Obavijesti

News

Komentari 7

Kaos u Sudanu: Najmanje 97 civila poginulo, 365 ranjenih

Kaos u Sudanu: Najmanje 97 civila poginulo, 365 ranjenih

Riječ je o prvom sukobu koji je izbio otkako su vojska i RSF zajedno srušili s vlasti dugogodišnjeg autokrata Omara Al Bašira 2019., a neprijateljstvo je eskalirao nakon duljih napetosti oko integracije RSF-a u vojsku

VIDEO

Najmanje je 97 civila poginulo, a 365 je ranjeno u Sudanu objavila je liječnička organizacija rano u ponedjeljak, trećeg dana otkako je izbio sukob između regularne vojske i paravojnih snaga.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sudan 00:57

Zapovjednik sudanske vojske general Abdel Fatah al-Burhan, koji je de facto predsjednik zemlje jer je na čelu sudanskog prijelaznog Suverenog vijeća, od subote se sukobljava s paravojnim Snagama za brzu podršku (RSF) koje vodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat i kao Hemedti, zamjenik Suverenog vijeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sudan: Šef vojske tvrdi da imaju kontrolu nad aerodromom
Sudan: Šef vojske tvrdi da imaju kontrolu nad aerodromom

RSF je u subotu tvrdio da je zauzeo predsjedničku palaču, rezidenciju zapovjednika vojske, državnu televizijsku postaju i zračne luke u Kartumu, sjevernom gradu Meroveu, El Fašeru i državi Zapadni Darfur. Vojska je te tvrdnje odbacila.

Riječ je o prvom sukobu koji je izbio otkako su vojska i RSF zajedno srušili s vlasti dugogodišnjeg autokrata Omara Al Bašira 2019., a neprijateljstvo je eskalirao nakon duljih napetosti oko integracije RSF-a u vojsku.

Neslaganje vojske i RSF-a odgodilo je potpisivanje međunarodno podržanog sporazuma s političkim strankama o prijelazu na demokraciju.

Civilne žrtve

Sudanski savez liječnika objavio je da je najmanje 97 civila poginulo, a 365 je ranjeno.

Liječnička organizacija evidentirala je 56 poginulih civila, "desetke" poginulih boraca i više od 600 ranjenika.

Brojni vojnici su ubijeni u sukobu, objavila je organizacija ne navodeći brojku jer nema dovoljno informacija iz bolnica.

Burhan i Hemedti dogovorili su trosatni prekid vatre u nedjelju poslije podne kako bi omogućili humanitarne evakuacije prema prijedlogu Ujedinjenih naroda, objavila je UN-ova misija no sporazum je ubrzo bio prekršen.

Na rubu građanskog rata: U krvavim sukobima paravojske i vojske u Sudanu deseci mrtvih
Na rubu građanskog rata:  U krvavim sukobima paravojske i vojske u Sudanu deseci mrtvih

Stanovnici su potvrdili da se s dolaskom noći nastavila topnička vatra i nadlijetanje ratnih zrakoplova u okrugu Kafuri u Bahri gdje RSF ima svoju bazu.

Očevici su rekli za Reuters da je vojska obnovila zračne udare na baze u Omdurmanu, sestrinskom gradu Kartuma koji se nalazi s druge strane Nila, kao i na okruge Kafuri, Šarg El-Nil koji leži uz Bahri.

Međunarodne sile - Sjedinjene Države, Rusija, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni narodi, Europska unija i Afrička unija - sve su pozvale na trenutni prekid neprijateljstava.

Duži sukob između RSF-a i vojske mogao bi prouzročiti širi sukob u zemlji već pogođenoj ekonomskom katastrofom i rasplamsavanjem plemenskog nasilja.

Kaos u Sudanu: Vojska ratuje s paramilitarnom skupinom, ima mrtvih. Regija zatvara granice
Kaos u Sudanu: Vojska ratuje s paramilitarnom skupinom, ima mrtvih.  Regija zatvara granice

Napori susjednih zemlja i regionalnih organizacija da okončaju nasilje pojačani se u nedjelju.

Egipat se ponudio kao posrednik, a afrički blok planira poslati predsjednike Kenije, Južnog Sudana i Džibutija u Sudan u pokušaju da pomire zaraćene skupine, objavio je ured kenijskog predsjednika Williama Ruta na Twitteru.

UN-ov Svjetski program za hranu (WFP) obustavio je pomoć Sudanu nakon što su tri njegova djelatnika ubijena u borbama u Darfuru. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je da se odgovorni "što prije privedu pravdi",

Saudijski šef diplomacije Faisal bin Farhan bin Al-Saud u odvojenim telefonskim razgovorima s Burhanom i Hemedtijem pozvao je na završetak vatre, prenijeli su saudijski državni mediji u nedjelju.

U govoru na sastanku Arapske Iige koji je održan izvanredno zbog krize u Sudanu, predstavnik te zemlje rekao je u nedjelju da bi Sudancima trebalo dopustiti da sami riješe sukob bez upletanja drugih država.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1