Obavijesti

News

Komentari 51

"Kardinali su dobro, nisu imali dišnih problema zbog dima"

"Kardinali su dobro, nisu imali dišnih problema zbog dima"
2

Glasnogovornik Vatikana rekao je kako ne zna koliko konklava stoji. Rekao je kako ne zna što kardinali jedu u Domu svete Marte, ali da smiju piti vino, ako to žele

VIDEO

Ljudi su nas zvali i pitali da li su zbog kvalitete dima koji je u utorak navečer izašao iz dimnjaka Sikstinske kapele, freske bile oštećene te da li su kardinali imali respiratorne probleme. No možemo vas umiriti da freske nisu oštećene te da kardinali nisu imali respiratorne probleme, dobro su i danas su bez problema glasovali, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi. Također je objasnio kako se dobiva dim crne ili bijele boje. Rekao je da su u Sikstinskoj kapeli dvije peći, jedna starija i jedna moderna. U tu se modernu peć stavlja predmet koji sadrži kemikalije kojima se postiže crni ili bijeli dim. U tim predmetima je pet doza tih kemikalija tako da dim iz dimnjaka izlazi i do sedam minuta. 

Lombardi je ponovio kako ni u utorak ni u srijedu prijepodne nitko nije očekivao da će papa biti izabran i ponovio je kako je u zadnjih 100 godina samo jedan papa bio izabran u trećem krugu i to Pio XII. 

Lombardi je rekao kako je papa emeritus Benedikt XVI. dobro te da je u utorak gledao na televiziji misu koja se služila prije početka konklave te je gledao i ulazak kardinala u Sikstinsku kapelu. Prema informacijama koje sad imaju Benedikt XVI. neće biti na inauguracijskoj misi novog pape. Što se tiče informacije da će inauguracijska misa novog pape biti 19. ožujka, Lombardi je rekao da je to "dobra hipoteza".   

Kardinali puše i piju vino

Na pitanja novinara o životu u Domu svete Marte, Lombardi je rekao kako kardinali tamo mogu normalno razgovarati.

- Nitko im tamo ne može zabraniti da razgovaraju i kreću se kamo žele - rekao je Lombardi. Na pitanje o pušačkim navikama kardinala, rekao je kako nemaju informacije za sve kardinale.

- Znamo da neki puše, neki ne. Nadamo se da oni koji puše to ne rade gdje se ne smije te da paze na svoje zdravlje - kazao je Lombardi. 

Novinari su Lombardija pitali i što kardinali jedu te da li piju vino. Lombardi je rekao kako nema ispred sebe meni Doma svete Marte. Rekao je i da kardinali smiju piti vino ako žele. 

Nije bilo razloga da Mahoney ne dođe na konklavu

Novinari su tražili Lombardija da komentira i vijest da je nadbiskupija u Los Angelesu postigla sporazum po kojem mora platiti gotovo 10 milijuna dolara četvorici muškaraca koji tvrde da ih je zlostavljao svećenik kojeg je štitio kardinal Roger Mahony. Novinari su pitali i kako Mahony može sudjelovati na konklavi. Lombardi je rekao kako su oni svjesni optužbi te znaju za listu koju je napravio SNAP (udruga žrtava koje su zlostavljali svećenici pedofili).

- Znamo da već nekoliko godina postoje optužbe no nije bilo razloga da kardinali ne dođu na konklavu, a tako i kardinal Mahony - rekao je Lombardi. Britanski novinari su Lombardija pitali da li zna gdje je trenutno kardinal Keith O'Brien koji je odustao od konklave. Službeno zbog starosti. Neslužbeno su se pojavile glasine da je seksualno zlostavljao svećenike.

- Ne znam gdje je O'Brien sada - kratko je odbrusio Lombardi. 

Ne znaju koliko stoji konklava

Lombardi je rekao i kako ne znaju koliko stoji konklava. Što se tiče grupe feministica koje su u utorak prosvjedovale u Vatikanu te su se skinule i zapalile crvene baklje kako bi ukazale, kako kažu, na "krvavu i nasilnu prošlost kršćanstva", Lombardi je rekao kako one mogu raditi što žele. Zbog feministica je intervenirala policija, a što je ona s njima napravila, Lombardi kaže kako ga se ne tiče. 

- Više se brinem oko toga kada ćemo vidjeti bijeli dim i tko će biti novi poglavar Katoličke crkve - rekao je Lombardi.  



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca