Obavijesti

News

Komentari 78

Kao u seriji 'Kosti': Ovako je izgledalo lice princeze sa Zrća

Kao u seriji 'Kosti': Ovako je izgledalo lice princeze sa Zrća
5

Mario Šlaus iz antropološkog centra HAZU u Zagrebu je s kolegama istraživao kosti djevojčice za koju se znalo da je umrla od druge polovice devetog do 11. st.

VIDEO

Jamčim da je lice Male ili Princeze od Caske izgledalo ovako. Ne jamčim za frizuru, kazao je u četvrtak u Arheološkome muzeju u Zadru Mario Šlaus iz antropološkog centra HAZU u Zagrebu pokazujući slajdove s likom djevojčice.

On je s kolegama, baš kao što to u seriji “Kosti” radi Temperance Brennan zvana Bones, istraživao kosti djevojčice za koju se znalo da je umrla od druge polovice devetog do 11. stoljeća.

Pokopali su je na kamenitom brežuljku ispred crkve svetog Jurja u uvali Caska na sjevernoj obali Paškog zaljeva s pogledom na popularno Zrće. Mario Šlaus tvrdi da zna kako je Mala od Caske izgledala zbog forenzičko-antropološke analize koju su proveli, a koja je temeljena na kosturu i facijalnoj rekonstrukciji.

Bila je stara između osam i devet godina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mala od Caske bila je visoka 120 centimetara, znači da je od četiri do deset centimetara bila niža od djevojčica njezine dobi danas. Bila je stara između osam i devet godina. Imala je ranicu iznad usnice koju je dobila za života. Patološke promjene koje su pronađene na kralježnici sugeriraju zaraznu bolest. Otisci na unutarnjoj strani lubanje, koji su nastali zbog povećanog intrakranijalnog tlaka, kazuju da je Mala od Caske bolovala od meningitisa, koji može biti i smrtonosna bolest.

- Vjerujte mi, znam o čemu govorim jer mi je suprugu ubo krpelj na Sljemenu, dobila je meningitis i morala se tri mjeseca mučiti u bolnici na svakakvim antibioticima kojih u vrijeme Princeze od Caske nije bilo - kazao je Mario Šlaus.

Zarazila se jedući zaraženo meso životinje

Tragovi na lubanji povezani su s tragovima na kostima kralježnice, a sugeriraju da je Mala bolovala od teške bolesti koja joj je skratila život. Zarazila se jedući zaraženo meso životinje, odnosno, s obzirom na to da je riječ o Pagu, na kojem je i u to vrijeme bilo puno ovaca i koza, pijući zaraženo mlijeko. Antropološki centar HAZU precizno je, s točnošću od 95,4 posto sigurnosti, otkrio da kostur djevojčice datira između 886. i 975 godine.

Nalaz govori o luksuzu obitelji djevojčice, koja je vrijedni nakit s njom zakopala u grob. Mala od Caske pokopana je uz veliku pažnju i ljubav te zapanjujuće lijep unikatni nakit od pozlaćene slitine bakra i srebra, metodom pozlate u vatri uz pomoć žive. Ogrlica nije imala kopču nego je bila ušivena u nakit.

Antropološkom centru HAZU u radiokarbonskoj analizi uzoraka pomogao je laboratorij iz Kiela u Njemačkoj. Nisu rekli tko je umjetnica koja stoji iza rekonstrukcije lica djevojčice.

Nalaz blizu ljetovališta

Spektakularni arheološki nalaz ležao je kraj utvrde iznad Caske blizu Novalje, samo nekoliko stotina metara od poznate plaže Zrće.  

Umrla je zbog zarazne bolesti

Djevojčica je iznad usnice imala ranu, a znanstvenici su otkrili da je umrla zbog teške zarazne bolesti, najvjerojatnije meningitisa.     

Pokopali su je s bogatim nakitom

Oko vrata je imala jedinstvenu brončanu ogrlicu. Nosila je i prsten s krunom te naušnice, što svjedoči o bogatstvu njezine obitelji.

Arheolozi su otkrili ukupno 10 grobnica

Znanstvenici su tijekom 2010. godine pri iskapanju uz kostur djevojčice pronašli ostatke drugih ljudi iz ranohrvatskog razdoblja te kostur malenog dječaka.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer