Obavijesti

News

Komentari 96

Kardinal poručuje vjernicima: 'Pozvani smo ponajprije moliti'

Kardinal poručuje vjernicima: 'Pozvani smo ponajprije moliti'
1

Nadziranje i suzbijanje bolesti, rekao je, zahtijeva pridržavanje odredbi zdravstvenih djelatnika, mjerodavnih služba u društvu, uputa Hrvatske biskupske konferencije (HBK), te osobnu i zajedničku odgovornost

VIDEO

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je pismo vjernicima povodom bolesti COVID-19 te ih pozvao na intenzivniju molitvu istaknuvši da nadziranje i suzbijanje bolesti zahtijeva osobnu i zajedničku odgovornost vjernika i nadbiskupijske zajednice.

- Ove je godine priprava za slavljenje otajstva Vazma u korizmenome vremenu, u vremenu molitve, posta i djela milosrđa, na poseban način obilježena ozračjem suočenosti s bolešću Covid-19 - istaknuo je Bozanić.

Nadziranje i suzbijanje bolesti, dodao je, zahtijeva pridržavanje odredbi zdravstvenih djelatnika, mjerodavnih služba u društvu, uputa Hrvatske biskupske konferencije (HBK), te osobnu i zajedničku odgovornost koja se odnosi i na pojedinačne vjernike i na nadbiskupijsku zajednicu.

Liječnici širom svijeta pozivaju: Ostanite doma, mi ne možemo!
Liječnici širom svijeta pozivaju: Ostanite doma, mi ne možemo!

Uz one koji su izravno uključeni u zdravstvenu skrb i organizaciju društvenih služba, naglasio je, svatko od nas na svoj način može biti solidaran sudionik u pomaganju i u brizi za bližnje, posebno u pomoći starijim i osamljenim osobama.

To je ujedno i način da očitujemo svoje čovjekoljublje i domoljublje, dodao je.

Kao vjernici pojedinačno i zajedno pozvani smo ponajprije – moliti, napomenuo je dodavši kako je molitva neizostavna u vjerničkom životu.

Ona ima, istaknuo je, posebnu učinkovitost i za nju gotovo da ne postoje ograničenja. Pomoću molitve dionici smo otajstva Božje prisutnosti, sigurni smo da nas naš nebeski Otac ne ostavlja prepuštene nevoljama, nego čuje naše prošnje i vapaje, napomenuo je.

Događaje i doživljaje, kao i njihova značenja, naglasio je, ponekad teško procjenjujemo, ali i dalje ostajemo čvrsti u vjeri da nas naš nebeski Otac ljubi i da vidi što nam je potrebno.

U županiji ima troje zaraženih, novi slučaj je s područja Hvara
U županiji ima troje zaraženih, novi slučaj je s područja Hvara

Zato nastavimo moliti za ljude zahvaćene bolešću, za liječnike i zdravstvene djelatnike, pozvao je dodavši da se moli posebno za obitelji, za članove koji su odvojeni i udaljeni, kao i za one koji su – u posebnim okolnostima – na drukčiji način zajedno: da ponovno otkriju vrijednost najbližih; nove oblike očitovanja ljubavi i poštovanja, strpljenja i rasta u dobru.

Podsjetio je kako su se hrvatski vjernici tijekom povijesti pred prijetnjama uvijek okupljali u molitvi Blaženoj Djevici Mariji i svojim svetim zaštitnicima.

Uputimo Gospodinu molitvu za tri nakane sadržane u prvim redcima molitve sv. Josipu: 

- Josipe, o oče sveti", da "čuva kuću i da ju posveti", misleći na naše obitelji, našu domovinu i na čitav svijet koji je naš zajednički dom, koji je proizišao iz Stvoriteljeve ljubavi, pozvao je Bozanić. 

- Molimo njegov zagovor da nas zlo ne učini zlima, nego da nas Božja milost i u zlu posvećuje. Ondje gdje je svetost, ne vlada sebičnost, nego darivanje - napomemuo je.

- Molimo svetoga Josipa da se sva obitelj složi", da nas kao vjernike, kao nadbiskupijsku zajednicu i kao narod upućuje na osluškivanje Božje volje i na temelje sloge koja je sposobna činiti čuda, što je već toliko puta potvrđeno - istaknuo je dodavši kako razjedinjenost i razdor, nepoštivanje bližnjih; ne gledanje obzora koji vidi onkraj prolaznosti i zemaljskoga, dovodi do slabosti obitelji, naroda i svekolikog čovječanstva.

Siguran sam, istaknuo je kardinal Bozanić, da ćemo iz ovih teškoća, s Gospodinovom pomoći, izaći vjernički zreliji i čvršći.

Pozvao je na otkrivanje bogatstva zajedničke molitve u obitelji i preporučio molitvu Krunice Blažene Djevice Marije, kojom smo kao Crkva i narod zazivali pomoć, pouzdavali se u Gospodina i bili oslobođeni od zla i nevolja.

Sve strože mjere, od danas su zatvorena i sva dječja igrališta
Sve strože mjere, od danas su zatvorena i sva dječja igrališta

Katoličke vjernike poziva da u obiteljskom zajedništvu ili pojedinačno mole svaku večer.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a