Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Karlovačku maglu 'hvataju' u staklenke i prodaju strancima

Ideja je postojala već dugo. Cijeli život sam htjela prodavati maglu, a sad je zaista i prodajem, rekla je Morana Rožman, predsjednica udruge Paviljon Katzler 1897

Karlovačka magla jedan je od novijih suvenira Grada Karlovca
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
15 komentara

Karlovačka magla - 100% prirodna odnedavno se može kupiti u paviljonu Katzler u samom središtu Karlovca. Staklenka od 450 grama rukom obrane i ekološki čiste magle stoji svega 20 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ako se već sad pitate jel’ vam “prodajemo maglu”, uvjeravamo vas da ne i da je riječ o najnovijem suveniru Karlovca.

Na ideju o prodaji magle došla je Morana Rožman, predsjednica udruge Paviljon Katzler 1897, koja vodi paviljon-info punkt u Radićevoj ulici. Ondje turistima predstavlja karlovačku kulturu i povijest te prodaje razne autentične suvenire.

Mistika četiri rijeke

- Ideja je postojala već dugo. Cijeli život sam htjela prodavati maglu, a sad je zaista i prodajem - našalila se Morana i pojasnila da je na ideju zapravo došla zbog jake suvenirske scene. Imala je želju da se na neki način brendira karlovačka magla koju, zbog četiri rijeke: Mrežnice, Korane, Dobre i Kupe, zaistaju imaju u izobilju.

- S obzirom na to da je Karlovac grad na četiri rijeke, samim time je i grad magle. Zbog toga sam je odlučila pakirati u teglice te je tako zaštititi i stvoriti simbol. Postoji sedam vrsti magle, a većina ih stanuje u Karlovcu. U teglicama se nalazi jesenska jer je najkompaktnija.

To je ekološki proizvod

Karlovačka magla jedan je od novijih suvenira Grada Karlovca | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook

Ona inače opkoljava grad i proteže se u sloju kroz naše šančeve te uz obale naših rijeka, gdje je i obrana. Karlovačka magla je sto posto original i ekološki čista jer nemamo industrije - predstavila je Morana najnoviji karlovački suvenir koji se, kaže, jako dobro prodaje. Zaliha još ima, a sve je morala odraditi prošle jeseni.

- Suvenir je jedinstven i zbog toga jer je riječ o 2 u 1 proizvodu. Osim što je suvenir, simbolično predstavlja i hrvatske fraze ‘prodavanje magle’ ili ‘uhvatiti maglu’, koje su popularna disciplina u nas i dobri smo u tome, zbog čega je jako dobro prihvaćen i tražen. Najviše ga kupuju Karlovčani kad idu u posjet izvan grada ili u inozemstvo pa gostima na dar donesu maglu, a kupuju je i stranci. No strancima teže objasnim izraz ‘prodavati maglu’ ili ‘uhvatiti maglu’, a kad shvate, oduševe se - govori Morana. Dodala je kako se karlovačka magla nalazi već diljem Europe, u Americi i Australiji.

Uz maglu, Morana prodaje i ostale prepoznatljive karlovačke suvenire koje izrađuju domaći kreativci i umjetnici, a među najtraženijima je i rječnik karlovačkog slenga koji je sama napisala. Zove se “Rječnik tematskog urbanog plemena – Tematski rječnik”.

Izazov za fotografe

Inače, Karlovac godišnje ima 78 dana s maglom. Ta prirodna pojava najčešća je zimi, a rekord je zabilježen u studenom 1995. godine, kad je bilo 25 maglovitih dana. Zbog nje je Karlovac poseban izazov za fotografe koji pokušavaju snimiti idilčne i “pastelne” vizure grada.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message