Obavijesti

News

Komentari 228

Kazneno ga prijavili: Direktor Elektroistre ima lažnu diplomu

Kazneno ga prijavili: Direktor Elektroistre ima lažnu diplomu
1

Valter Krizmanić (57) nikada nije diplomirao elektrotehniku u Sarajevu. U HEP-u su, kažu, upoznati sa slučajem, ali stručnost svojeg direktora još uvijek provjeravaju

VIDEO

Elektromonter upravlja elektro-sustavom cijele Istre. Valter Krizmanić nikada nije diplomirao elektrotehniku, što nam je potvrđeno na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

- Diploma pod brojem 106/90 nikada nije izdana na ime Valter Krizmanić - rekao je za 24sata Narcis Behlilović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Građani protiv Krizmanića podigli kaznenu prijavu

Potvrdio je tako navode iz kaznene prijave da direktor HEP-ove Elektroistre u Puli ima krivotvorenu diplomu. Na ovaj problem upozorila je Grupa građana Poreča u lipnju ove godine. Sa svime su, doznajemo, upoznali i Vladu, ali odgovor na pitanje kad su zaprimili prijavu i što je po tom pitanju učinjeno, iz Banskih dvora nismo dobili.

Valter Krizmanić (57) iz Labinca kraj Poreča, temeljem krivotvorene diplome inženjera elektronike, lani je odlukom Uprave HEP-a i uz utjecaj lokalne politike postavljen na čelno mjesto pulske Elektroistre. Na diplomi ima lažni broj s datumom izdavanja 19. veljače 1990. godine u Sarajevu. Na fakultetu, osim što su potvrdili da Krizmaniću nisu izdali diplomu, u studentskoj službi potvrdili su da su na Krizmanićevoj lažnoj diplomi potpisani dekan Branko Popović i rektor Ejub Mujezinović, koji u to vrijeme uopće nisu bili na tim pozicijama. 

Krizmanić bez komentara

Sam Valter Krizmanić o tome kako je i na koji način došao do krivotvorene diplome, kojom se kiti, nije želio govoriti.

- Direktor ne želi komunikaciju s novinarima niti želi davati bilo kakve izjave - bilo je sve što je poručio direktor Krizmanić preko svoje tajnice Ivane.

Neslužbeno doznajemo da Krizmanić sve uvjerava kako je s njegovim “papirima sve uredno i korektno”.

Slučaj istražuje policija, ali i Uskok

Slučaj će, po svemu sudeći, prerasti u prvorazredan skandal u Istri i šire jer je Krizmanića na čelno mjesto pulskog HEP-a “instalirala” politika uz potporu istarskoga golferskog lobija. Neslužbeno doznajemo da se slučajem bave policija, ali i Uskok kojem je u travnju proslijeđena anonimna kaznena prijava protiv Valtera Krizmanića iz pulskog HEP-a, Ljiljane Čule iz Zagreba, direktorice uprave HEP-a, i nepoznatog utjecajnog političara koji su omogućili da Krizmanić bude postavljen za direktora pulske Elektroistre. Direktorica Ljiljana Čule rekla nam je kako o navedenoj kaznenoj prijavi nema nikakvih saznanja.

Prijeti mu do pet godina zatvora

Dobro upućeni u slučaj kažu da Krizmanić nikad nije izbivao s posla zbog studija u Sarajevu. Zanimljivo je da je, iako je 90-ih u rukama imao diplomu inženjera, Krizmanić u to vrijeme kao zaposlenik porečke Elektroistre i dalje radio kao elektromonter. Nije tražio veću plaću ili radno mjesto inženjera sukladno diplomi koju je posjedovao.

Izgledalo je, kažu upućeni, kao da se nekako stidio ili doslovce plašio svoje diplome inženjera koju je skrivao punih osam godina sve dok se dobrano nije “ohladila” skrivena u ladici. Tek 1998. godine ju je “legalizirao” kao pravu upisom u radnu knjižicu. Osim skandala, Krizmanić bi, dokažu li mu se sumnje da je kupio diplomu sarajevskog fakulteta s kojom je od elektromontera preko noći “postao” diplomirani inženjer, mogao zaraditi kaznene prijave za krivotvorenje isprave i ovjere neistinitog sadržaja, za koje su zapriječene kazne zatvorom i do pet godina.

Povjerenstvo nije dobilo originalne dokumente

Direktorica HEP-ova distribucijskog sustava Ljiljana Čule, inače članica HNS-a, potvrdila nam je da su 16. srpnja 2014. godine od saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav tražili očitovanje vezano za navode iz anonimne prijave o imenovanju Valtera Krizmanića na mjesto direktora Elektroistre Pula. Dan poslije imenovano je povjerenstvo koje je imalo zadatak provjeriti navode iz predstavke. Devet dana poslije osnivanja završili su s provjerom i podnijeli o svemu izvješće.

- Vezano za navode o falsificiranoj diplomi gospodina Krizmanića, povjerenstvo je tražilo na uvid original diplome i radne knjižice kako bi usporedilo preslike u dosjeu radnika s originalima. Uvid u originalne dokumente nisu mogli izvršiti jer ih je Krizmanić predao PU istarskoj na njihov zahtjev - stoji u odgovoru direktorice Čule.

HEP-ovo povjerenstvo od policije je dobilo na uvid original potvrde o oduzetim dokumentima. HEP Operator distribucijskog sustava odnos prema Krizmaniću odredit će u skladu s rezultatima provjere vjerodostojnosti diplome koju će obaviti Sektor krim policije.

Krizmanićev prethodnik ne zna zašto je smijenjen

Valter Krizmanić na mjesto direktora došao je prvim danom listopada prošle godine nakon što je s te funkcije smijenjen Davor Mišković. Detalji i razlozi smjene nisu iznijeti.

- Razloge smjene ne znam ni danas - rekao nam je Mišković koji je na čelnom mjestu u Elektroistri proveo nešto više od 11 godina. Rekao je da ga je direktorica Ljiljana Čule o smjeni obavijestila deset dana prije. 

Nagađa se da je smjeni kumovao dogovor između HNS-a i IDS-a da se na čelno mjesto Elektroistre dovede Krizmanić koji nije član ni jedne stranke, ali se govori da je blizak upravo narodnjacima. Kako smo doznali u HEP-u, prilikom imenovanja Krizmanića na čelno mjesto u Elektroistri nisu provjeravali vjerodostojnost njegove diplome. Ne odbacuju mogućnost da se nakon ovog slučaja krene u reviziju vjerodostojnosti dokumenata i ostalih zaposlenika, posebno na rukovodećim položajima, a po potrebi i niže.

Fakultet: Diploma s tim imenom ne postoji kod nas

Dekan fakulteta Elektrotehnike u Sarajevu potvrdio je za 24sata da diplomu kojom se “kiti” Valter Krizmanić nikad nisu izdali. Redakcija je u posjedu potvrde. 

- Uvidom u službenu evidenciju Studentske službe Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje se nalazi dokumentacija o upisanim studentima i izdanim diplomama prije 1992., ustanovljeno je da diploma pod brojem 106/90 nije izdana na ime Valter Krizmanić - stoji u dopisu dekana Narcisa Behlilovića.

U Zagrebačkom holdingu našli 153 lažne diplome i svjedodžbe

Provjere stručnih zvanja zaposlenika obavljene su u Zagrebačkom holdingu, nakon čega je utvrđeno da su čak 153 zaposlenika radila na temelju lažnih diploma ili svjedodžbi. Osim kaznene prijave, tada je najavljeno da će ti zaposlenici dobiti izvanredni otkaz. A najavljeno je da će protiv njih biti pokrenut i postupak za naknadu štete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 228
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk