Obavijesti

News

Komentari 52

Kinesko-hrvatska novinarka: Letjela sam u kobnom avionu

Kinesko-hrvatska novinarka: Letjela sam u kobnom avionu
5

YuXi, urednica Hrvatske redakcije China Radia i hrvatska studentica, samo tjedan dana prije nestanka zrakoplova Malaysia Airlinesa bila je na istom letu

VIDEO

Pokušala sam se prisjetiti kad sam prvi put čula za Malaysia Airlines. To je bilo u Zagrebu 2002. kada sam bila na stipendiji za učenje hrvatskog jezika. Šetala sam blizu Trga i na jednoj zgradi vidjela reklamu za navedenu aviokompaniju. Prvi dojam mi je bio sjajan jer je na plakatu bila lijepa crveno-plava lastavica u letu, piše kineska novinarka koja je u Hrvatskoj šest mjeseci na Filozofskom fakultetu usavršavala naš jezik.

Tada nisam ni mogla zamisliti da ću 12 godina poslije ja, jedna Kineskinja, postati hrvatska veza za slučaj MH370. Pretpostavljam i da ima Hrvata koji su letjeli tom aviokompanijom. Možda čak postoji i netko tko je letio na istom letu. Međutim, ja sam letjela prije samo  tjedan dana, i to na istom broju kobnog i misterizno izgubljena aviona. Letjela sam od Kuala Lumpura prema Pekingu letom MH370. Stigla sam u Peking rano ujutro 1. ožujka, ali ljudi koji su tamo trebali doći u isto vrijeme, ali tjedan dana poslije - 8. ožujka, nikad više nisu dotakli kopno. Tu vijest doznala sam desetak minuta nakon što je Malezija objavila vijest da je zrakoplov izgubio kontakt s kontrolom zračnog prometa. U početku nisam mnogo razmišljala o svom letu niti sam se sjetila da dijelimo isti broj, ali poslije, kada sam provjerila i usporedila brojeve letova bila sam šokirana. Jednostavno rečeno - nikad nisam osjetila da mi je smrt bila toliko blizu.

Sada je već prošlo više od 18 dana otkako se zrakoplovu izgubio svaki trag. Jučer sam putem Skypea u podzemnoj željeznici razgovarala s novinarkom iz 24sata o toj temi i moram reći da sam i dalje iznimno tužna i šokirana. Jednostavno sam morala provjeriti je li nestali zrakoplov bio isti onaj kojim sam ja letjela pa sam pitala svoje prijatelje je li na tom letu uvijek isti zrakoplov. Informaciju koju sam dobila zaista nisam željela čuti - da, isti zrakoplov je uvijek na tom letu. Prošla me je jeza.

Više pročitajte u Expressu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović