Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Klonovi napadaju: Važno je pametno birati i čuvati okoliš!

U vrijeme kad se sve više i češće priča o ekološkom aspektu u bilo kojem obliku poslovanja, u trenutku kad je zabrinutost za budućnost ove planete upravo zbog industrije sve veća, posebno je važno isticati one koji se aktivno bave tom tematikom

Foto: Micro team

U vrijeme kad se sve više i  češće  priča o ekološkom aspektu u bilo kojem obliku poslovanja, u trenutku kad je zabrinutost za budućnost ove planete upravo zbog industrije sve veća, posebno je važno isticati one koji se aktivno bave tom tematikom i koji dokazuju da se može uspješno poslovati i  imati proizvode na visokoj razini kvalitete, a istovremeno i razmišljati o zraku koji udišemo, prirodi oko nas i budućnosti naše djece i unuka. 

Jedna od takvih, definitivno, je i tvrtka MicroTeam. Kad krenemo objašnjavati zašto je to tako pa dođemo  do činjenice da je ovdje riječ o tonerima, mnogi će možda ostati iznenađeni. 

Foto: Micro team

Međutim, svi  će vjerojatno ostati šokirani kad doznaju da  svake godine čak 350 milijuna uložaka za pisače završi na otpadu! Službeni podaci govore kako se tu radi o 70 %  proizvedenih tonera, a ta se brojka svake godine povećava za čak 12 %, što znači da će nas  2021. godine "zatrpati" čak 616 milijuna odbačenih tonera. Uzme li se u obzir da su to "stvarčice" za čiju je izradu potrebno od litre do dvije nafte, jasno je koliko su ovi podaci alarmantni za okoliš.

MicroTeam, tvrtka sa sjedištem u Kurilovečkoj 1 u Velikoj Gorici, protiv svega se bori na jedini mogući način. Svakog mjeseca u svom proizvodnom pogonu u Kobiliću, mjestu u blizini Velike Gorice, skupi više od deset tisuća praznih tonera, kao i više od dvije tisuće uložaka. Sve te dijelove nakon prikupljanja vrijedni djelatnici rastavljaju, čiste, mijenjaju istrošene dijelove i sastavljaju praktički novi proizvod- reproizvedene tonere, u čemu su vodeća tvrtka u Hrvatskoj. I to je, kako ekološki, tako i u smislu cijene i kvalitete, apsolutno najbolje rješenje.

Foto: Damir

Na tržištu, postoje originalni toneri, koji su ujedno i najskuplje rješenje. Postoje i klonovi, (ilegalne kopije originala), koji su najjeftinije ali i najlošije rješenje. Treća opcija su upravo reproizvedeni toneri, koji su kvalitetom vrlo blizu originalu, a cijenom su znatno prihvatljiviji.

Kako se rastom informatičke pismenosti i korištenja računala pojavila i puno veća potreba za potrošni materijal - printanje dokumenata, fotografija i sličnih materijala - taj je omjer cijene i kvalitete posebno važan u poslovanju tvrtki, ali i u kućnoj upotrebi.

Foto: Damir

Reproizvedeni toneri tako su postali idealan način za borbu protiv "klonova", koji su preplavili tržište. Najčešće dolaze iz Kine i jugoistočne Azije. Za njihovu se proizvodnju koriste jeftine sirovine vrlo upitne kvalitete, što dovodi do toga da takvi ulošci samo u iznimnim slučajevima ispišu deklarirani broj stranica, a čak i kad u tome uspiju, kvaliteta ispisa je krajnje upitna. Zbog nekompatibilnosti s pisačem, takvi toneri znaju i značajno smanjiti vijek trajanja samog uređaja.

S druge strane, reproizvedeni toneri kao osnovu imaju originalni uložak, kojemu se nakon rastavljanja i čišćenja mijenjaju svi dijelovi koji pokazuju istrošenost. Nakon zamjene dijelova, uložak se puni prahom, brtvi i ugrađuje mu se novi čip, pri čemu se poštuju patentna prava proizvođača i time osigurava potpuna kompatibilnost s pisačima u kojima se koriste. U prijevodu;  nema nepotrebnog habanja dijelova pisača koji su u kontaktu s uloškom, što znatno produžuje životni vijek pisača. Ukratko, bolje ne može.

MicroTeam

Tema: Promo sadržaj

Message