Obavijesti

News

Komentari 52

Kineski direktor nosio hrvatsku kravatu: 'Namjere su iskrene'...

Kineski direktor nosio hrvatsku kravatu: 'Namjere su  iskrene'...
6

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao je da su ovo tek bili početni razgovori, da još nisu u fazi razgovora o dugovima

VIDEO

Premijer nam je vrlo ozbiljno i detaljno predstavio cijelu situaciju. Obići ćemo brodogradilišta i ozbiljno ih razmotriti, rekao je u ponedjeljak nakon sastanka u Vladi predsjednik kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) Hu Wenming. 

Premijer Andrej Plenković sastao se u Zagrebu s kineskim izaslanstvom najveće brodograđevne kompanije i započeo razgovore o spasu Uljanika i 3. maja Više na http://bit.ly/2DBowlS Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata Politiko u Ponedjeljak, 29. travnja 2019.

- Vidjeli smo da su dva brodogradilišta vrlo važna tema u hrvatskoj javnosti. Doveli smo ljude iz naše kompanije koji su nadležni za planiranje, ali pozvali smo i odvjetnike i investicijske bankare pa ćemo nakon posjeta brodogradilištima iznijeti svoje mišljenje- rekao je Wenming.

Pokretanje videa...

02:37

Čelnik kineske kompanije na sastanku je kazao kako je došao s iskrenim namjerama i interesom, a to je ilustrirao tako što je za sastanak u Vladi nosio hrvatsku kravatu. Premijer Andrej Plenković nakon sastanka s izaslanstvom kineske brodograđevne kompanije, koje je stiglo kako bi obišlo brodogradilišta Uljanik i 3. maj, istaknuo je kako su razgovori bili vrlo temeljiti, realni i vrlo otvoreni. 

- Tu su šef Uprave, ljudi za međunarodnu suradnju, za investicijski bankarski dio, za pravne poslove... Osim članova Vlade, na sastanku su bili i predsjednici Uprava Uljanika i 3. maja. U potpunosti transparentno i realno smo opisali što su Uljanik i 3. maj za Hrvatsku brodogradnju predstavljali, jedan više od 160, drugi više od 110 godina u gospodarskom smislu. I isto tako smo realno opisali u kakvom problemu su oni danas - rekao je premijer dodavši kako očekuje da predstavnici ove najveće kineske kompanije, koja je među 500 najsnažnijih u svijetu, nakon obilaska Pule i Rijeke dobro analiziraju i razmotre sve mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva. 

- U ovom trenutku više od toga niti bi bilo pametno ni korisno govoriti, ali mogu reći da smo s naše strane učinili veliki napor - rekao je. 

Na pitanje jesu li Kinezi tražili kakve garancije od vlade, istaknuo je kako su im sve otvoreno rekli. 

- Sve što smo mogli predstaviti, predstavili smo - rekao je Plenković ne precizirajući do kada očekuje njihov odgovor hoće li spašavati ova dva istarska brodogradilišta. 

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao je kako su ovo bili tek početni razgovori.

- Premijer je vrlo široko objasnio cjelokupnu situaciju, danas smo se upoznali, otvorili razgovore. Došlo smo se upoznati i otvoriti temu. Zanimalo ih je poslovanje općenito, situaciju u hrvatskoj brodogradnji - rekao je Bulić.
Ministar Horvat je nakon sastanka rekao da je optimističan.  

Marić je optimističan za brodogradilišta

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom u ponedjeljak su započeli sastanak u Banskim dvorima, a kako je ranije najavljeno, kinesko će izaslanstvo posjetiti i brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku sudjeluju i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Pokretanje videa...

00:43

Na sastanku su i predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić te direktor 3. maja Edi Kučan. 

Ministri su u kratkim izjavama prije sastanka tek poručili da je riječ o prvom sastanku, a ministar Horvat najavio da će izjave biti nakon sastanka. 

Ministar financija je na upite što očekuje od sastanka i je li optimist rekao kako je uvijek optimist, ali i da nema nikakva očekivanja prije nego što se odradi sastanak s kineskim izaslanstvom. "Ja osobno nemam nikakva očekivanja. (...) Uvijek sam optimist, ali ne samo na tom području nego i na bilo kojem drugom", rekao je Marić, dodajući kako ne želi stvarati nikakva pretjerana očekivanja prije razgovora s Kinezima.    

"Vidjet ćemo. Sve opcije su otvorene", tek je kratko odgovorio Tolušić na upite novinara pred početak sastanka. 

Premijer Plenković je ranije ovog mjeseca najavio dolazak kineskog izaslanstva u Hrvatsku i njihov posjet brodogradilištima u Puli i Rijeci. Naime, predsjednika uprave te brodograđevne kompanije kontaktirao je kineski premijer Li Keqiang prigodom svog boravka u Hrvatskoj u prvoj polovici travnja, kada je u Dubrovniku nazočio i summitu "16+1", a nakon što je s Plenkovićem razgovarao o stanju o hrvatskoj brodogradnji.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ranije je izvijestio da će delegacija "najveće svjetske brodograđevne industrije" obići brodogradilišta u Puli i Rijeci za praznik rada te kako će se s njima održati sastanak, "ne prejudicirajući njihovu odluku".

Kako stoji na internetskim stranicama CSIC-a, riječ je o "jednoj od najvećih kineskih brodograđevnih i remontnih grupa", čija ukupna vrijednost imovine doseže 62,95 milijardi dolara te koja ukupno zapošljava oko 150 tisuća radnika.

"Budući da je grupa već glavni igrač u kineskoj brodogradnji, radi na tome da postane brodograditeljska grupa svjetske klase", stoji na stranicama CSIC-a, koji je osnovan u srpnju 1999. godine, a u vlasništvu je kineske države.

Plenković pokazivao gdje se nalazi Uljanik

Premijer Plenković g. Huu Wenmingu, predsjedniku uprave CSIC-a, najveće kineske brodograđevne kompanije, na zemljovidu pokazao je položaj brodogradilišta Uljanik i 3. maj u odnosu na luku Rijeku i buduću nizinsku prugu Rijeka–Zagreb, od strateškog značaja za Hrvatsku, i potencijalno važne za skraćivanje pomorskog prometa između Kine i Europe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa