Obavijesti

News

Komentari 45

Kaštelani šokirani: 'Kipu Gospe odrubili glavu, sve zalili bojom'

Kaštelani šokirani: 'Kipu Gospe odrubili glavu, sve zalili bojom'
12

U ovom napadu kip Blažene Djevice Marije, visok 30-ak centimetara, najviše je pretrpio. Izlomljen je na sigurno šest-sedam komada. Zgroženi mještani poslije su ih poslagali jedan na drugi

VIDEO

U središtu Kaštel Novog mještane je ujutro dočekao šokantan prizor. Kip Marije Majke Isusove, koji je bio smješten u kamenoj kapelici svete Lucije uz autobusno stajalište, osvanuo je odrubljene glave.

Nepoznati počinitelji nad cijelim svetištem su se doslovno divljački iživljavali. Vidi se to i po uništenim svijećnjacima, razbacanom cvijeću...

U ovom napadu kip Blažene Djevice Marije, visok 30-ak centimetara, najviše je pretrpio. Izlomljen je na sigurno šest-sedam komada. Zgroženi mještani poslije su ih poslagali jedan na drugi kako bi barem malo upristojili svoje malo svetište, ali praznine su itekako vidljive. Nakon dekapitacije ostaci gipsane figure, umjetno cvijeće i svijeće preliveni su značajnom količinom masne bijele boje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kaštelani koje smo jučer ujutro susreli oko devastirane kapelice zgroženi su i tužni jer je uništena kapelica kraj koje svaki dan prolaze.

Kipu Majke Božje u Kaštelima odrubili glavu i sve zalili bojom
Kipu Majke Božje u Kaštelima odrubili glavu i sve zalili bojom

Sve su zalili bojom 

Dok smo fotografirali razrušeno svetište, prišla nam je gospođa Kaja, inače prodavačica u obližnjoj trgovini. U nevjerici je promatrala kip, a onda se pred njim prekrižila.

- Ovo je mogla samo duševno bolesna osoba napraviti. Ali Majka Božja mu je već oprostila. Svi smo mi njena djeca. Ajme, šta će tek biti kad ovo vide večeras one žene nakon mise, ovuda svi prolaze jer ova ulica vodi od župe do rive. One neće moć doći sebi - zgražala se Kaštelanka.

Ostaci tridesetak centimetara velikoga kipa privukli su pažnju i umirovljenika Josipa. Vozeći se svakodnevnom rutom na biciklu, pogledao je ka kipu i ostao zapanjen.

- Ne mogu vjerovati. Baš sam tužan. Još su i cijeli pod ispolijevali tom bojom, pa ovo je užas - razočarano će Josip. Više informacija pokušali smo potražiti od Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Nisu imali nikakvih intervencija na ovome mjestu, pa su naš poziv tretirali kao dojavu i poslije izašli na teren. Za sada su nam mogli reći tek da provode izvide.

I prije netko uništio kip 

Huligani su se, čini se, nad kapelicom iživljavali neko vrijeme jer su nakon razbijanja kipa Gospe, uništavanja svijeća i cvijeća, nastavili sve zalijevati bojom, koju su prolijevali i po podu prilaza. Neki od mještana s kojima smo razgovarali rekli su nam da su boju uočili još prije nekoliko dana, pa se postavlja pitanje od kada oštećeni kip tu zapravo stoji. Sama kapelica naslonjena je na ogradu dječjeg vrtića. Tete koje svako malo izvode vrtićke grupe u šetnju mjestom provode ih točno pored Gospe odrubljene glave.

Zanimljivo je kako ovo nije prvi put da je uništen kip u kapelici svete Lucije. Budući da nije ni zaštićen nego samo položen u kamenom oluku, osobe loših namjera mogu vrlo jednostavno doći do njega.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor