Obavijesti

News

Komentari 19

Kim se slikao s novom raketom: To je pobjeda korejskog naroda

Kim se slikao s novom raketom: To je pobjeda korejskog naroda
3

KCNA je uspješan test nazvala 'upečatljivom demonstracijom velikih vojnih mišića', a Kim ga je opisao kao 'čudesnu i neprocjenjivu' pobjedu korejskog naroda

VIDEO

Sjeverna Koreja je potvrdila testiranje nove, moćne vrste interkontinentalnog balističkog projekta, čime su označili kraj samonametnutog moratorija na testiranje balističkih projektila dugog dometa od 2017. godine.

Državni mediji objavili su u petak da je čelnik Kim Jong-un izravno vodio test rakete Hwasong-17,  'novog tipa' interkontinentalne balističke rakete koja je najveća u Sjevernoj Koreji do sada. Kim je rekao da će Sjever nastaviti razvijati 'sredstvo odvraćanja od nuklearnog rata' dok se priprema za 'dugotrajni sukob' sa SAD-om.

Projektil je navodno letio 1.090 km do maksimalne visine od 6.248,5 km i pogodio metu u moru, prenosi The Guardian.

POGLEDAJTE VIDEO: Kim na testiranju rakete

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

Pokretanje videa...

Kim se slikao s novom raketom: To je pobjeda korejskog naroda VIDEO

Analitičari kažu da je Hwasong-17 najveća raketa s tekućim gorivom koju je ikad ispalila neka zemlja iz cestovnog mobilnog lansera.
Kim je naredio test zbog 'svakodnevno rastuće vojne napetosti na i oko Korejskog poluotoka' te 'neizbježnosti dugotrajnog sukoba s američkim imperijalistima popraćenog opasnošću od nuklearnog rata', državna vijest KCNA rekla je agencija.

North Korean leader Kim Jong Un walks away from a missile

KCNA je uspješan test nazvala 'upečatljivom demonstracijom velikih vojnih mišića', a Kim ga je opisao kao 'čudesnu i neprocjenjivu' pobjedu korejskog naroda.

Podaci o letu južnokorejske i japanske vojske pokazali su da je projektil letio više i dulje od bilo kojeg od prethodnih testova Sjeverne Koreje prije nego što se srušio u more zapadno od Japana.

Reakcija susjeda i SAD-a

Povratak Sjeverne Koreje testiranjima oružja zasigurno zadaje glavobolju američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Biden i japanski premijer Fumio Kishida, koji su se sastali na samitu G7 u Bruxellesu u znak jedinstva protiv Kremlja, osudili su sjevernokorejsko lansiranje, naglasili potrebu za diplomacijom i dogovorili se da će raditi zajedno kako bi Pjongjang 'snosio odgovornost', rekao je dužnosnik Bijele kuće.

- Ovo lansiranje je drsko kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i nepotrebno podiže napetosti i riskira destabilizaciju sigurnosne situacije u regiji- rekla je ranije tajnica za tisak Bijele kuće Jen Psaki.

Najtajnija lokacija na svijetu: Kim Jong-un nuklearne testove izvodi u tunelima pod planinom
Najtajnija lokacija na svijetu: Kim Jong-un nuklearne testove izvodi u tunelima pod planinom

Američki State Department kasnije je najavio sankcije ljudima u Rusiji i Sjevernoj Koreji, a ciljane osobe i organizacije optužene su za 'prenošenje osjetljivih predmeta u sjevernokorejski raketni program'.

- Ove mjere dio su naših stalnih napora da spriječimo sposobnost DNRK-a da unaprijedi svoj raketni program i isticanje negativne uloge koju Rusija igra na svjetskoj pozornici kao proliferator programa oko kojih smo zabrinuti- rekao je odjel.

General view during the test firing of what state media report is a North Korean "new type" of intercontinental ballistic missile (ICBM)

Predsjednik Južne Koreje, Moon Jae-in, koji je suradnju sa Sjevernom Korejom učinio glavnim ciljem svoje administracije, rekao je da lansiranje predstavlja ozbiljnu prijetnju Korejskom poluotoku, regiji i međunarodnoj zajednici te predstavlja 'čisto kršenje' rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjeverna Koreja je 2017. odložila svoje ICBM i nuklearne testove, ali je pokušala opravdati svoje posjedovanje oružja kao čin samoobrane. Biden nije bio u mogućnosti pokrenuti zaustavljene napore denuklearizacije, a Pjongjang je nazvao američke napore neiskrenima.

A evo i njega opet: Kim testirao novu interkontinentalnu raketu
A evo i njega opet: Kim testirao novu interkontinentalnu raketu

Lansirna raketa Sjeverne Koreje bila je neugodan podsjetnik da Kim neće biti zanemaren čak i kada je svjetska pozornost zaokupljena ukrajinskom krizom.

Američki državni tajnik Antony Blinken i Chung Eui-yong, južnokorejski ministar vanjskih poslova, pozvali su na odlučan odgovor i rekli da su neophodne dodatne mjere Vijeća sigurnosti UN-a, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Irska, Albanija i Norveška zatražile su od Vijeća sigurnosti UN-a da u petak održi javni sastanak na kojem će se raspravljati o lansiranju, a glavni tajnik UN-a António Guterres pozvao je Pjongjang 'da odustane od poduzimanja bilo kakvih daljnjih kontraproduktivnih radnji'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a