Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Kaos u Venezueli: Po hranu i lijekove ljudi idu u Kolumbiju

Venezuela se trenutno nalazi u jako lošoj gospodarskoj situaciji pa je vlada otvorila pet dodatnih pješačkih graničnih prijelaza s Kolumbijom kako bi građani dobili pristup hrani

People cross to Venezuela over the Simon Bolivar international bridge after shopping in Cucuta
Foto: CARLOS EDUARDO RAMIREZ
14 komentara

Vlasti u Venezueli otvorile su pet graničnih prijelaza u gradovima Tachira, Apure, Zulia i Amazonas kako bi građani mogli dobiti pristup hrani i lijekovima, prenosi AlJazeera.

Gospodarski kolaps, za koji građani Venezuele krive predsjednika Nicolasa Madura, uzrokovao je nemogućnost proizvodnje dovoljno hrane i uvoza, a stopa inflacije je najveća u svijetu.

U srpnju su tri puta otvarane granice prema Kolumbiji i pretpostavlja se da je više od 150.000 građana, pogođenih ekonomskom krizom, otišlo u Kolumbiju po hranu, lijekove i ostale potrepštine. Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro i predsjednik Kolumbije Manuel Santos dogovorili su se u četvrtak da granice budu otvorene 15 sati dnevno.

People cross to Venezuela over the Simon Bolivar international bridge after shopping in Cucuta | Autor: CARLOS EDUARDO RAMIREZ Foto: CARLOS EDUARDO RAMIREZ

Građani krive Madura za krizu

Podsjetimo, Maduro je naredio zatvaranje granica u kolovozu 2015. godine kada se dogodio oružani napad na vojnu graničnu patrolu Venezuele u kojem su stradala tri vojnika. Granica duga 2,200 kilometara bila je potpuno 'zaražena' švercom droge, krijumčarima, mafijaškim poslovima...

U Venezueli postoje tri tržišta na kojima stanovnici mogu kupovati hranu. Prodavaonice koje drži vlada su prihvatljive stanovništvu, a u njima se hrana prodaje uz određenu subvenciju, a postoje i određena pravila kupovine, prenosi CNN. Stanovnici mogu kupiti hranu samo u jednom danu tijekom tjedna i često moraju stajati u redu satima bez ikakve garancije da će uspjeti doći do željenih namirnica.

A woman carries tires on a baby stroller while she crosses to Venezuela over the Simon Bolivar international bridge after shopping in Cucuta | Autor: CARLOS EDUARDO RAMIREZ Foto: CARLOS EDUARDO RAMIREZ

Najtraženije namirnice su: šećer, mlijeko, ulje, riža i lijekovi

Stanovnici mogu kupovati i u privatnim trgovinama, ako imaju novca za to. U njima su, naime, cijene puno više, a često i nema svih namirnica. Treća opcija je crno, ilegalno tržište koje diktira vrlo visoke cijene. Namirnice mogu biti i 10-15 puta skuplje nego inače. 

Cijene hrane su zbog inflacije ogromne

Kilogram brašna u vladinim prodavaonicama stoji 190 Bolivaresa, u privatnim 195, a na crnom tržištu i do 3000 (oko 2000 kuna), prenosi CNN.

Litra mlijeka u vladinim prodavaonicama stoji 70, u privatnim 295 Bolivaresa, a na crnom tržištu 7000.

Pakiranje tjestenine košta 15 Bolivaresa u vladinim prodavaonicama, 495 u privatnim, a čak 3000 Bolivaresa na crnom tržištu.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message