Obavijesti

News

Komentari 40

Kaos u Kazahstanu: U Almatiju zapaljena Skupština, isključeni internet i mobiteli, pala Vlada

Kaos u Kazahstanu: U Almatiju zapaljena Skupština, isključeni internet i mobiteli, pala Vlada
13

Prosvjedi se šire cijelim Kazahstanom, nekoliko prorežimskih tv postaja prestalo je s radom, a prosvjednici su zauzeli niz državnih zgrada pa i gradsku upravu

VIDEO

Kazahstan, najveća i rudama najbogatija zemlja u srednjoj Aziji, na rubu je revolucije. Sve je počelo prije tri dana prosvjedima zbog udvostručene cijene zemnog plina, a eskaliralo je danas kada su mase prosvjednika u nekoliko gradova počele razoružavati policiju i uništavati zgrade državnih institucija. Traže odlazak političkog vodstva koje Kazahstanom vlada još od raspada Sovjetskog Saveza.

Predsjednik je pozvao građane da budu razumni i ne povode se za provokacijama, za koje tvrdi da dolaze iz zemlje i inozemstva.

- Pozivi na napadanje civilnih i vojnih ustanova potpuno su nezakoniti. To je zločin, a za njim može slijediti kazna. Vlast neće pasti. Mladima poručujem: nemojte si uništiti život. Nemojte zatrovati život ni svojim bližnjima. Svi zakoniti zahtjevi koje ste uputili bit će pomno proučeni, rekao je predsjednik Kasim-Žomart Tokajev.

Prosvjednici nisu poslušali predsjednika, nego su postali još agresivniji. Danas su provalili u gradsku skupštinu u najvećem gradu Almatiju i zapalili je. Stigle su i snimke na kojima se vidi kako razoružavaju policiju koja je trebala suzbiti prosvjede. 

U nekadašnjem glavnom gradu Almatiju (bivša Alma Ata) razjareni prosvjednici ruše Nazarbajevljeve spomenike, zauzeli su niz državnih zgrada pa i gradsku upravu, ali i tamošnji međunarodni aerodrom.

Mediji javljaju kako se ne zna što će biti s letovima za Minsk i Moskvu, a iz tih gradova već su obustavili svoje letove prema Kazahstanu. U zemlji je nekoliko prorežimskih tv postaja prestalo s radom, a studiji nekih od njih su pobunjenici uništili, dok su zaposlenici bježali pred razjarenim pobunjenicima.

Prosvjednicima su se pridružili i radnici najvećeg metalurškog zavoda u Kazahstanu u gradu Balkaš. Prosvjedi se šire zemljom, a u Kazahstanu je isključen internet, a ne rade ni mobiteli. 

Demonstrators ride a truck during a protest triggered by fuel price increase in Almaty

Vlada je podnijela ostavku, no u političkom sustavu te države ona je niža činovnička razina. Prema ustavu najmoćniji je predsjednik. No iza Tokajeva stoji službeni Otac Nacije, Nursultan Nazarbajev, donedavni de facto diktator po kojem je za njegova života nazvan glavni grad Kazahstana. Osamdesetjednogodišnji Nazarbajev 2019. povukao se na mjesto čelnika nacionalnog vijeća za sigurnost. Protivnici tvrde da njegov klan i dalje diktira život u Kazahstanu, piše HRT.

U gradu Žanaozenu u Magnistauskoj oblasti, gdje su prosvjedi počeli, aktivisti su uputili pet zahtjeva: smjena režima, provedba demokratskih izbora u svim regijama Kazahstana, povratak ustava iz 1993., zaštita građanskih aktivista od kaznenog progona i dolazak na vlast čovjeka izvan kruga sadašnje vlasti.

Protests erupt after fuel price rise in Almaty

Predsjednik je katastrofu pokušao zaustaviti smjenjivanjem Nazarbajeva s preostale formalne dužnosti. Položaj kazahstanskog Oca Nacije u ovom trenutku nije jasan.  

- Kao čelnik države i od danas predsjednik Vijeća za sigurnost, namjeravam djelovati maksimalno žestoko, poručio je Tokajev.

Rudno bogatstvo Kazahstana ilustrira se izrekom da pod zemljom ima cijelu Mendeljejevljevu tablicu kemijskih elemenata. No iznad zemlje to se baš i ne vidi. Prema ruskoj Novoj gazeti, velik dio, ako ne i većina stanovništva, prima do 300 dolara mjesečno.

Predsjednik Kazahstana zatražio pomoć od vojnog bloka pod ruskim vodstvom

Predsjednik Kazahstana Kasim Žokart Tokajev objavio je u srijedu da je zatražio pomoć od vojnog bloka pod ruskim vodstvom zbog velikih protuvladinih prosvjeda u zemlji koje je označio kao "terorističku prijetnju".

Blokada interneta

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s Tokajevom i bjeloruskim predsjednik Aleksandrom Lukašenkom u srijedu o neredima u Kazahstanu, objavila je bjeloruska novinska agencija Belta.

"Almaty je napadnut, uništen i vandaliziran. Stanovnici Almatyja postali su žrtve napada terorista i bandita pa smo dužni poduzeti sve moguće radnje da zaštitimo našu državu", poručio je Tokajev.

Kazao je da je zatražio pomoć od Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti, vojnog saveza Rusije, Bjelorusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana, ali nije rekao je li dobio odgovor.

Ruska agencija Sputnik javlja, pozivajući se na ministarstvo unutarnjih poslova, da je u sukobima poginulo osam policajaca i pripadnika nacionalne garde, a ozlijeđeno je 317 osoba u nekoliko regija.

Tokajev je također smijenio čelnika obavještajne službe Karima Masimova, objavio je njegov ured.

Lokalni mediji javili su da su prosvjednici ušli u predsjedničku rezidenciju i ured gradonačelnika najvećeg grada u zemlji i zapalili obje zgrade. 

Te informacije nemoguće je provjeriti, kao i vijest da su podmetnuli požar u zračnoj luci Almaty, prenosi agencija AFP.

Vlasti su prethodno zapriječile pristup internetu i mobilnoj telefonskoj mreži u čitavoj zemlji i proglasile izvanredno stanje u više gradova i pokrajina, gdje su se održali prosvjedi: u gospodarskom središtu Almatiju, pokrajini Mangistauu i u upravnom središtu Nursultanu, koje je dobilo ime po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu.

Agencija France presse javlja da zbog toga nije mogla stupiti u kontakt sa svojim dopisnicima iz Kazahstana.

Mladi željni slobode

Da bi umirio prosvjednike Tokajev je ranije u srijedu rekao da je preuzeo dužnost predsjednika Vijeća za sigurnost od bivšeg čelnika Nursultana Nazarbajeva koji je još zadržao velik utjecaj u zemlji nakon što se neočekivano povukao s dužnosti predsjednika 2019. godine.

Nazarbajev (81) nije viđen u javnosti od početka prosvjeda i sada je definitivno gurnut na marginu. Bivši čelnik Komunističke partije koji je bio predsjednik Kazahstana gotovo tri desetljeća od proglašenja neovisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine izgradio je svojoj zemlji ugled stabilne države i privukao stotine milijarda dolara stranih ulaganja zahvaljujući naftnom bogatstvu i metalima.

Noe mlade generacije traže slobode kao i u drugim bivšim satelitskim državama Sovjetskog Saveza, piše Reuters.

Kazahstan je bio prvo gospodarstvo središnje Azije i stalno bilježilo dvoznamenkasti rast, a sada trpi zbog pada cijena nafte i ekonomske krize u Rusiji koja je dovela i do devalvacije kazačke nacionalne valute tenge te izazvala snažnu inflaciju. 

"Mladi, internetom povezani Kazahstanci, posebno u Almatiju, žele sline slobode kao i Ukrajinci, Gruzijci, Moldavci, Kirgizi i Armenci koji su također izrazili ogorčenje godinama autoritarnih režima", ocjenjuje za Reuters Tim Ash, marketinški strateg za BlueBay Asset Management.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!