News

Komentari 43

Kaskamo za EU: Sve više žena šefova, ali i to je ispod prosjeka

Kaskamo za EU: Sve više žena šefova, ali i to je ispod prosjeka

Selectio Indeks žena prati udio žena od 2005. godine. Tad je u upravama tvrtki radilo svega 11 posto žena, a danas je taj udio oko 19 posto. Dobar broj, ali ne dovoljno. U upravama na burzi u Londonu radi 27 posto žena

Hrvatska još nije dosegla razine nekih europskih zemalja što se tiče udjela žena u upravama tvrtki, ali taj udio polagano raste, pokazuje istraživanje tvrtke Selectio od prošle godine.

Grupa Selectio, čiji su članovi uprave Nenad Bakić i Aleksandar Zemunić, bavi se savjetovanjem u ljudskim resursima i potragom za kadrovima, a Indeks žena, koji mjeri udio žena u upravama tvrtki, objavljuju od 2014. godine. Tako je prošle godine u upravama tvrtki radilo 18,8 posto žena što je lagani porast u odnosu na 2017., kad je u upravama tvrtki radilo 17,7 posto žena. Istraživanje je, navode iz Selectija, provedeno u upravama tvrtki u sastavu indeksa Crobex, tj. službenog indeksa Zagrebačke burze.

Selectio Indeks žena prati udio žena od 2005. godine. Tad je u upravama tvrtki radilo svega 11 posto žena, a već iduće godine taj udio je pao na 10 posto. Od tada je uslijedio pozitivan trend te je udio žena u upravama tvrtki iz godine u godinu rastao. Tako je u 2015. u upravama radilo 20,9 posto žena. Međutim, iako smo bilježili trend rasta udjela žena u upravama, u 2016. i 2017. taj udio pada te je iznosio 17,7 posto. Prošle godine tako smo se ponovno malo oporavili, a bilo bi dobro kad bi se taj trend i nastavio. Ponajviše jer kaskamo za drugima.

- Prema podacima The Female FTSE Boarda, u upravama 100 najvažnijih tvrtki na Londonskoj burzi radi oko 27 posto žena što je znatno više nego u Hrvatskoj. Prema zadnjim dostupnim podacima za EU, u upravama tvrtki radi 23 posto žena - kažu u Selectiju. Međutim, istraživanje je pokazalo još jedan problem, a to su tvrtke u čijim upravama uopće nema žena. Iako se posljednjih godina broj tih tvrtki malo smanjio, i dalje ih je 41 posto.

- Zastupljenost žena u upravama društava sastavnica Crobexa slična je zastupljenosti žena u politici i trenutačnom sazivu Sabora, što je 19,9 posto. U znanosti je udio žena tek 9,5 posto - navode u Selectiju.

Sve to je odraz društva i udjela žena i muškaraca u ukupnom stanovništvu. Prema podacima Eurostata za 2017. godinu, u Hrvatskoj radi tek nešto više od pola radno sposobnih žena, a gori od nas su samo Grci i Makedonci. Za usporedbu, na Islandu radi više od 80 posto žena. Prema tim podacima, spadamo u top 10 najgorih zemalja EU po odnosu zaposlenosti muškaraca i žena. Najgora je Malta, gdje je zaposleno 24 posto više muškaraca nego žena. Dok je u Litvi zaposleno samo jedan posto više muškaraca. Ipak, još smo bolji od prosjeka cijele EU, gdje je zaposleno 11,5 više muškaraca nego žena. Naš rezultat je 10,6 posto.

Međutim, iz istraživanja tvrtke Selectio treba pohvaliti i tvrtke koje imaju najveći udio žena u upravama. AD Plastik, Arena Hospitality Group, Optima telekom i Brodogradilište “Viktor Lenac” u upravama imaju 50 posto žena, dok je u tvrtki Ericsson Nikola Tesla udio žena u upravi 100 posto.

U Selectiju navode kako očekuju da će se taj trend rasta nastaviti i dalje.

- Za 2019. još ne možemo govoriti, ali ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci provesti istraživanje te ćemo znati stvarno stanje udjela žena u upravama društava - rekao nam je Aleksandar Zemunić.

Najčitaniji članci