Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Karamarko nije bio suradnik Udbe, ne postoje dokazi za to'

Karamarko nam nije predstavljao ništa posebno. Bio je samo jedan od dvadesetak osoba koje su kretala u krugu Stjepana Loze, kazao je bivši načelnik zagrebačkog odjela centra Službe državne sigurnosti (SDS)

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
87 komentara

Tomislav Karamarko nije bio suradnik Udbe. Tvrdnje Ante Barišića nisu točne, a naročito nije točna tvrdnja kako o Karamarkovu vrbovanju treba postojati i trag u dokumentaciji bivših službi sigurnosti, rekao je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu bivši načelnik zagrebačkog odjela centra Službe državne sigurnosti (SDS) Božo Kovačević. 

Kovačević je ispitan kao svjedok u sporu u kojem Karamarko tuži Josipa Manolića za klevetu zbog njegove tvrdnje objavljene u Nacional . Kovačević tvrdi kako je Karamarko bio u sklopu operativne obrade 'Trs'  jer je bio jedna od važnijih veza u okruženju Stjepana Loze, glavnog predmeta 'operativne obrade.'

- Karamarko nam nije predstavljao ništa posebno. Bio je samo jedan od dvadesetak osoba koje su kretala u krugu Stjepana Loze, a za svakog tko je bio u krugu Loze otvarao se file - rekao je Kovačević dodajući kako je upoznat s tvrdnjama iz medija kako je Karamarko bio doušnik Udbe sredinom 80-ih koje je iznio Josip Manolić, ali i potvrdio Ante Barišić.

- U modi je da se takve tvrdnje kažu, a da za te tvrdnje ne postoje dokazi - kazao je Kovačević dodajući kako se sve informacije iz grupne obrade 'Trs' nalaze u Hrvatskom državnom arhivu te da je na svakoj informaciji naveden izvor informacije i to pod pseudonimom te ime operativca koji je razgovor obavljao.

Kovačević tvrdi da su s Karamarkom bili obavljeni samo informativni razgovori koji su kasnije ulazili u službene dokumente tzv 'informacije' koje je zagrebački centar SDS godišnje 'proizvodio' 4000 do 5000. 

SDS je u operaciji 'Trs' dobivao informacije putem suradničke mreže, a ta je mreža bila solidna, tvrdi Kovačević, jer su imali tajno infiltrirane i ozvučene suradnike pa su na temelju tako dobivenih informacija došli do saznanja o planiranom ustrojavanju terorističke organizacije u Zagrebu 

Na poseban upit branitelja Jože Manolića je li Karamarko bio suradnik ili 'operativna veza' SDS-a, Kovačević je rekao kako nije bio suradnik pojašnjavajući kako 'to znači da nije bio registriran niti kao suradnik, niti kao operativna veza', 

Kovačević je istaknuo i kako ne zna kako je Josip Manolić došao do informacija da je Karamarko bio doušnik Udbe, ali i kako ne zna tko je dao tu informaciju.

Možda vas zanima i ovo:
Message