Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

'Karamarko nije bio suradnik Udbe, ne postoje dokazi za to'

Karamarko nam nije predstavljao ništa posebno. Bio je samo jedan od dvadesetak osoba koje su kretala u krugu Stjepana Loze, kazao je bivši načelnik zagrebačkog odjela centra Službe državne sigurnosti (SDS)

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Tomislav Karamarko nije bio suradnik Udbe. Tvrdnje Ante Barišića nisu točne, a naročito nije točna tvrdnja kako o Karamarkovu vrbovanju treba postojati i trag u dokumentaciji bivših službi sigurnosti, rekao je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu bivši načelnik zagrebačkog odjela centra Službe državne sigurnosti (SDS) Božo Kovačević. 

Kovačević je ispitan kao svjedok u sporu u kojem Karamarko tuži Josipa Manolića za klevetu zbog njegove tvrdnje objavljene u Nacional . Kovačević tvrdi kako je Karamarko bio u sklopu operativne obrade 'Trs'  jer je bio jedna od važnijih veza u okruženju Stjepana Loze, glavnog predmeta 'operativne obrade.'

- Karamarko nam nije predstavljao ništa posebno. Bio je samo jedan od dvadesetak osoba koje su kretala u krugu Stjepana Loze, a za svakog tko je bio u krugu Loze otvarao se file - rekao je Kovačević dodajući kako je upoznat s tvrdnjama iz medija kako je Karamarko bio doušnik Udbe sredinom 80-ih koje je iznio Josip Manolić, ali i potvrdio Ante Barišić.

- U modi je da se takve tvrdnje kažu, a da za te tvrdnje ne postoje dokazi - kazao je Kovačević dodajući kako se sve informacije iz grupne obrade 'Trs' nalaze u Hrvatskom državnom arhivu te da je na svakoj informaciji naveden izvor informacije i to pod pseudonimom te ime operativca koji je razgovor obavljao.

Kovačević tvrdi da su s Karamarkom bili obavljeni samo informativni razgovori koji su kasnije ulazili u službene dokumente tzv 'informacije' koje je zagrebački centar SDS godišnje 'proizvodio' 4000 do 5000. 

SDS je u operaciji 'Trs' dobivao informacije putem suradničke mreže, a ta je mreža bila solidna, tvrdi Kovačević, jer su imali tajno infiltrirane i ozvučene suradnike pa su na temelju tako dobivenih informacija došli do saznanja o planiranom ustrojavanju terorističke organizacije u Zagrebu 

Na poseban upit branitelja Jože Manolića je li Karamarko bio suradnik ili 'operativna veza' SDS-a, Kovačević je rekao kako nije bio suradnik pojašnjavajući kako 'to znači da nije bio registriran niti kao suradnik, niti kao operativna veza', 

Kovačević je istaknuo i kako ne zna kako je Josip Manolić došao do informacija da je Karamarko bio doušnik Udbe, ali i kako ne zna tko je dao tu informaciju.

Možda vas zanima i ovo:
Message