Obavijesti

News

Komentari 49

'Kaže meni sin: Tata, našli smo zmijurinu u moru, ne murinu'

'Kaže meni sin: Tata, našli smo zmijurinu u moru, ne murinu'
7

13-godišnji Niko Vitić, učenik 7. razreda OŠ Vodice i njegovi prijatelji Jakov Mačukat, Zoran Skroz, Ante Mačukat i Vice Kovač u moru su našli zmijurinu

VIDEO

Ugledao sam je na samom dnu. U moru  mi je izgledala kao velika murina ili ugor. Zanimalo me je što je. Pokušao sam štapom, pa ostima i nije išlo. Zvao sam prijatelje koji su dotrčali i pomogli. Bila je preduboko za osti pa smo je na kraju zakačili trokrakom udicom za hobotnice, ispričao je svoj doživljaj 13-godišnji Niko Vitić, učenik 7. razreda OŠ Vodice. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:07

Uz njega su bili Jakov Mačukat, Zoran Skroz, Ante Mačukat i Vice Kovač. 

- Bilo je lijepo vrijeme za izaći vani, a u subotu nije bilo treninga. Uzeli smo štapove i na rivu u potrazi za ribolovnim uzbuđenjima. Nitko se nije nadao ovakvom ulovu - opisuje Niko svoj doživljaj, nemjerljivo uzbudljiviji od svake igre koju s prijateljima igra na PlayStationu.

Kad su zmiju izvadili na obalu, nisu znali što bi s njom, pa su zvali roditelje.

- Kaže, ulovili smo zmijurinu, nije murina. Kad je za par minuta zvao ponovno, vidio sam da je stvar ozbiljna. Dođem i stvarno - zmija - kaže nam Dalibor Vitić koji nije bio ništa manje začuđen od djece. Pozvali su su veterinare, policiju, komunalno redarstvo. 

- Da, bila je to zmija, poprilično velika. Takve životinje ne liječimo ovdje niti se srećem s njima, pa sam morao konzultirati sina, studenta veterine i jednog biologa. I da, riječ je o zelenoj anakondi, tropskoj zmiji koja je najvjerojatnije pobjegla nekom iz terarija ili ju je uginulu netko bacio u more - rekao nam je vodički veterinar Zdravko Zorica.

Anakonda u Vodicama? Dječaci iz mora izvukli zmiju od 2,5 m
Anakonda u Vodicama? Dječaci iz mora izvukli zmiju od 2,5 m

Koliko Zorica zna, u Vodicama nitko ne drži takve životinje kao kućne ljubimce. On je osobno prije dvadesetak godina od infekcije liječio ogromnog pitona iz cirkusa, a nakon toga mu se nitko nije javljao zbog zdravstvenih problema ovakvog gmaza. Osim toga, anakondi iz vodičkog porta nije bilo pomoći.

Policija nje našla elemenata za postupanje.

- Nešto iza 19 sati dobili smo dojavu o pronalasku mrtve zmije na rivi u Vodicama. Utvrdili smo istinitost dojave i proslijedili slučaj nadležnima - rekla nam je glasnogovornica PU Šibensko-kninske Marica Kosor.

A zbrinjavanje mrtvih lešina s javnih površina Vodica i drugih ovdašnjih gradova i općina nadležnost je šibenske tvrtke As Eko.

- Zmiju smo pokupili i pohranili je u zamrzivač, odakle će je kamion hladnjača prebaciti u spalionicu tvrtke Agroproteinka u Biljanima Donjim - rekao nam je Damir Vrvjelo, direktor As Eka.

Radnici kažu da je uistinu ogromna. Nije bila u raspadajućem stanju, pa su se našalili da su mogli od njene kože napraviti cipele za svih 11 radnika As Eka.

Ako već nije bila mrtva, umrla je od pothlađenosti

- Zelena anakonda je najmasivnija zmija na svijetu. Nije najduža, ali je najmasivnija, najteža, najšira... Inače se hrani sisavcima, ovisno o visini može pojesti i većeg sisavca. Može narasti do 6 metara, a odrasle zelene anakonde mogu težiti oko 150 kilograma, u prosjeku žive oko 30 godina. Sudeći po fotografijama čini se da se radi o zelenoj anakondi od oko 2 metra, u toj veličini ona nije značajno opasna za odraslog čovjeka, osim eventualnog ugriza. Ako zmija nije bila mrtva prije nego što ju je netko pustio, onda je vjerojatno uginula od pothlađenosti zbog temperature mora. Ona je morala biti nečiji ljubimac, ne postoji šansa da je ona odnekud došla.

Pošto smo dio Europske Unije, protok životinja je olakšan zbog 'ne postojanja' granica. Postoji puno sajmova diljem Europe na kojima se mogu nabaviti egzotične životinje poput guštera kornjača, pa tako i zmija. One mogu, ali i ne moraju biti čipirane poput pasa. Diljem Europe dio egzotičnih gmazova poput guštera i zmija pripada pod posebni dio zakona o životinjama, te vlasnici moraju biti prijavljeni kao držatelji takvih životinja. No službeni registar u Hrvatskoj ne postoji, s toga ako zmija nije čipirana, teško će se saznati čija je. Anakonda je slatkovodna zmija, može nešto sitno proplivati po moru, ali ne može u njemu živjeti zbog soli koja joj isušuje sluznice - rekao nam je zoolog Ivan Cizelj. 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...