Obavijesti

News

Komentari 9

KBC Zagreb za čak 90 posto je smanjio liste čekanja za ključne terapije u samo mjesec dana

KBC Zagreb za čak 90 posto  je smanjio liste čekanja za ključne terapije u samo mjesec dana

Slijedom smanjivanja pritiska COVID-19 oboljelih na zdravstveni sustav kao i globalnih najava porasta onkoloških bolesti, Ministarstvo zdravstva provelo je pilot analizu listi čekanja u najvećoj zagrebačkoj bolnici

VIDEO

Ona je na temelju maksimalnog uvida u efikasnost radilišta bolnice i dodatne edukacije djelatnika smanjila čekanje na ključne pretrage i do 90% u odnosu na proteklih mjesec dana.

Riječ je o udruživanju sustava eListe, eNaručivanje, ePonude, Jedinstveni kalendar naručivanja i Centralni upravljački sustav koji u realnom vremenu pokazuju iskorištenost opreme, upravljanje resursima te angažman djelatnika. Temeljem gore navedenih sustava napravljene su detaljne analize za određene djelatnosti u određenim bolničkim zdravstvenim ustanovama, obavljeni razgovori s rukovodstvom tih ustanova te HZZO-om o potrebi ugovaranja dodatnih kapaciteta te su zacrtane konkretne aktivnosti postizanja veće učinkovitosti u organizaciji rada.

„Ministarstvo zdravstva upravo sada pojačava aktivnosti prema onkološkim i drugim kroničnim bolesnicima kada popušta pritisak COVID bolesnika na zdravstveni sustav. Razlog više za takav iskorak su i globalne najave o pandemiji onkoloških bolesti o kojoj sam više puta govorio. Istina je da je epidemija COVID-19 u mnogome poremetila redovito pružanje zdravstvenih usluga pacijentima, posebno onkološkima, ali upravo u cilju povećanja pozornosti toj skupini pacijenata, kako u terapiji tako i u preventivnim pregledima rizičnih skupina, Ministarstvo zdravstva angažira sve raspoložive kapacitete u zdravstvenom sustavu“, naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Čakovečki oftalmolozi i ortopedi iz Zagreba smanjili liste čekanja i kažu: 'Radimo i do 10 navečer'
Čakovečki oftalmolozi i ortopedi iz Zagreba smanjili liste čekanja i kažu: 'Radimo i do 10 navečer'

„Zahvaljujući uloženom naporu uprave i djelatnika KBC-a Zagreb, u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Klinički bolnički centar Zagreb je unazad mjesec dana poduzeo niz mjera i aktivnosti s ciljem kontinuiranog i kvalitetnijeg upravljanja i nadzora listama čekanja. Informacijsko uređivanje u BIS sustavu s ciljem sređivanja eListi čekanja obuhvatilo je niz aktivnosti, od kojih izdvajamo edukaciju doktora i medicinskih sestara u svezi unosa točnih i pravilnih indikatora naručivanja, točne i pravilne podatke o slobodnim terminima, ažurnu provjeru kalendara naručivanja, reviziju i racionalizaciju broja dana čekanja i broja naručenih pacijenata te učinkovitiju provjera dolaska pacijenata za rezervirani termin“, pojasnio je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić dodajući kako navedeno smanjenje listi čekanja jasno ukazuje da se Ministarstvom zdravstva i HZZO-om pogodio modalitet rada u epidemiji koji evidentno donosi rezultate.

Ovo su porazne liste čekanja u hrvatskim bolnicama i njihove posljedice: 'Cijena će biti bolna'
Ovo su porazne liste čekanja u hrvatskim bolnicama i njihove posljedice: 'Cijena će biti bolna'

Izdvajamo nekoliko primjera: hematologija prvi pregled s 367 dana čekanja skraćeno je na 73 dana čekanja, kemoterapija sa 161 dan čekanja skraćeno je na 17 dana čekanja, kardiologija sa 153 dana čekanja skraćeno je na 93 dana čekanja, pedijatrija endokrinolog s 243 dana čekanja skraćeno je na 160 dana čekanja te neurolog sa 150 dana čekanja skraćeno je na 90 dana čekanja.

„Važno je naglasiti da su ovo preliminarni rezultati, no obzirom na vrlo kratko vremensko razdoblje koje je urodilo značajnim smanjenjem broja dana čekanja, možemo ocijeniti napore KBC-a Zagreb izuzetno uspješnim. Ovo je tek prvi korak, slijedi nastavak aktivnosti na smanjenju broja dana čekanja pacijenata na preglede, kako u KBC-u Zagreb, tako i u svim drugim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj“ istaknuo je ministar Beroš te je napomenuo da se intenzivno radi na nabavi dodatnih količina potrebnih uređaja radi povećanja kapaciteta.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a