Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
33 komentara

'Kazneni zakon treba uskladiti s Istanbulskom konvencijom'

Upozoravaju da Kazneni zakon sadrži odredbe koje ne prepoznaju strukturalnu narav nasilja prema ženama i djevojčicama što je, tvrde, prepreka ostvarivanju zaštite temeljnih prava žena

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
33 komentara

Ženska mreža Hrvatske zatražila je u subotu od Vlade da iz javnog savjetovanja povuče Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona, te ga uskladi s odredbama Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulske konvencije.

 - Ženska mreža Hrvatske smatra nedopustivim što je Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona lišen harmonizacije s odredbama Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - upozoravaju u priopćenju.

24sata Ženska mreža traži da se HDZ-ovke maknu s lista

 Napominju kako je 30. svibnja otvorena, a 14. lipnja zatvorena javna rasprava o nacrtu tog zakonskog prijedloga, da je Hrvatska potpisala Konvenciju još 22. siječnja 2013., a ratificirala 13. travnja ove godine, dok je 13. lipnja Vijeću Europe položena isprava o ratifikaciji.

 - Činjenica da će Konvencija za Hrvatsku stupiti na snagu 1. listopada ove godine ne može biti opravdanje za propuštanje usklađivanja Kaznenog zakona s odredbama Konvencije, koja nasilje nad ženama definira kršenjem ljudskih prava žena i čiji je cilj i svrha ukidanje muškog nasilja prema ženama, kao i njegovog najučestalijeg pojavnog oblika - nasilja u obitelji - ističu u Ženskoj mreži.

Danilo Pavletić Ženska mreža Hrvatske: Žene još nemaju sva prava!

Upozoravaju da Kazneni zakon sadrži odredbe koje ne prepoznaju strukturalnu narav nasilja prema ženama i djevojčicama, kao ni njihove uzroke što je, tvrde, prepreka ostvarivanju zaštite temeljnih prava žena i efikasnoj prevenciji nasilja prema ženama i nasilja u obitelji.

Navode i da Konvencija postavlja civilizacijske standarde u području seksualnog nasilja, pa neophodnim smatraju da se kaznena djela kao što su silovanje, uhođenje i seksualno uznemiravanje drukčije zakonski urede. Među obvezama koje proizlaze iz Konvencije, dodaju, je i uređenje kaznenog djela silovanja kao zločina protiv spolne slobode, kojeg određuje isključivo izostanak pristanka žrtve, a ne i primjena sile počinitelja zločina.

SEKSISTIČKE PORUKE Ženska mreža uputila kritiku voditelju zbog poruka Kolindi

- Definiranje nasilja nad ženama, kao kršenja ljudskih prava, civilizacijski je doseg našeg doba. Ženska mreža Hrvatske zahtijeva povlačenje Nacrta prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona iz javnog savjetovanja i zahtjeva da se bez odgode izvrši njegovo usklađivanje sa odredbama Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - zaključuju u Ženskoj mreži Hrvatske.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message