Obavijesti

News

Komentari 27

Kaos u Sloveniji: Vlakovi stoje jer su prometnici 'na gablecu'

Grupa od 20 prometnika prekinula je rad jer prosvjeduju zbog ukidanja dodatka na plaću koji su dobivali jer zbog specifičnih poslova ne mogu koristiti pravo na polusatni odmor

VIDEO

Prosvjedujući zbog odluke da im se ukine dodatak na plaću koji su godinama dobivali jer zbog specifičnih poslova ne mogu koristiti pravo na polusatni odmor, grupa od 20 prometnika Slovenskih željeznica u utorak je prekinula rad, te poručila da je "otišla na gablec", izazvavši duže zastoje teretnih i putničkih vlakova na više pruga jer vlakovođama nije imao tko dati zeleni ili crveni signal pred postajama.

Do prosvjeda je došlo upravo u vrijeme kad je službeni predstavnik sindikata željezničara s upravom pregovarao o kompenzacijama za izgubljenih 100 eura materijalne naknade za ukinuti dodatak za koji je utvrđeno da nema uporišta u zakonu i kolektivnom ugovoru, pišu slovenski mediji u četvrtak. 

Vodstvo željeznica tvrdi da se radi o teškom "ekscesu" koji se ne može smatrati štrajkom jer nezadovoljni prometnici svoj postupak nisu najavili, a direktor ne isključuje uručivanje izvanrednih otkaza zbog nediscipline i ne izvršavanja radnih zadaća.
"Prometnici imaju ključnu ulogu u dolasku vlaka na cilj, njihov rad se odvija i bez pauze. Kad bi svi prometnici koristili pravo na polusatni odmor, promet bi se zaustavio", kazao je za ljubljanski list "Dnevnik" direktor Slovenskih željeznica Dušan Mes i najavio poduzimanje sankcija. 

Vlada je željezničarima poslala poruku da očekuje mirno razrješenje spora. 

"Slovenske željeznice moraju nastalu situaciju riješiti socijalnim dijalogom, te naći put za nesmetano, sigurno i učinkovito odvijanje prometa", navelo je ministarstvo za promet i infrastrukturu u reakciji na "divlji" štrajk prometnog osoblja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca