Obavijesti

News

Komentari 65

Kardinal Alojzije Stepinac se zaručio, ali je vjera bila jača...

Kardinal Alojzije Stepinac se zaručio, ali je vjera bila jača...
3

U 1. svjetskom ratu proglasili su ga mrtvim nakon bombardiranja pa mu je obitelj organizirala misu. Mladi je Stepinac znao voziti kola istodobno rukama prebirući krunicu

VIDEO

U utorak, 10. veljače obilježilo se Stepinčevo, spomendan blaženog Alojzija Stepinca. Umro je prije 56 godina, a uskoro bi trebao biti proglašen svetim.

Isusovac pater Vladimir Horvat prvi je napisao njegov životopis. “Kardinal Alojzije Stepinac - mučenik za ljudska prava” naslov je Horvatove knjige koja je u nakladi od samo 300 primjeraka prvi put izašla na francuskom jeziku u Parizu 1981. Knjigu su kasnije tiskali u još 30.000 primjeraka i to je bila prva knjiga o Stepincu koja se legalno prodavala u Hrvatskoj tijekom komunizma. Autor je Stepinca susreo samo jedanput.

- Imao sam pet i pol godina, a on je 1940. godine došao posvetiti našu novu crkvu u Donjoj Dubravi u Međimurju. Bio sam nazočan, vidio sam ga i na mene je ostavio neizbrisivi trag - prepričava Horvat dodajući kako je istraživanjem kardinalova života otkrio da je riječ o vrlo kompleksnoj osobi iza politički stvorenog mita.

- Stepinac je kao đak bio sjemeništarac, no Prvi svjetski rat omeo je njegove planove da se upiše na bogosloviju. Vlasti su ga poslale u časničku školu u Rijeku. Ondje je vidio da mnogi njegovi kolege bogoslovi obilaze javne kuće te ih je smatrao nečasnima i licemjernima. On je radije hodočastio na Trsat. Nakon završetka škole odmah su ga poslali na ratište. Jednom prilikom išao se okupati u rijeci kad je počeo napad. Padale su bombe, a on je otplivao na drugu stranu kako bi se spasio. Zarobili su ga neprijatelji, a netko od njegovih suboraca pronašao je na obali njegovu uniformu i zaključio da je on sigurno stradao u napadu. Njegovoj obitelji su javili da je poginuo i oni su već održali misu zadušnicu za Alojzija. On je u međuvremenu bio zarobljenik u talijanskom logoru i odatle su ga poslali na solunski front. Ondje je bio i ranjen, no uspio se ipak vratiti kući - prepričava Horvat pojašnjavajući kako su stravične scene koje je vidio na ratištu ostavile velik trag na njegovoj duši.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vjerovao je kako zbog svega ne bi bio dobar svećenik. Odustao je od bogoslovije i upisao studij agronomije jer mu je otac bio zemljoposjednik te je imao veliko imanje. No uz njega je ostala snažna vjera pa su mnogi mještani svjedočili kako su ga znali vidjeti da tjera konje i istodobno moli.

Uskoro je njegova obitelj počela postavljati sve češća pitanja o mogućem braku i budućim unucima pa je morao razmišljati i o tome.

Marija je shvatila da nije zaljubljen u nju pa mu je napisala poruku

Kći seoskog učitelja, Marija Horvat, bila je njegov izbor za ženidbu. Pregovori su bili uspješni i uskoro su organizirali službenu ceremoniju zaruka.

Netko je tada dobacio da bi se zaručnici mogli poljubiti, a Stepinac se zgrozio rekavši da će biti poljubaca kad budu u braku. Marija je tada shvatila da on nije zaljubljen u nju i napisala mu je poruku: ‘Dragi Lojzek, ti nisi za brak, ti si za svećenika’. I prekinula je zaruke - nastavlja Horvat dodajući kako je istodobno Stepinčev duhovnik iz sjemeništa uputio poziv čitateljima da mole za mladića koji u sebi nosi jasan Božji poziv, ali je neodlučan.

Za to da postane svećenikom molila je i njegova majka, a tek kad se 1930. zaredio, konačno mu je to priznala. Biografi ističu kako je bio toliko predan u svojem radu da nije mogao podnijeti pomisao da bi bio lošim svećenikom.

- Bio je pokretač velikih stvari i štitio je hrvatske interese. Teško ga je pogađalo tuđe siromaštvo pa je utemeljio Caritas, okupljao je mlade u katolička društva, promicao pobožnost Mariji te utemeljio brojne nove župe i crkve. Dolaskom NDH distancirao se od Pavelića, a za logor Jasenovac čak mu je pisao. “Ovo je sramotna ljaga i zločin, koji vapije u nebo za osvetom, kao što je sramotna ljaga čitavi Jasenovac za Nezavisnu državu Hrvatsku.”

Spašavao je Židove i Srbe te protestirao protiv uhićenja. Zbog osude totalitarizma svake vrste Stepinac se zamjerio mnogima, pa su 1943. članovi ustaške grupe Tomić planirali atentat na njega - nastavio je Horvat.

Padom NDH Stepinac se nadao da će prestati progoni nevinih ljudi, no nova vlast nije ga dobro prihvatila. Uhitili su ga 1946. godine pod optužbom da je surađivao s ustaškom vlašću i osudili ga na 16 godina zatvora. Umro je 1960. godine. U spomen-sobi u Krašiću čuvaju osobne predmete i memorabilije koje je kardinal Stepinac koristio svaki dan dok je ondje živio. Ondje je i pisaća mašina na kojoj je kardinal napisao mnoge važne dokumente tijekom tamnovanja. Njegovo tijelo leži u zagrebačkoj katedrali, a papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 3. listopada 1998. godine. Očekuje se njegovo proglašenje svetim.     

EGZORCIZAM BL. STEPINCA: MOLITVA SV. MIHAELU ARHANĐELU

Blaženi kardinal Alojzije Stepinac, koji će skoro biti proglašen svetim, svakodnevno je prakticirao privatni egzorcizam, odnosno svakog je jutra i večeri molio molitvu protiv Sotone. Riječ je zapravo o Egzorcizmu pape Leona XIII.  koji je Stepinac prilagodio svojim potrebama. Stepinac je rekao kako ga je propustio moliti samo jednom i to u zatvoru u Lepoglavi.
Stepinac je sve o tome napisao u svom Dnevniku u kojem tu molitvu preporučuje i svome župniku, ali i svima ostalima. Mnogi sve do nedavno nisu znali da se svaki dan molio protiv svakog zla, rekao je Dragutin Kučan, župnik u Stepinčevu rodnom Krašiću. Stepinčev Dnevnik napisao je Josip Vraneković, nekadašnji župnik u Krašiću. U njemu su opisane godine koje je u kućnom pritvoru u Krašiću proveo nadbiskup i kardinal Stepinac, od 1951. do smrti 1960. Župnik koji je sa Stepincem proveo njegovih posljednjih devet godina nakon što je ovaj pušten iz lepoglavskog zatvora, zabilježio je kardinalove riječi o toj molitvi poznatoj i kao Egzorcizam Leona XIII:
“Gledajući sve što se događa kod nas i u svijetu, uvjerenja sam da se to ne događa bez specijalne asistencije đavla. (Tako je danas govorio i to govori i preporuča svakom svećeniku koji ga pohodi.) Zato ja svako jutro čim ustanem, obučem se, i prvo mi je da izmolim egzorcizam Leona XIII. Svaki dan to činim od prošloga rata, kad me je na to upozorio jedan njemački svećenik. On mi je naime rekao, kako na vjeronaučnoj pouci nikako nije ništa mogao postići s djecom,  jer ih je hitlerovština silno pokvarila. Nemirni su, viču, galame, tuku se. ‘Drugi put prije nego sam došao među njih, izmolim egzorcizam. I začudo, bili su tog puta mirni kao ovce. Otada svaki put molio sam egzorcizam - i dobro je bilo.’
Kad mi je taj svećenik to ispričao, otada i ja svaki dan molim egzorcizam. Jedanput sam ga samo zaboravio u Lepoglavi, i to baš onoga jutra, kad se jadni onaj svećenik objesio. Preporučam Vam, da ga i Vi molite svaki dan.”
Stepinčevo svakodnevno moljenjE ovog egzorcizma župnik Vraneković spominje i godine 1960., nekoliko mjeseci nakon blaženikove mučeničke smrti.  

Nakon što je ova molitva jedno vrijeme bila zamrla u mnogim našim crkvama, ponovno se moli od korizme 2010. Nakon otpusta na kraju mise, a prije završne molitve Klanjamo ti se, svećenik započne a vjernici prihvate, molitvu egzorcizma Leona XIII., molitvu koju je svakodnevno do smrti molio bl. Alojzije Stepinac: 

Sveti Mihaele arkanđele, brani nas u boju, protiv pakosti i zasjedama đavolskim budi nam zaklon. Neka mu zapovjedi Bog ponizno molimo, i ti, vojvodo vojske nebeske, sotonu i druge duhove zlobne, koji svijetom obilaze na propast duša Božanskom jakošću u pakao protjeraj. Amen.

PRIVATNI EGZORCIZAM BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA

Uz molitvu svetom Mihaelu arkanđelu blaženi Stepinac molio je još jednu molitvu kao privatni egzorcizam, također svakog jutra i večeri te ju je preporučivao drugima, posebno župnicima, poglavarima zajednica. Ona se moli s blagoslovljenim križem ruci i živom vjerom

+ U ime Boga Oca,
+ U ime Boga Sina,
+ U ime Boga Duha Svetoga,
+ U IME Isusa Krista
Jedinoga Gospodara i Spasitelja našega,
+ U ime Preblažene Djevice Marije Njegove i naše Majke: zapovijedam ti, Sotono, i svaki oholi lakomi i bludni duše, duše srdžbe, mržnje i svake zle volje; duše tjeskobe, straha, malodušnosti i očaja; duše laži, prijevare, zavisti i ljubomore i svakog drugog zla, da odstupiš od mene (od ove kuće, od moje obitelji, od ovog skupa, od ove zajednice, od moje župe, od moje biskupije, od moga naroda, od te i te (ime osobe) osobe, od cijeloga svijeta itd...) I dadeš mjesto Duhu Svetom Utješitelju!
(te križajući s križem + na sve četiri strane);

EVO KRIŽA GOSPODNJEGA, BJEŽITE STRANKE PROTIVNIKOVE, POBIJEDIO JE LAV IZ PLEMENA JUDINA, KORIJEN DAVIDOV, ALELUJA!
( I poljubi križ) 

JOŠ JEDAN NAČIN PRAKTICIRANJA PRIVATNOG EGZORCIZMA

Svatko može primijeniti ovu molitvu na sebe, kao i na druge osobe koje nisunazočne. Treba se prekrižiti svetom vodom, zatim reći, po mogućnosti glasno, osobito u svim teškim vremenima, iskušenjima i napastima, u vrijeme velikog straha i zabuna, kod nastupa tjeskobe i bojazni, u očajanju, pred svim važnim poslovima i odlukama, pred neprijateljski naklonjenim ljudima, osobito u bolesti i smrtnom času:
 
+ U IME ISUSA i u IME MARIJE, naređujem vama, pakleni dusi, uzmaknite od nas (nje, njega, njih) i od ovoga mjesta (njegova, njezina, njihova) i ne usuđujte se povratiti natrag da nas tražite i da nam naškodite! ISUSE, MARIJO! (triput). Sveti Mihaele, bori se za nas! Sveti anđeli čuvari, očuvajte nas (njega, nju, njih) od svih zamki zlog neprijatelja!
Blagoslov + Oca, ljubav + Sina, i snaga + Duha Svetoga, Majčinska zaštita nebeske Kraljice, pomoć svetog anđela i zagovor svetih budi s nama (s njim, s njom, s njima) svuda i uvijek! Amen! 

LITANIJE BL. ALOJZIJA STEPINCA, BISKUPA I MUČENIKA

Gospodine, smiluj se, 
Gospodine, smiluj se, 
Kriste, smiluj se, Kriste, smiluj se,
Gospodine, smiluj se, 
Gospodine, smiluj se,

Oče nebeski Bože ! 
Smiluj nam se !
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,
Duše Sveti Bože,
Sveto Trojstvo jedan Bože,
Isuse, dobri Pastiru,
Isuse, jakosti mučenika,
Isuse, učitelju apostola,
Isuse, svjetlosti istinita,
Isuse, dobroto beskrajna,
Isuse, kruno sviju svetih,

Sveta Marijo! Moli za nas!
Bl. Alojzije Stepinče,
Pastiru siromašnih,
Hrabri svjedoče Božje ljubavi,
Branitelju crkvenog jedinstva,
Uzore kršćanske mirne savjesti,
Zrno umrlo za plodove vječnosti,
Jasni svjetioniče u tami nasilja,
Cvijete niknuli u vrtu Božje riječi,
Blaga roso duhovnih darova,
Žarka iskro svećeničke duhovnosti,
Vidljivi smjerokazu 
kršćanskoj mladeži,
Čisto ogledalo opraštanja neprijateljima,
Vjerni nasljedovatelju Kristova križa,
Navjestitelju Božje istine,
Uzorni častitelju Blažene 
Djevice Marije,
Primjeru ispovjednika 
Kristova imena,
Prokušani služitelju euharistijskoga otajstva,
Vjerodostojni pronositelju poniznosti,
Ljubitelju svete Majke Crkve,
Tješitelju nevino osuđenih, 
Strpljivi hodočasniče na putu trpljenja,
Uresu crkvenoga zajedništva,
Donositelju Kristove radosti ožalošćenima,
Zaštitniče potlačenih i napuštenih,
Protivniče svake nepravde, 
Mudri učitelju bogobojaznosti 
i poštivanja života,
Propovjedniče pravednosti,
Gorljivi tražitelju pomirenja,
Revni graditelju sloge među narodima,
Budni čuvaru ljudskoga dostojanstva,
Neprijeporni zagovorniče vrijednosti obitelji,
Gromki glasu onih kojima je glas oduzet,
Potporo slabih i odbačenih,
Neumorni suputniče klonulih,
Prijatelju svakoga čovjeka u potrebi,
Postojani stožeru u našim kušnjama,
Nesebični darivatelju primljenih dobara,
Promicatelju istinskoga domoljublja,
Dragocjeni daru Crkvi Hrvata.

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta! Oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta ! Usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta ! Smiluj nam se, Gospodine!

Moli za nas, blaženi Alojzije.
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se. 
Gospodine, Bože naš, ti si bl. Alojziju Stepincu dao milost čvrste vjere u Isusa Krista i spremnost da trpi za njega sve do mučeničke smrti. Pomozi nam slijediti njegov primjer, da bismo ljubili Krista kako ga je on ljubio i služili Crkvi kako joj je on služio. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

STEPINČEVA MOLITVA GOSPI ZA HRVATSKU

Zdravo, presveta Djevice i Majko Božja Marijo,
moćna zaštitnice naše domovine Hrvatske!
Premda nevrijedni da ti služimo, ipak  uzdajući 
se u ljubav i divnu blagost Tvoju izabiremo Te danas pred cijelim dvorom nebeskim za gospodaricu, odvjetnicu i majku svoju i cijelog našeg naroda te čvrsto odlučujemo da ćemo Ti drage volje i vjerno služiti.
Molimo Te usrdno da nam svima uz prijestolje Božanskoga Sina isprosiš milost i milosrđe, spasenje i blagoslov, pomoć i zaštitu u 
svim pogibeljima i nevoljama.
Ti si kraljica i majka milosrđa, pomoćnica kršćana i tješiteljica žalosnih. Zato ti iskazujemo svoje djetinje pouzdanje kako Ti je naš narod vazda kroz vjekove iskazivao. Tvojoj majčinskoj zaštiti preporučujemo svoje duhovne i svjetovne poglavare, cijelu našu domovinu i cijeli naš narod u ovim teškim vremenima kušnja.
Izmoli nam svima vjernost u katoličkoj vjeri, da u krilu svete Crkve provodimo dane u miru i bez straha, u blagostanju i poštenju i tako zavrijedimo doći jednom do vječnog života da slavimo ondje Trojedinog Boga uvijeke. Amen

kardinal Alojzije Stepinac

MOLITVA BL. KARDINALA ALOJZIJA STEPINCA ZA SEDAM DAROVA DUHA SVETOGA    

Duše Sveti, Tješitelju, dođi u srca naša sa svojom milošću i svetom ljubavi i daj nam dar mudrosti da sa slašću razmatramo Božje istine i da nam Bog bude jedino mjerilo u prosuđivanju svih božanskih i ljudskih stvari.
Daj nam dar razuma da što dublje zaronimo duhom svojim u otajstva svete vjere koliko je to u ovom zemaljskom životu moguće.
Daj nam dar savjeta da se uklanjamo zasjedama đavla i svijeta, a u dvojbi da uvijek prigrlimo što je većma na slavu Božju i za naše spasenje.
Daj nam dar jakosti da osobitom odlučnošću svladavamo sve napasti i ostale 
zapreke u duhovnom životu.
Daj nam dar znanja da pravo spoznamo što i kako treba da vjerujemo i da ne odemo stranputicom u duhovnom životu.
Daj nam dar pobožnosti da Bogu, svetima i službenicima Crkve dužno štovanje i čast iskazujemo, a nevoljnima za ljubav 
Božju u pomoć pritječemo!
Daj nam dar straha Božjega da se čuvamo grijeha bojeći se uvrijediti Boga iz sinovskog poštovanja prema Božjem Veličanstvu. Amen.

MOLITVA U ČAST BL. ALOJZIJA STEPINCA, BISKUPA I MUČENIKA

Gospodine, Bože naš, 
Ti si blaženom Alojziju Stepincu dao milost
Čvrsto vjerovati u Isusa Krista i spremnost trpjeti za njega sve do mučeničke smrti. 
Pomozi nam slijediti njegovo primjer 
i njegov nauk da bismo ljubili Krista kako ga je on ljubio i služili Crkvi kako joj je on služio
sve do darivanja vlastitog života za nju.
Njegova živa vjera u Isusa Krista i postojana ljubav prema Crkvi neka nas učvrste u borbama života na putu vječnoga spasenja.
Po njegovu zagovoru udijeli milost svoga blagoslova našim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, svećeničkim i redovničkim pripravnicima, našim obiteljima, da budu čvrste u vjeri i blagoslovljene novim 
i brojnijim životima.
Budi utjeha svim starijim osobama te pomoć bolesnicima i patnicima.
Očeve i majke, djecu i mlade očuvaj od unutarnjih i vanjskih tijela. Udijeli milost svećeničkih i redovničkih zvanja našoj župi, 
našoj biskupiji i Crkvi u Hrvata.

Po njegovu zagovoru udijeli mi milost ….
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.
Oče naš, Zdravo Marija, Sveta Marijo, Slava Ocu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda