Obavijesti

News

Komentari 33

'Kazneni zakon treba uskladiti s Istanbulskom konvencijom'

'Kazneni zakon treba uskladiti s Istanbulskom konvencijom'

Upozoravaju da Kazneni zakon sadrži odredbe koje ne prepoznaju strukturalnu narav nasilja prema ženama i djevojčicama što je, tvrde, prepreka ostvarivanju zaštite temeljnih prava žena

VIDEO

Ženska mreža Hrvatske zatražila je u subotu od Vlade da iz javnog savjetovanja povuče Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona, te ga uskladi s odredbama Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulske konvencije.

 - Ženska mreža Hrvatske smatra nedopustivim što je Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona lišen harmonizacije s odredbama Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - upozoravaju u priopćenju.

Ženska mreža traži da se HDZ-ovke maknu s lista
Ženska mreža traži da se HDZ-ovke maknu s lista

 Napominju kako je 30. svibnja otvorena, a 14. lipnja zatvorena javna rasprava o nacrtu tog zakonskog prijedloga, da je Hrvatska potpisala Konvenciju još 22. siječnja 2013., a ratificirala 13. travnja ove godine, dok je 13. lipnja Vijeću Europe položena isprava o ratifikaciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - Činjenica da će Konvencija za Hrvatsku stupiti na snagu 1. listopada ove godine ne može biti opravdanje za propuštanje usklađivanja Kaznenog zakona s odredbama Konvencije, koja nasilje nad ženama definira kršenjem ljudskih prava žena i čiji je cilj i svrha ukidanje muškog nasilja prema ženama, kao i njegovog najučestalijeg pojavnog oblika - nasilja u obitelji - ističu u Ženskoj mreži.

Ženska mreža Hrvatske: Žene još nemaju sva prava!
Ženska mreža Hrvatske: Žene još nemaju sva prava!

Upozoravaju da Kazneni zakon sadrži odredbe koje ne prepoznaju strukturalnu narav nasilja prema ženama i djevojčicama, kao ni njihove uzroke što je, tvrde, prepreka ostvarivanju zaštite temeljnih prava žena i efikasnoj prevenciji nasilja prema ženama i nasilja u obitelji.

Navode i da Konvencija postavlja civilizacijske standarde u području seksualnog nasilja, pa neophodnim smatraju da se kaznena djela kao što su silovanje, uhođenje i seksualno uznemiravanje drukčije zakonski urede. Među obvezama koje proizlaze iz Konvencije, dodaju, je i uređenje kaznenog djela silovanja kao zločina protiv spolne slobode, kojeg određuje isključivo izostanak pristanka žrtve, a ne i primjena sile počinitelja zločina.

Ženska mreža uputila kritiku voditelju zbog poruka Kolindi
Ženska mreža uputila kritiku voditelju zbog poruka Kolindi

- Definiranje nasilja nad ženama, kao kršenja ljudskih prava, civilizacijski je doseg našeg doba. Ženska mreža Hrvatske zahtijeva povlačenje Nacrta prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona iz javnog savjetovanja i zahtjeva da se bez odgode izvrši njegovo usklađivanje sa odredbama Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - zaključuju u Ženskoj mreži Hrvatske.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a