Obavijesti

News

Komentari 72

KBC Zagreb: Curici prišili palac kojeg si je odsjekla sjekirom

KBC Zagreb: Curici prišili palac kojeg si je odsjekla sjekirom
6

Kada je roditeljima u KBC-u Rijeka rečeno da prst ne mogu spasiti, sjeli su u automobil i odjurili u KBC Zagreb. Operacija je trajala 6 sati. Liječnici su bili podijeljeni u dva tima

VIDEO

Plastični kirurzi iz KBC-a Zagreb spasili su 13-ogodišnjoj djevojčici palac kojeg je odsjekla sjekirom. Iako je čeka dugotrajna rehabilitacija, liječnici vjeruju da će se funkcija prsta gotovo u potpunosti vratiti.

Bio je dovoljan trenutak nepažnje i neznanja i 13-ogodišnja djevojčica iz Rijeke odsjekla si je palac.

Hrabroj vojnikinji čudom spasili nogu: Sad već šetam i vježbam
Hrabroj vojnikinji čudom spasili nogu: Sad već šetam i vježbam

- Uzela je sjekiru i pokušala sama nešto odrezati što nikada prije u životu nije radila. Uzela ju je netipično lijevom rukom i odrezala si je palac desne ruke, a inače je dešnjakinja - rekao je Mladen Duduković, spec. plastične kirurgije Klinike za kirurgiju Zagreb za HRT.

Kada je roditeljima u KBC-u Rijeka rečeno da prst ne mogu spasiti, sjeli su u automobil i odjurili u KBC Zagreb.

Operacija je trajala šest sati, a iako su trebali pažljivo spojiti kosti, tetive, arterije i živce, sve je prošlo u najboljem redu.

- Tog utorka navečer u bolnici nije bilo dežurnog plastičnog kirurga. Dr. Duduković bio je kod kuće u pripravnosti, i u 21 sat dobio poziv da im stiže pacijent iz Rijeke sa amputiranim palcem. U dogovoru sa šefom Klinike, prof. Dr. Sc. Davorom Mijatovićem, određeno je da u timu uz dr. Dudukovića budemo dr. Fuchs i ja. Odmah smo krenuli prema bolnici, računajući da bi djevojčica mogla stići kroz dva sata. Tako je i bilo - prisjeća se dr. Kisić. Napomenuo je da je, srećom, odrezani palac bio pravilno zapakiran i dostavljen iz  riječke bolnice,  a mehanizam ozljede sjekirom sugerirao je da vrijedi pokušati spasiti ga.

Zbog viličara Hrvat izgubio nogu: Bio na čak 18 operacija
Zbog viličara Hrvat izgubio nogu: Bio na čak 18 operacija

- Prvo smo fiksirali kost,  potom spojili tetive, pa žile i na kraju živce. Naglašavam da su strukture živaca i žila kod ovako mladog pacijenta promjera manjeg od 1 mm i taj dio operacije izveden je pod kontrolom mikroskopa. Posao je najbolje podijeliti u 2 tima, jer za kvalitetnu replantaciju moramo osigurati uvjete i na bataljku i na amputatu, što se izvodi istovremeno. Naravno, u cijeloj stvari važno je i koliko je dugo prst bio bez krvi - objašnjava dr. Kisić. Napominje da se točno stanje i prognoze mogu reći tek nakon tri do četiri dana, dok se vidi je li došlo do mogućih komplikacija.

Riječ je o najtežoj operaciji u plastičnoj kirurgiji.

-Imate situacije kada operacija prođe dobro, a za nekoliko sati sestra javi da je prst loše, i tada je najčešće potrebna nova operacija. Na sreću, sada već možemo reći da će djevojčica moći koristiti svoj palac i ruku, no za psihički oporavak trebat će joj vremena- kaže dr. Kisić koji je i prije dva mjeseca također prišio palac jednoj djevojčici.

Zanimljivo je da su sva tri kirurga pretežno fokusirani na kirurgiju grudi, a da je sustav edukacije na zagrebačkom KBC-u takav da je mikrokirurgija , u koju spada i replantacijska kirurgija, imperativ i gotovo svi ju jednako dobro rade.

Srećom, operacija je uspjela. Palac je spašen. Slijedi dugotrajna rehabilitacija. Za razliku od riječkih, ovi liječnici nisu ni sekunde dvojili da spase djevojčici prst. Tim Klinike za kirurgiju preuzima i one slučajeve od kojih drugi dižu ruke. Zahvalni su i pacijenti na drugoj prilici...

Dr. sc. Mladen Duduković - 40-godišnji plastični kirurg iz Zagreba koji je dio subspecijalizacije odradio u najboljoj američkoj bolnici Johns Hopkins, Baltimore, Maryland. Osim što je već 12 godina zaposlen na Zavodu za plastičnu kirurgiju zagrebačkog KBC-a, u Zagrebu je poznat i kao osnivač i djelatnik 2 vrlo uspješne i poznate estetske Poliklinike.

Dr. Nino Fuchs - plastični kirurg iz Zagreba koji je dio edukacije proveo u Danskoj i Švedskoj. Na zagrebačkom Rebru je zaposlen od 2012. g. i sastavni je dio tima za rekonstrukciju dojki. Dr. Hrvoje Kisić rođen je u Zagrebu gdje je specijalizirao plastičnu kirurgiju. Od 2011. godine radi u KBC Zagreb, a dio edukacije odradio je u Padovi. Plastičnu kirurgiju, kaže, izabrao je jer je po prirodi pedantan i fokusiran na detalje, a upravo je takva i cijela plastična, ali i estetska kirurgija. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je