Obavijesti

News

Komentari 45

Kinezi poručili Trumpu: Ohladi malo sa Sjevernom Korejom...

Kinezi poručili Trumpu: Ohladi malo sa Sjevernom Korejom...
1

Kina se "nada da će sve strane biti suzdržane i da neće činiti ništa što bi moglo potaknuti napetosti na poluotoku", rekao je Xi Jinping, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova

VIDEO

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u ponedjeljak u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Donaldom Trumpom na "suzdržanost" prema Sjevernoj Koreji, prije nego američki nosač zrakoplova uplovi u vode korejskog poluotoka.

Razgovor se događa u prilikama sve veće napetosti između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država. Pjongjang bi usto u utorak mogao izvesti još jedan nuklearni ili balistički pokus kako bi obilježio 85. obljetnicu svojih oružanih snaga.

Kina se "nada da će sve strane biti suzdržane i da neće činiti ništa što bi moglo potaknuti napetosti na poluotoku", rekao je Xi Jinping, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Donald Trump je prije nekoliko tjedana najavio da će se "pozabaviti problemom" sjevernokorejskog nuklearnog programa i rekao da američki nosač zrakoplova Carl Vinson plovi prema korejskom poluotoku.

Sjeverna Koreja je upozorila da će "na svaki nuklearni napad uzvratiti nuklearnim napadom" a tijekom vikenda zaprijetila je da će potopiti američki nosač zrakoplova.

"Rješavanje pitanja sjevernokorejskog nuklearnog programa i nuklearnog razoružanja poluotoka moguće je jedino ako svaka strana preuzme svoj dio odgovornosti", rekao je Xi Jinping Donaldu Trumpu.

Ovo je drugi telefonski razgovor Xija i Trumpa nakon njihova susreta početkom travnja u rezidenciji američkog predsjednika na Floridi.

Amerika smatra da Kina kao zemlja koja najviše gospodarski i diplomatski pomaže Sjevernoj Koreji može utjecati na njezinu politiku. Peking niječe da ima tolik utjecaj i redovito odgovara da se sukob tiče samo Washingtona i Pekinga i da te dvije strane moraju razgovarati.

Japan je u nedjelju objavio kako će poslati dva japanska razarača da se pridruže američkoj floti na putu za korejski poluotok, a Južna Koreja također je objavila kako pregovara o sudjelovanju u zajedničkim vojnim vježbama s dvije zemlje.  

Trump je u ponedjeljak razgovarao o Sjevernoj Koreji i s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

"Suglasili smo se da snažno zahtijevamo od Sjeverne Koreje, koja stalno opasno provocira, da pokaže suzdržanost", kazao je Abe novinarima.

"Sjevernokorejsko nuklearno i balističko pitanje predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju ne samo međunarodnoj zajednici nego i našoj zemlji", rekao je Abe nakon 30-minutnog razgovora s Trumpom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je