krijumčarenja i prepariranja zaštićenih vrsta.

Pronalazak koža risa te još zaštićenih ptica grabljivica, kopca i jastreba, samo je nastavak uspješne akcije Preparator iz studenog prošle godine. Tad je Željko Vuković, viši inspektor zaštite prirode iz Đakova, zaplijenio više desetaka prepariranih životinja ili njihovih koža, uglavnom ptica grabljivica, jastrebe, kopce, škanjce, sove. No pronašao je i ubijene i preparirane vidre, riseve, vukove, divlje mačke, ali i kože egzotičnih životinja, polarnog medvjeda, servala i tigra. Vrijednost zaplijenjenog iz studenog i prošlog tjedna procjenjuje se na više od pola milijuna kuna.

- Preparatori su nam rekli kako su ubijene životinje dobivali od hrvatskih lovaca. Životinje su odstrijelili ili u Hrvatskoj ili u inozemstvu - rekli su nam iz Ministarstva. Posljednja zapljena kože riseva šokirala je ljubitelje životinja, pa i inspektore zaštite okoliša. Vuković je poznati inspektor koji se već godinama bori protiv krivolovaca i krijumčara zaštićenih vrsta. Ris je jedna od životinja koja u Hrvatskoj polako nestaje i kojoj prijeti istrebljenje.

Kako nam je ispričao dr. Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, davne 1900. ris je potpuno istrebljen s naših područja, a posljednji je ustrijeljen 1903. godine. Sedamdeset godina kasnije iz Slovačke je u Sloveniju dovezeno šest riseva. U idućih 10 godina ris je pokrio stanište i u Hrvatskoj gdje ih i danas ima, isključivo u Gorskom kotaru i Lici.

- Procjenjujemo da ih kod nas ima između 30 i 60. Unazad sedam, osam godina imamo veliki pad njihove brojnosti. Svakako je jedan od razloga krivolov - ogorčen je dr. Gomerčić.

No problem s risovima u Hrvatskoj je u neplodnosti.

- Pokušavamo ih spasiti. Sa Slovencima smo napravili projekt vrijedan deset milijuna eura i proveli bismo ga kroz sedam godina. Iz Slovačke bismo doveli četiri risa u Hrvatsku i deset u Sloveniju kako bismo osvježili krv i dobili nove gene - dr. Tomislav Gomerčić se nada da će projekt uspjeti.

O krivolovcima nema lijepe riječi.

Ministarstvo zaštite okoliša protiv krivolovaca ili krijumčara može podnijeti tek prekršajni postupak. Novčane kazne iznose od 7000 do 30.000 kn za fizičku, odnosno od 25.000 do 300.000 kuna za pravnu osobu.

Najčitaniji članci