Obavijesti

News

Komentari 128

Kinezi stigli u Uljanik: Dočekali su ih s natpisom na kineskom

Kinezi stigli u Uljanik: Dočekali su ih s natpisom na kineskom
1

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom u ponedjeljak su održali sastanak u Banskim dvorima

VIDEO

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom u utorak ujutro stiglo je u Uljanik, gdje će se u razgovoru s članovima Uprave i Nadzornog odbora koji je u tijeku, upoznati s pojedinostima poslovanja brodogradilišta.   

Kinezi će prvo obići pulski Uljanik, a nakon 13 sati očekuje ih se u riječkom 3. maju. U Uljanik u Puli jutros je među prvima stigao direktor 3. maja Edi Kučan. U razgovorima sudjeluje i pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.

Oko 9 sati stigla je i kineska delegacija koju je na ulazu dočekao radnik s natpisom na kineskom na kojem piše 'dobrodošli'.

POGLEDAJTE VIDEO

Kinezi ušli u Uljanik! Reporterka, Dijana Maric

Posted by 24sata Politiko on Tuesday, April 30, 2019

Predsjednik štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac je zajedno s drugim predstavnicima sindikatima dočekao kinesko izaslanstvo na ulazu u brodogradilište s porukom dobrodošlice ispisanu na kineskom jeziku.

- Uvjeravaju me da ovo znači dobrodošlica, a ja smatram da ovo znači 'daj pare', rekao je za N1 sindikalist Boris Cerovac.

- Ne poigravajte se s nama i donesite pravu odluku, poruka je radnika premijeru Plenkoviću i ministru gospodarstva Darku Horvatu, rekao je Cerovac.

Nekoliko predstavnika kineske kompanije još je u ponedjeljak poslijepodne ušlo u krug Uljanika gdje su razgledali pogone i napravili neslužbenu procjenu mogućnosti proizvodnih kapaciteta pulskog brodograilišta odnosno vidjeli tehničke mogućnosti, procese, tehnologiju i kapacitete. 

Radnici i sindikati, kako su izjavili, nisu skeptični prema Kinezima nego prema Vladi i njenim obećanjima.

- Nadam se da, kada su već u tako velikom broju stigli u Hrvatsku, ipak imaju ozbiljne namjere. Međutim, cijelo vrijeme upozoravamo na vrijeme, kojega danas nemamo. Pitanje je koliko je njima potrebno da bi proveli detaljne analize i nakon toga razgovarali i dogovarali krajnje rješenje. Za takvo što trebamo međufinanciranje koje sigurno može osigurati Vlada. Jesu li Kinezi na to spremni, ostaje da se vidi - rekao je za Hinu predsjednik štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac

Predstavnici sindikata naime, barem za sada, nisu uključeni u razgovore s kineskim izaslanstvom.  


Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je ocijenio da su razgovori s predstavnicima China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) o Uljaniku i 3. maju bili vrlo temeljiti i otvoreni te da se očekuje da nakon posjeta Puli i Rijeci razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva.

- Premijer nam je vrlo ozbiljno i detaljno predstavio cijelu situaciju. Obići ćemo brodogradilišta i ozbiljno ih razmotriti, rekao je u ponedjeljak nakon sastanka u Vladi predsjednik kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) Hu Wenming. 

- Vidjeli smo da su dva brodogradilišta vrlo važna tema u hrvatskoj javnosti. Doveli smo ljude iz naše kompanije koji su nadležni za planiranje, ali pozvali smo i odvjetnike i investicijske bankare pa ćemo nakon posjeta brodogradilištima iznijeti svoje mišljenje - rekao je Wenming.

Čelnik kineske kompanije na sastanku je kazao kako je došao s iskrenim namjerama i interesom, a to je ilustrirao tako što je za sastanak u Vladi nosio hrvatsku kravatu. Premijer Andrej Plenković nakon sastanka s izaslanstvom kineske brodograđevne kompanije, koje je stiglo kako bi obišlo brodogradilišta Uljanik i 3. maj, istaknuo je kako su razgovori bili vrlo temeljiti, realni i vrlo otvoreni. 

- Tu su šef Uprave, ljudi za međunarodnu suradnju, za investicijski bankarski dio, za pravne poslove... Osim članova Vlade, na sastanku su bili i predsjednici Uprava Uljanika i 3. maja. U potpunosti transparentno i realno smo opisali što su Uljanik i 3. maj za Hrvatsku brodogradnju predstavljali, jedan više od 160, drugi više od 110 godina u gospodarskom smislu. I isto tako smo realno opisali u kakvom problemu su oni danas - rekao je premijer dodavši kako očekuje da predstavnici ove najveće kineske kompanije, koja je među 500 najsnažnijih u svijetu, nakon obilaska Pule i Rijeke dobro analiziraju i razmotre sve mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva. 

- U ovom trenutku više od toga niti bi bilo pametno ni korisno govoriti, ali mogu reći da smo s naše strane učinili veliki napor - rekao je. 

Na pitanje jesu li Kinezi tražili kakve garancije od vlade, istaknuo je kako su im sve otvoreno rekli. 

- Sve što smo mogli predstaviti, predstavili smo - rekao je Plenković ne precizirajući do kada očekuje njihov odgovor hoće li spašavati ova dva istarska brodogradilišta

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...