Obavijesti

News

Komentari 113

'Kći se jako veselila što je upala u školu koju želi. A onda su nam srušeni snovi. Želim odgovore!'

'Kći se jako veselila što je upala u školu koju želi. A onda su nam srušeni snovi. Želim odgovore!'
3

Ona se jako razveselila kad smo dobili rezultate, ta škola bila joj je želja. Nije joj bilo lako u osnovnoj, a u 7. smo razredu dobili potvrdu uz koju joj je bio odobren prilagođeni program, kaže nam razočarana majka

VIDEO

Pet dana živjeli smo u veselju, uvjereni da kreće novo, divno srednjoškolsko razdoblje, a onda je uslijedio šok, započela je svoju priču mama razočarane učenice (14), koja je zbog pogreške u sustavu ostala bez svoga mjesta u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi.

Uz nju, još 63 učenika nemaju mjesto koje su pri prvom rangiranju ostvarili.

- Dana 24. lipnja u 21 sat bilo je vrijeme konačnog zaključavanja liste škola. Moje je dijete ostvarilo pravo upisa u četverogodišnju strukovnu školu u Zagrebu kao kandidat s teškoćama u razvoju - objasnila je mama kako je sve krenulo.

Započela groznica upisa u srednje škole: 'Prijemni nosi 10 bodova, sad je važno znanje'
Započela groznica upisa u srednje škole: 'Prijemni nosi 10 bodova, sad je važno znanje'

Dana 30. lipnja u 19.52 mama djevojčice dobila je mail od sustava CARnet, u kojemu su obavijestili nju, kao i mnoge druge roditelje, da će se kandidati ponovno rangirati.

”Prilikom redovnog nadzora rada sustava za upise u srednju školu uočene su manje nepravilnosti u definiranju kvota kombiniranih razrednih odjela. Također, dijelu kandidata koji su se tijekom prvotnog rangiranja kandidata s teškoćama u razvoju našli na preliminarnim ljestvicama poretka, nažalost, nisu bile zaključene ocjene u tom trenutku, a dio kandidata se požalio i da nije uspio, zbog objektivnih razloga, na vrijeme dostaviti dokumentaciju potrebnu za rangiranje”, dio je objašnjenja, no zabrinuta majka i dalje ne razumije kako se takva pogreška mogla dogoditi.

'Razveselila se, baš je u tu školu željela'

Nakon ponovnog rangiranja koje je bilo isti dan u 21 sat, objavljeno je da učenica više nije na listi za izravan upis, a osnovna škola koju je pohađala nije dobila obavijest o tome.

- Ona se jako razveselila kad smo dobili rezultate, ta škola bila joj je želja. Nije joj bilo lako u osnovnoj, a u 7. smo razredu dobili potvrdu uz koju joj je bio odobren prilagođeni program. Od tada je samostalnija i samouvjerenija, škola joj je bila lakša.

Idući dan, posjetile su nekoliko institucija u potrazi za odgovorima, no čak su i zaposlenici istih ostali zatečeni.

- Neki su nam rekli da nisu ni oni znali za to, nego su saznali od bijesnih roditelja s kojima su cijeli dan na telefonu. Čak su mi savjetovali da to ne pustim samo tako.

Najviše se traže opće gimnazije: 'Sve više učenika želi školu koja ih priprema za fakultet'
Najviše se traže opće gimnazije: 'Sve više učenika želi školu koja ih priprema za fakultet'

Ministarstvo još šuti

Iz CARneta su nam objasnili da ocjene nisu bile zaključene na vrijeme i da je zbog toga provedeno novo rangiranje, koje je obuhvatilo 150 novih kandidata. Zbog propusta, 64 djece ostalo je bez svoga mjesta na listi.

- Novo rangiranje je učinjeno zbog određenog broja kandidata kojima se, nažalost, nisu na vrijeme zaključile ocjene te ih nisu imali u trenutku prvog rangiranja i time se nisu mogli rangirati na ljestvicama poretka te zbog naknadno uočenih manjih nepravilnosti. Iz svih navedenih razloga odlučeno je da se provede novo rangiranje učenika s teškoćama u razvoju, a kako bi se svima omogućio ravnopravan pristup upisima sukladno Državnom pedagoškom standardu. Nastavno na navedeno, novo rangiranje obuhvatilo je i oko 150 kandidata kojima ocjene nisu bile zaključene na vrijeme te su ovim postupkom i oni rangirani te im je omogućen ravnopravan pristup upisima. Sveukupno se ponovno rangiralo 3344 kandidata s teškoćama u razvoju. Za kraj, napominjemo kako je radi novog rangiranja pravo upisa ostvarilo 394 kandidata više nego prilikom prvog rangiranja. Nažalost, 64 kandidata izgubila su pravo upisa u odnosu na prvo rangiranje, no te su kandidate i njihove roditelje naši agenti prioritetno kontaktirali putem telefona i e-pošte, te im objasnili razloge zašto se to dogodilo i da će se oni moći i dalje prijavljivati za upis u programe redovnim postupkom. Unutar sustava postavljena je i obavijest za sve kandidate s teškoćama u razvoju. U međuvremenu je 30 kandidata već prijavilo programe za koje, po trenutnom stanju na ljestvicama, ostvaruju pravo upisa. 

Djeca se mogu pokušati upisati po redovnom programu, a alternativu im nitko nije ponudio.

Odgovor od Ministarstva još nismo dobili.

Upisi u srednju Å¡kolu
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu