Obavijesti

News

Komentari 29

Kimova sestra zvijezda: 'Ona je Ivanka Trump Sjeverne Koreje'

Kimova sestra zvijezda: 'Ona je Ivanka Trump Sjeverne Koreje'
7

Slanjem svoje mlađe sestre na ZOI u Južnu Koreju sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je, ocjenjuju analitičari, obavio 'briljantni diplomatski potez'. Kim Yo Jong je, kažu upućeni, u Pyeonyangu 'osvojila zlato'

VIDEO

Svjetski mediji raspisali su se o sestri sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Una, koja je proteklih dana pratila nastupe sjevernokorejskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeonchangu u susjednoj Južnoj Koreji. 

CNN Kim Yo Jong prozvao je 'Ivankom Trump Sjeverne Koreje', aludirajući na kćerku američkog predsjednika Donalda Trumpa, a Bloomberg piše kako je Kim Jong Un svoju sestru poslao na ZOI kao odgovor na sankcije koje je Sjevernoj Koreji nametnula upravo američka administracija. 

Da je Kim Yo Jong 'diplomatsko oružje' svojeg brata pokazivale su poruke koje je u njegovo ime slala tijekom boravka u Južnoj Koreji. Tamo je izrazila nadu u zajednički summit dviju Koreja, a predsjednik Južne Moon Jae-in prihvatio je njezin poziv da posjeti sjevernog susjeda. 

Kada je prije mjesec dana Kim Jong un šokirao svijet najavom da će njegova zemlja sudjelovati na ZOI, južnokorejski predsjednik odmah je odgodio skorašnje vojne vježbe i sračno ugostio Kim Yo Jong. 

Južnokorejski politički analitičari ocijenili su da je, ako Sjeverna Koreja i ne osvoji neku sportsku medalju, definitivno 'osvojila zlato'. 

- Njena delegacija i sportaši su u centru pažnje, a sestra Kim Jong-una je pred južnokorejskom javnošću i svijetom pokazala elegantan osmijeh. Pa bar i na trenutak, izgledalo je kao da je to normalna država - ocjenjuju južnokorejski analitičari. 

South Korean President Moon Jae-in and Kim Yo Jong, the sister of North Korea

Ipak, neki u svemu gledaju širu sliku pa je američki ministar obrane Jim Mattis izjavio kako je prerano reći je li približavanje Sjeverne i Južne Koreje šansa za mir na Korejskom poluotoku. Odbacio je navode da bi privremeno zatopljavanje odnosa Seula i Pyongyanga moglo narušiti dobre odnose koje Južna Koreja njeguje sa SAD-om. 

Povjesničari i analitičari također su ocijenili da je slanje sestre i sportaša na ZOI u Južnu Koreju 'briljantan diplomatski potez' Kim Jong-una jer ako Seul prihvati poziv i posjeti Sjevernu Koreju, Moon Jae-in naljutit će Donalda Trumpa, no ako odbije 'Južna Koreja i SAD djelovat će ratoborno bez razloga'. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"