Obavijesti

News

Komentari 32

Klisović: "Dignite glas protiv ograničavanja ženskih prava"

Klisović: "Dignite glas protiv ograničavanja ženskih prava"
1

Napomenuo je i da mnoge države EU, koje vode demokršćanske vlade, ne dijele takva stajališta po pitanju ljudskih prava kakve je Hrvatska zauzela sada pod vladom HDZ-a i Mosta

VIDEO

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović pozvao je u subotu sve građane Hrvatske da dignu svoj glas protiv zaokreta u području ženskih prava nakon što je Hrvatska zauzela konzervativan stav u raspravi o ljudskim pravima unutar Vijeća Europske unije.

"Mislim da nije samo Europa konsternirana, nego i mi u Hrvatskoj nakon što smo čuli da je došlo do tog velikog zaokreta u hrvatskoj vanjskoj politici. Hrvatska se dosad uvijek  intenzivno zalagala za prava žena, no sada vidimo da je došlo do promjena i to nas jako brine", izjavio je Klisović upitan za konzervativna stajališta Hrvatske koja su ovih dana poslana u Bruxelles.

Klisović naglašava da je za takva stajališta doznao iz medija, nakon što je Novi list objavio da se u hrvatskom stajalištu, naglašava da termin “seksualno i reproduktivno zdravlje i prava” ne tumače sve države jednako ni u svijetu ni unutar samog EU te da “Hrvatska tumači taj termin na način da ne uključuje abortus”.

Osim toga, mediji prenose da se u pismenom stajalištu Hrvatske naglašava da će RH “posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku koji je definiran kao zajednica žene i muškarca te, kao takav, prirodna i temeljna jedinica društva”.  Hrvatska je, osim stavova o braku i abortusu, željela naglasiti da je odlučna u namjeri “podizanja svijesti o nasilju i progonu kršćanske i drugih vjerskih manjina u zemljama u kojima se vjerske slobode ne poštuju u potpunosti, posebno na Bliskom istoku”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"To je velik i radikalan zaokret u vanjskoj politici na području ljudskih prava", ustvrdio je Klisović, koji je u vladi Zorana Milanovića obnašao dužnost zamjenika ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Istaknuo je i kako je u Hrvatskoj do sada postojao konsenzus na tom području, bez obzira tko je vodio Vladu - HDZ ili SDP.

Kada je riječ o ljudskim pravima u vanjskoj politici, Hrvatska je imala zajedničku platformu na temelju koje je izabrana i u Vijeće za ljudska prava UN-a.

Ta platforma se danas odbacuje i uvodi se jedna potpuno drukčija. Ne konzervativna, nego retrogradna, upozorio je Klisović u izjavi novinarima u stanci skupštine Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a, upitan za stajalište Hrvatske na sastanku radne skupine unutar Vijeća EU.

Klisović je napomenuo i da mnoge države EU, koje vode demokršćanske vlade, ne dijele takva stajališta po pitanju ljudskih prava kakve je Hrvatska zauzela sada pod vladom HDZ-a i Mosta. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda