Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Karlovačka policija upozorava na novi oblik računalne prevare

Naime, zaposlenici računovodstvenih odjela dobivaju upute za uplatu sredstava na inozemni račun, a poruka izgleda kao da ju je poslao nadređeni

7 komentara

Karlovačka policija objavila je da se na tom području pojavio novi oblik računalne prevare, odnosno o tzv. phishing kampanje, koja je usmjerena na računovodstvene urede tijela državne vlasti i pravne osobe s javnim ovlastima, a s ciljem krađe financijskih sredstava. 

Naime, zaposlenici računovodstvenih odjela dobivaju upute za uplatu sredstava na inozemni račun, a poruka izgleda kao da ju je poslao nadređeni.

- Tekst poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku, što ukazuje na to da je kampanja brižno pripremana i usmjerena na konkretne mete - navode u policiji, dodajući da počinitelji uglavnom zahtijevaju uplatu na bankovne račune u raznim zemljama Europske unije, ali većinom izvan Europske unije.

- Ako primatelji odabere opciju odgovora (Replay), pažljivim pregledom zlonamjerne poruke elektroničke pošte može se uočiti da je kao “Replay-To” navedena adresa president@presidentsandceo.info koja pripada počinitelju. Preporuka je svim tijelima sa informiraju svoje zaposlenike o postojećem načinu izvršenja te da im ukažu na obaveznu provjeru identiteta pošiljatelja i autentičnost poruke prije provođenja naputka inozemnog plaćanja navedenog u poruci elektroničke pošte ( npr. izravnim upitom navodnom pošiljatelju poruke alternativnim komunikacijskim kanalom - telefonskim pozivom ili usmenim putem) kako bi se navedena Internet prijevara na vrijeme spriječila - preporučuju u policiji, te s ciljem prevencije upozoravaju građane da provjere istinitost takvih i sličnih zaprimljenih mailova kako ne bi postali žrtve kaznenog djela.

Možda vas zanima i ovo:
Message