Obavijesti

News

Komentari 7

Kina: Napraviti ćemo mi sve kako bi obranili svoje interese

Kina: Napraviti ćemo mi sve kako bi obranili svoje interese
1

Kina će poduzeti akcije kako bi obranila svoje interese ako SAD naštete trgovinskim odnosima, objavilI su. Naime, američki predsjednik odobrio je istragu o navodnoj kineskoj krađi intelektualnog vlasništva

VIDEO

Trump je u ponedjeljak potpisao predsjednički memorandum kojim se odobrava istraga o navodnoj kineskoj krađi američkog intelektualnog vlasništva kazavši da je ono "životno važno za našu sigurnost i za naš napredak".

Sjedinjene Države trebaju poštovati objektivne činjenice, djelovati razborito, držati se svojih obaveza iz Svjetske trgovinske organizacije i ne potkopavati principe multilateralizma, priopćio je u utorak neimenovani glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine. 

' Nećemo stajati sa strane'

"Ako će SAD ignorirati činjenice i ne poštivati multilateralne trgovinske principe u djelovanju koje šteti trgovinskim interesima obiju strana, Kina apsolutno neće stajati sastrane i promatrati, nego će neizbježno usvojiti sve primjerene mjere i rezolutno štititi kineska zakonska prava", dodao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trumpov memorandum prva je izravna trgovinska mjera njegove administracije usmjerena protiv Kine, a dolazi u vrijeme povišenih tenzija zbog nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje, iako nije vjerojatno da će kratkoročno negativno utjecati na trgovinske odnose, piše Reuters. 

Kineska politika prisiljavanja stranih kompanija da ustupe tehnologiju kineskim partnerima u zajedničkim ulaganjima i propuštanje da progoni krađu intelektualnog vlasništva dugogodišnji je problem za nekoliko američkih administracija.

Kineska krađa od 600 milijardi dolara

Američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer imat će godinu dana da odluči treba li pokrenuti službenu istragu oko kineskih politika prema intelektualnom vlasništvu za koje Bijela kuća i američka industrija tvrde da šteti njihovom gospodarstvu. 

Čelnici američke administracije u subotu su, zatraživši da ostanu neimenovani, optužili Kinu za "krađu" američkih tehnoloških tajna. Procijenili su da kineska krađa intelektualnog vlasništva vrijedi i do 600 milijardi dolara.

Osim SAD-a, na kinesku krađu intelektualnog vlasništva koja je posebno pogodila tehnološki sektor žalile su se i Europska unija, Japan, Njemačka i Kanada, piše AFP.  

Peking je u ponedjeljak, i prije potpisivanja dokumenta, reagirao upozorivši na opasnost "trgovinskog rata" s SAD-om.

"Trgovinski rat nema budućnosti. Iz njega nitko neće izaći kao pobjednik, u njemu su svi gubitnici", istaknula je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina