Obavijesti

News

Komentari 72

Kao u Alan Fordu: Porezna je ovršila sjekire i dječje cipele...

Kao u Alan Fordu: Porezna je ovršila sjekire i dječje cipele...
1

U područnom uredu Porezne uprave u Splitu krajem prošlog mjeseca su na javnoj dražbi prodavali dječje cipele. Za njih su tražili 20 kuna, a za dječje japanke deset kuna

VIDEO

Ručni srp s drvenim drškom - 60 kuna, sjekira s drvenim drškom dužine jednog metra – 100 kuna. Ima li zainteresiranih kupaca?

Upravo će ta pitanja postavljati na javnoj dražbi koju u četvrtak, 14. rujna, organizira Porezna uprava, odnosno njezin područni ured u Zadru. Riječ je o predmetima, točnije pokretninama, koje su od ovršenika popisane na temelju rješenja o ovrsi. Osim srpa i sjekire isti je područni ured u Zadru sredinom srpnja ove godine prodavao i invalidska kolica crne boje po cijeni od 200 kuna, kuhinjski nož dužine 25 centimetara po cijeni od 10 kuna, a po istoj je cijeni prodavao i drveni držak za kramp dug jedan metar.

- Osobne stvari koje čovjeku služe kako bi mogao normalno živjeti ne mogu biti predmet ovrhe. Tako nalaže Ovršni zakon. Dakle, odjeća, obuća, rublje, posteljina, posuđe, namještaj i slično ljudima se ne smiju ovršiti baš kao i hrana i drva za ogrjev - govori pravna savjetnica Dunja Mak iz osječkog Savjetovališta za potrošače. Unatoč zakonu, na oglasnoj ploči suda u Zagrebu u ožujku ove godine osvanuo je popis stvari koje su ovrhom oduzeli muškarcu, a koje su potom dane na prodaju. Među ovršenim predmetima bilo je tehničkih uređaja, šest različitih boca crnog i bijelog vina, viski, šampanjac, boca Jägermeistera procijenjena na 50 kuna, igre za Nintendo WII, ogledalo... Ukupne vrijednosti 5100 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sigurno si zbog ovrhe ne može pogledati u oči, pa su mu iz tog razloga vjerojatno i oduzeli ogledalo - komentiralo se podrugljivo na sudu. Odvjetnica Jasminka Gregurić Matić, stručnjakinja za bankarsko i financijsko pravo, govori da su ovrhovoditelji vjerojatno procijenili da čovjeku nisu potrebne za život.

- Još nisam nikad čula ni vidjela da se nekome u ovrsi oduzimaju boce vina. Ovršeni muškarac mogao je podnijeti žalbu ako je smatrao da su prekršena njegova prava propisana zakonom - pojašnjava Gregurić Matić dodajući da se sve što ovrhovoditelj smatra nepotrebnim za život može oduzeti.

U područnom uredu Porezne uprave u Splitu krajem prošlog mjeseca su na javnoj dražbi prodavali dječje cipele. Za njih su tražili 20 kuna, a za dječje japanke, koje su također bile na prodaju, deset kuna, dok su dječje čarape, kape, šalove i druge predmete namijenjene djeci prodavali po cijeni od jedne do deset kuna.

- Moguće je da su ti predmeti oduzeti od fizičke osobe, ali po zakonu se tad smiju uzeti samo ako djetetu više nisu prijeko potrebne. Postoji i mogućnost da su oduzete pravnoj osobi, dakle trgovcu ili obrtniku iz njegova dućana, prodavaonice, i tad je sve po zakonu - pojašnjava Gregurić Matić. Na istoj dražbi u Splitu mogao se kupiti i kupaonski ormarić za 100 kuna, stolnjaci i nadstolnjaci za od 10 do 30 kuna, kao i ženske košulje po cijeni od deset kuna. Za četiri daske za surfanje te kao i za surfersku opremu u Splitu su u Poreznoj upravi tražili ukupno 3000 kuna. Ako predmete na dražbi nitko ne kupi, one će se vjerojatno prodavati na nekoj od sljedećih javnih prodaja, kažu stručnjaci.

- Ljudi moraju znati koja su njihova prava i stoga neka detaljno prouče Ovršni zakon ili se obrate nama kako bismo ih mi upoznali s tim. Svakako trebaju znati da se ovršiti ne smiju alati, strojevi i drugi predmeti koji su ovršeniku obrtniku ili trgovcu nužni za obavljanje njegove djelatnosti. Također, od ovrhe su sigurni i odličja, medalje, ratne spomenice, vjenčano prstenje - dodala je pravna savjetnica Mak.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...