Obavijesti

News

Komentari 16

Klobuchar odustala od utrke za predsjednicu, podržava Bidena

Klobuchar odustala od utrke za predsjednicu, podržava Bidena
1

Povlačenje Buttigiega i Klobuchar moglo bi uvelike pomoći Bidenu kojem je prijeko potrebna pobjeda u Južnoj Karolini dala vjetar u leđa uoči predizbora na tzv. "super-utorak"

VIDEO

Američka senatorica Amy Klobuchar u ponedjeljak će postati treća po redu kandidatkinja za  demokratsku predsjedničku nominaciju koja napušta izbornu utrku u posljednja tri dana, potvrdio je njezin stožer.

Ranije je Pete Buttigieg iz umjerene struje Demokratske stranke objavio da obustavlja kampanju na predizborima za predsjedničkog kandidata koji bi se krajem godine trebao sučeliti s aktualnim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Stožer kampanje senatorice Klobuchar je priopćio da ona i Buttigieg namjeravaju podržati bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Klobuchar, senatorica iz Minnesote, objavit će svoje povlačenje iz utrke za Bijelu kuću u Dallasu, Teksasu, gdje će javno podržati Bidena, objavio je stožer.

Povlačenje Buttigiega i Klobuchar moglo bi uvelike pomoći Bidenu kojem je prijeko potrebna pobjeda u Južnoj Karolini dala vjetar u leđa uoči predizbora na tzv. "super-utorak", kada na birališta izlaze demokratski birači u 14 saveznih država. Biden bi nakon povlačenja i javne potpore dvoje dosadašnjih suparnika imao velike izglede u okršaju sa samoproglašenim socijalistom Bernijem Sandersom, trenutačnim favoritom na demokratskim predizborima.

Na tzv. “super utorak”, predizbori koji se održavaju u 14 saveznih država, od Mainea na sjeveroistoku preko Alabame na jugu sve do Kalifornije na zapadu, dat će jasniju sliku o tome što birači širom zemlje misle o demokratskim kandidatima.

Značaj "super utorka" je u tome što se u tih 14 država i jednom teritoriju bira 1357 od 3979 sveukupnih delegata, skoro jedna trećina, koji će na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji od 13. do 16. srpnja u Milwaukeeu odlučivati o kandidatima stranke za predsjednika i potpredsjednika SAD-a.

Da bi netko na konvenciji ponio titulu predsjedničkog kandidata trebao bi osvojiti polovicu od ukupno 3979 delegata do kraja sezone predizbora. 

Super utorak bit će i prvi test za milijardera Mikea Bloomberga, bivšeg gradonačelnika New Yorka, koji je uložio pola milijarde dolara vlastitog novca u utrku. On nije sudjelovao na prvim predizborima.

U utrci za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima za Bijelu kuću u studenome ostalo je pet kandidata: Biden, Sanders i Bloomberg, te Elizabeth Warren i Tulsi Gabbard koji imaju samo teoretske izglede za nominaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu