Obavijesti

News

Komentari 25

Kekin: Neće biti šerifovanja, ne mislimo dizati cijene prijevoza

Kekin: Neće biti šerifovanja, ne mislimo dizati cijene prijevoza

Kroz bolje upravljanje gradskom imovinom nabavit ćemo novac da ne moramo poskupljivati cijene karata ili usluga, kaže Ivana Kekin i dodaje da će raditi neumorno, najbržim tempom kojim je to moguće

VIDEO

Logično je da imaju značajna očekivanja. Izuzetno sam zahvalna na povjerenju koje su nam građani dali, odgovorila je Ivana Kekin na rezultate izbora, gostujući u RTL Direktu, a na pitanje čime će se prvo baviti rekla je da kreću s revizijom finacija, javne nabave vanjskih ugovora i revizijom upravljanjja gradskom imovinom. Potom kreću u restrukturiranje gradske uprave i razgovore s pročelnicima, upravom, direktorima gradskih poduzeća i vidjeti kakvo je stanje stvari.

- Mi od njih, naravno, očekujemo dobru suradnju, da vidimo kakva su dugovanja, koji su rizici itd - rekla je. Na pitanje imaju li rokove za to, rekla je da sve kreće čim obave primopredaju i da namjeravaju raditi neumorno, najbržim tempom kojim je to moguće.

Što će građani prvo osjetiti?

- Prvo što će se moći osjetiti je da dolazi jedan sveukupni novi model upravljanja. Jedan čovjek više neće moći odlučivati sve, doslovno o koeficijentu tajnice u uredu, nema više šerifovanja. S tim vremenom je gotovo i mislim da ga je nakon 20 godina zaista dosta. Drugo, transparentna javna nabava. Sva će se poduzeća moći javiti na realne, a ne fiktivne javne nabave. Dogodit će se također natječaj za zaposlenja koji će ovaj put vrednovati kandidate po sposobnostima. Bit će i transparnentnija, jasnija komunikacija s građanima od kojih, rekao je jučer Tomislav u pobjedničkom govoru, očekujemo sudjelovanje u stvaranju boljeg grada. Već su nam do sada pomogli. 10.000 građana je pomoglo u stvaranju našeg programa - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Komentirajući izjave Pavla Kalinića koji je govorio da u Zagrebu slijede poskupljenja, rekla je kako to ne očekuju. 

- Te gradske usluge gradskog prijevoza za nas su izuzetno značajne da budu dostupne građanima. Dakle, to nije nešto što mi mislimo poskupljivati. Drugo, ako govorimo o tome da su one u ovom času nerealne, mi ćemo tu razliku nadoknaditi. Evo, već kroz to da ćemo imati javne nabave gdje se neće javljati samo jedan ponuđač, zatim što ćemo koristiti sredstva iz EU fondova što grad do sada nije radio, valjda zato što bi morao opravdati svaki euro. Kroz bolje upravljanje gradskom imovinom nabavit ćemo novac da ne moramo poskupljivati cijene karata ili usluga. U krajnjoj liniji, znamo da 50 posto gubimo samo kroz trenutni sustav vodoopskrbe i odvodnje - rekla je Kekin. 

Govoreći o Jakuševcu kaže da je u tri prioriteta, uz obnovu i odvodnju, ali kaže da odmah kreću u izgradnju sortirnica i u poticanje građana da odvajaju otpad kroz to da će se naplaćivati samo ono neodvojeno te u stvaranje reciklažnih centara gdje će se sirovine moći iskoristiti. 

- Ono što se ne može više obrađivati, to ćemo koristiti za sanaciju Jakuševca, što vjerujem da ćemo napraviti, sigurna sam da ćemo napraviti do kraja prvog mandata - kaže.

Što ćete napraviti sa žičarom ili ne znate još uvijek?

 - Znamo što radimo, odnosno što se očekuje. Tomislav Tomašević je još prije par mjeseci podnio kaznenu prijavu DORH-u da se vidi kako je moguće da je cijena žičare skočila doslovno duplo. Tražit ćemo odgovornost i obeštećenje grada za to - rekla je.

Otvorit će je Tomislav Tomašević. To bi mogao biti ovako jedan bizaran trenutak.

- Ne bih ga sad najavljivala, ali se ona u svakom slučaju može otvoriti tek kada zadovolji sve tehničke i sigurnosne propise. Osim što ona mora biti sigurna, sada smo čuli da ne zadovoljava neke tehničke uvjete, škodi okolnim stanovnicima - kaže.

Neki skeptici su i kod nas u studiju rekli da se neće dogoditi neke promjene. Sad kad su došli na vlast, ljudi će se razočarati. Imate li neki odgovor na to?

- U cijeloj kampanji, a i inače u našem radu uvijek smo bili jako oprezni, jako odgovorni s našim obećanjima. Cijelo vrijeme smo pozivali građane da nas čuju na taj način, da ne dajemo prazna obećanja, da ne pokušavamo preko praznih obećanja doći na vlast, jer će nam se to prvom prilikom obiti o glavu. Mogu reći i zamoliti građane je određeno strpljenje. Ne zato što mi trebamo prostor za razmišljanje ili za odmor, nego naprosto zato što će neke stvari koje ćemo mijenjati, se događati u etapama i zaista se neće isti čas vidjeti. Ali ja vjerujem da su građani to kroz komunikaciju već razumjeli - rekla je Kekin.

U kampanji smo puno slušali o tome da vi više volite Jugoslaviju nego Hrvatsku. Evo danas premijer kaže da vi imate nešto protiv Hrvatske. Imate li vi zaista nešto protiv Hrvatske i zašto se ljevica uvijek mora vezati uz jugnostalgiju?

- Evo, ja sam to danas već demantirala. Mi doista nemamo ništa protiv Hrvatske. Dapače, mi imamo nešto protiv toga da se HDZ izjednačava s Hrvatskom, odnosno, da kada kažete da ste protiv korupcije ili da ste protiv zlouporabe javnih resursa ili da ste protiv diskriminacije, da ste automatski protiv Hrvatske. To je neka teza koja se nameće u javnom prostoru i premijer Plenković to dosta često radi, izjednačava HDZ s Hrvatskom. Ja to odbijam! Isto kao što se i od strane desnice monopolizira domoljublje i tamo vidimo da se vodi jedna žestoka utakmica na temu tko je veći domoljub. Ali taj kriterij koji oni postavljaju kao domoljubni kriterij, također je kriterij na koji mi ne pristajemo, jer oni svoje domoljublje najviše mjere kroz taj svoj uski metar HDZ-a, odnosno tako da prokazuju one koji se ne ukalupljuju. Mi mislimo da se domovina, pa i grad može voljeti odgovornim upravljanjem, brigom o drugima, brigom o svima a ne samo o podobnima i nultom stopom korupcije i diskriminacije - kaže Ivana Kekin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda