Obavijesti

News

Komentari 51

Kim je došao u Južnu Koreju: 'Donio sam vam naše rezance'

Kim je došao u Južnu Koreju: 'Donio sam vam naše rezance'
1

Prvi put nakon 65 godina i završetka rata na korejskom poluotoku jedan čelnik Sjeverne Koreje kročio je nogom na južnu stranu. Srdačan susret trebao bi otvoriti vrata miru i stabilnosti

VIDEO

Susretom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina na granici između dvije Koreje u petak ujutro točno u 2,30 po srednjoeuropskom vremenu počeo je povijesni summit dvije zemlje, prvi nakon deset godina.

- Nadam se da ćete uživati u rezancima koje smo donijeli - srdačno je rekao Kim Jong Un.

Na mjesto susreta Kim i Moon su stigli odvojeno u pratnji svojih suradnika i osiguranja, a potom je Moon Kima simbolično i dočekao na crti razgraničenja između dvije zemlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon rukovanja uz osmjehe i fotografiranja prvo s jedne, a potom i s druge strane te crte, dva su se čelnika pješice uputila crvenim tepihom prema trgu u selu Panmunjom okruženi počasnom gardom.

Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje sa suradnicima, te su Kim i Moon ušli u Kuću mira gdje se Kim upisao u Zlatnu knjigu u prisustvu Moona. Tom je prilikom Kim u Knjigu napisao "sada počinje nova povijest: doba mira, od početne točke povijesti".

Potom su ušli u prostoriju i razgovarali, a zatim su sjeli i za stol pred televizijske kamere. Njihova udaljenost za stolom je točno 2018 milimetara, što simbolički označava godinu povijesnog susreta.

Kim je prvi sjevernokorejski čelnik koji je došao u Južnu Koreju nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina.

Televizijske snimke uoči susreta prikazivale su i brojne prosvjednike protiv summita koji su se okupili u blizini granice, a stotine prosvjednika okupljalo se od ranog jutra i u središtu Seula kako bi prosvjedovali ili podržali summit.

Sjedinjene Američke Države (SAD) se nadaju da će razgovori sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-in dovesti do napretka u ostvarivanju mira i prosperiteta, objavila je Bijela kuća nakon što su dvojica čelnika u petak ujutro počeli summit u demilitariziranoj zoni na granici dvije Koreje.

Iz Bijele kuće su poručili i kako očekuju nastavak razgovora s Južnom Korejom oko pripreme za planirani sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u narednim tjednima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora