Obavijesti

News

Komentari 4

Kim i Putin vodili "plodonosne i konstruktivne" razgovore

Kim i Putin vodili "plodonosne i konstruktivne" razgovore
1

Summit Kima i Putina u dalekoistočnoj ruskoj luci imao je namjeru pokazati da SAD nije jedina sila s utjecajem koji je dovoljno jak da bi se Pjongjang primorao na pregovore o svom nuklearnom programu

VIDEO

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un zahvalio se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na njihovom prvom sastanku održanom u četvrtak u Vladivostoku, na istoku Rusije, dodajući da se nada daljnjim "plodonosnim i konstruktivnim" raspravama u budućnosti, prenose u četvrtak ruski mediji.

"Zahvaljujem vam na izvrsno provedenom vremenu i nadam se da će se naši pregovori nastaviti na isti plodonosan i konstruktivan način ", rekao je Kim nakon susreta u Vladivostoku, kako prenosi agencija TASS.

 "Razgovarali smo o povijesti naših međudržavnih odnosa, aktualnoj situaciji i izgledima za razvoj bilateralnih veza", rekao je Putin. 

"Razgovarali smo i o situaciji na Korejskom poluotoku i razmijenili stajališta o mjerama koje treba poduzeti kako bi se stvorili bolji izgledi za poboljšanje situacije", kazao je ruski predsjednik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Summit Kima i Putina u dalekoistočnoj ruskoj luci imao je namjeru pokazati da SAD nije jedina sila s utjecajem koji je dovoljno jak da bi se Pjongjang primorao na pregovore o svom nuklearnom programu.

Putin je potvrdio da je bilo riječi o stanju na Korejskom poluotoku i nuklearnom pitanju, a Kim je dodao da je to "pitanje za koje je svijet jako zainteresiran".

Sjeverna Koreja traži saveznike nakon neuspjeha summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Hanoiju u veljači, a Moskva i Pjongjang imaju tradicionalno dobre odnose.

Za Kremlj je ovaj susret na vrhu šansa da se pokaže kao jedan od globalnih igrača, usprkos pokušajima Washingtona i drugih zapadnih zemalja da Rusiju izoliraju. U razgovorima je sudjelovao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ruski dužnosnici su dali naslutiti da će podržati povratak pregovorima šest vodećih zemalja u svijetu i Pjongjanga o nuklearnom programu, formata koji je gurnut u stranu nakon diplomatske ofenzive administracije Donalda Trumpa.

No, ističu analitičari, Moskva se obvezala da će poštivati međunarodne sankcije protiv Sjeverne Koreje sve dok taj režim ne obustavi razvoj svog nuklearnog programa.

Stoga, dodaju analitičari, summit neće uroditi nekim opipljivim rezultatima u korist Pjongjanga, osim pokazivanja "drugarstva".

Ovo je prvi susret Putina i Kima u četiri oka. Posljednji Putinov susret sa sjevernokorejskim čelnikom zbio se 2002., i tada je njegov sugovornik bio Kim Jong Il.

Dmitrij Trenin, direktor moskovskog Carnegie Centra, ocijenio je uoči summita Kima i Putin da taj susret "neće polučiti nikakve značajne rezultate".

"Ovo je u stvari popratni 'show' u sagi Pjongjanga i Washingtona kojemu se ne nazire kraj. Rusija će nastojanjem da se pokaže relevantnom silom pokušati zaraditi diplomatske bodove, dok će Sjeverna Koreja htjeti pokazati da ima i druge opcije", napisao je Trenin na Twitteru.

Putin: Sjeverna Koreja treba međunarodna sigurnosna jamstva

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u četvrtak kako bi međunarodna zajednica trebala sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu ponuditi sigurnosna jamstva. 

Nuklearno razoružanje u ovoj državi neće biti moguće bez jamstava teritorijalnog integriteta, kazao je Putin tijekom konferencije za medije koju je, nakon sastanka s Kim Jong Unom u Vladivostoku, prenosila televizija.

Sjeverna Koreja "treba jamstva svoje sigurnosti, očuvanja svog suvereniteta", rekao je ruski predsjednik u komentarima koje je prenijela ruska novinska agencija TASS.

Putin je istaknuo kako se samo na taj način može riješiti nuklearni sukob te je opisao svoj sastanak s Kimom kao konstruktivan.  

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti