Obavijesti

News

Komentari 88

Klarinu je biti pilot bila čast, a Baturina je najbolji u naraštaju

Klarinu je biti pilot bila čast, a Baturina je najbolji u naraštaju
10

Marin Klarin je od 2000. godine bio u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, a za svoj posao govorio je da mu predstavlja čast te je često i dobivao nagrade. Tomislav Baturina najbolji je u svom naraštaju

VIDEO

Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poginuo je u padu Kiowa helikoptera u ponedjeljak kod Šibenika, dok se za natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga. 

Kako su nam rekli iz MORH-a, potraga za njim trajat će i tijekom noći. U potrazi će sudjelovati i podvodni uređaj Hrvatske ratne mornarice koji može pretraživati morsko dno i tijekom noći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:55

Obojica su iskusni piloti 393. Eskadrile helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a o njima kolege imaju samo riječi hvale.

'Ovo mi je čast i ponos'

Klarin je rođen 1977. u Zadru, a pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je od 2000. godine. Tijekom duge karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti.

Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 2013. godine sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije. Za uspješno izvršavanje zadaća ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate  više puta je dobio nagrade i pohvale ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Lani je Klarin kao jedan od najboljih pilota sudjelovao i na otvaranju vojarne Hrvatski branitelji Istre.

- Gotovo dvadeset godina sam pilot, a za mene taj posao predstavlja izuzetnu čast i ponos - rekao je tada.

Vodio je obuku na trenažnim letovima dvojice čeških pilota u Zemuniku 2016. godine nakon što su istu obuku na helikopterima Bell 206-B prošli i piloti iz Omana, prenosi Jutarnji

Pilot Marin Klarin poginuo je u padu helikoptera kod Šibenika
Pilot Marin Klarin poginuo je u padu helikoptera kod Šibenika

Njegov otac poginuo je u Akciji Maslenica pod zapovjedništvom bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića koji je 2015., nakon odluke MORH-a, u SAD-u dogovorio nabavu helikoptera Kiowa Warrior, prenosi Zadarski list. 

Za sobom je ostavio suprugu i dvoje djece.

Najbolji u svom naraštaju

Pilot helikoptera za kojim se traga natporučnik Tomislav Baturina, također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

- Kod mene je put do vojnog pilota bio neuobičajen. Prvo sam završio turistički menadžment u Šibeniku, kad se pojavila mogućnost razvoja karijere kroz sustav Oružanih snaga RH. S obzirom na izvrsne rezultate na liječničkom, stigla je ponuda za školovanjem za vojnog pilota. I sad se naježim kad se sjetim tog trenutka - izjavio je 2014. vojni pilot Tomislav Baturina iz Sinja, koji je bio proglašen najboljim u svojem 18. naraštaju.  

Nakon srednje škole, mladi Sinjanin upisao je Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu i završio ga kao kadet HV-a. Njegov otac Slavko također je bio dragovoljac, a nakon rata nastavio je raditi u HV-u sve do umirovljenja, piše Slobodna Dalmacija.

Tomislav ima suprugu i dijete.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji