Obavijesti

News

Komentari 0

Kaos zbog Brexita: Ministri žele glasanje o povjerenju May

Kaos zbog Brexita: Ministri žele glasanje o povjerenju May
1

Bilo bi "u potpunosti neodgovorno" odustati od 'backstopa', kazala je May u govoru u donjem domu parlamenta, pozvavši zastupnike da podrže nacrt sporazuma kada dođe na glasovanje u parlament

VIDEO

Zastupnici britanske konzervativne stranke započeli su u četvrtak podnositi zahtjeve za glasanje o povjerenju britanskoj premijerki Theresi May, prenose u četvrtak britanski mediji.

Povjerenje premijerki bit će na kušnji ako to zatraži 15 posto zastupnika vladajuće stranke, odnosno u ovom slučaju njih 48.

Zahtjevi se podnose u obliku pisma tzv. odboru 1922, svojevrsnom klubu zastupnika konzervativaca u parlamentu.

Po BBC-ju, odboru još nije stiglo 48 pisama.  

Pljušte ostavke zbog Brexita: Ministri napustili Theresu May
Pljušte ostavke zbog Brexita: Ministri napustili Theresu May

Britanska premijerka Theresa May u četvrtak u parlamentu brani sporazum o Brexitu, odnosno o zaštitnom mehanizmu, tzv. backstopu, koji će držati irsku granicu otvorenom nakon izlaska Britanije iz EU-a.

Ona je zastupnicima poručila da je u pregovorima s EU o razlazu "djelovala u nacionalnom interesu".

Bilo bi "u potpunosti neodgovorno" odustati od 'backstopa', kazala je May u govoru u donjem domu parlamenta, pozvavši zastupnike da podrže nacrt sporazuma kada dođe na glasovanje u parlament, što bi trebalo biti 10. prosinca. 

May je upozorila zastupnike da ne glasuju protiv sporazuma jer bi "to sve vratilo na početak".  

May je u četvrtak pretrpjela težak udarac kada je nekoliko ministara izašlo iz njezine vlade jer nisu zadovoljni sporazumom koji je postigla.

Samo nešto više od 12 sati nakon što je May objavila da je njezina vlada pristala na sporazum, ostavke su podnijeli ministar za Brexit Dominic Raab, ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i državna tajnica za Brexit Suella Braverman, izjavivši da ne mogu podržati dogovor o Brexitu.  

Merkel "zadovoljna" sporazumom o Brexitu, ali upozorava

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je izrazila zadovoljstvo nacrtom sporazuma o razdruživanju između britanske vlade i Europske unije, ali i upozorila na opasnosti ne bude li i finaliziran.

"Vrlo sam zadovoljna što su nakon dugih pregovora koji nisu uvijek bili lagani uspjeli sastaviti prijedlog", rekla je kancelarka na konferenciji za novinare u Potsdamu.

Naglasila je pritom da tekst trebaju prihvatiti britanski zastupnici, ali i zastupnici drugih država članica EU.

"Najgore bi bilo ako u konačnici ne bismo dobili nikakav sporazum", upozorila je kancelarka u vrijeme u koje njezina britanska kolegica Theresa May pokušava privoljeti podijeljene zastupnike britanskog parlamenta da prihvate nacrt sporazuma.

"Tu alternativu ne smijemo zaboraviti", rekla je Merkel.

Izrazila je nadu da je tekst "osnova" za postizanje konačnog sporazuma.

Vicekancelar Olaf Scholz, koji je ujedno i ministar financija u vladi, također je upozorio na moguć neuspjeh procesa razdruživanja između EU i Ujedinjene Kraljevine.

"Najgore" što se može dogoditi je Brexit bez sporazuma kako za građane tako i za gospodarske izglede", rekao je taj socijaldemokrat na istoj konferenciji za novinare.

Nacrt sporazuma što su ga mukotrpnim pregovorima postigli europski i britanski pregovarači primljen je s olakšanjem u poslovnim krugovima obiju strana, izaziva kritike i pobunu unutar stranke koju vodi premijerka May i četiri ministra u njezinoj vladi u četvrtak su najavila ostavke zbog po njihovu mišljenju lošeg sporazuma.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...