Obavijesti

News

Komentari 72

Oporba: U Saboru vlada kaos; HDZ: Nervozni ste zbog HRT-a

Oporba: U Saboru vlada kaos; HDZ: Nervozni ste zbog HRT-a
9

U četvrtak po prvi put nije bilo najave što će se danas raspravljati, zbog čega se ne možemo kvalitetno pripremiti za temu, rekla je SDP-ova Dragica Zgrebec

VIDEO

Oporbeni SDP i HNS izrazili su u petak nezadovoljstvo načinom rada Hrvatskog sabora, bez najava o čemu će se raspravljati i kad će se glasovati te da od novinara saznaju o planovima da se dnevni red proširi novim točkama, dok vladajući njihove prosvjede tumače kao "nervozu zbog kraja HRT-a kao stranačke televizije".

"Protestiramo protiv ovoga kaosa, tražimo od Vas predsjedniče da uvedete red, a od Mosta, koji je razumniji dio ove koalicije, očekujemo da inzistira na uvođenju reda", izjavio je nakon stanke SDP-ovac Nenad Stazić.

Stazić: Kaos u Saboru preselio se iz Vlade

Istaknuo je da se "kaos" u radu Sabora preselio iz Vlade, da takav kaos "predstavlja sramoćenje zemlje", sramoćenje pred vlastitim narodom i svijetom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stazić smatra da su, dok je premijer Tihomir Orešković bio na susretu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov držali zasebne konfrencije za novinare, "potpuno medijski prekrivajući premijera, omalovažavajući ga", ali i sramoteći zemlju.

"Strane delegacije primaju odvojeno, građani su u čudu, pitaju se kakav je to odnos prema premijeru, kakav između partenera", poručio je.

Stazić tvrdi i kako HDZ-ovi partneri u Domoljubnoj koaliciji zazivaju nove izbore, "jer uviđaju da stvar ne valja", te podsjeća na izjave 'mostovca' Ivana Kovačića da je Most brana grabeži za foteljama. "I ja mu vjerujem, jer se u Vladi ne događa ništa osim grabeži za foteljama, drugih tema nema", naglasio je.

Predsjednik Sabora Željko Reiner odgovara mu da je "izrekao više neistina", da se u radu Sabora ne događa ništa što se nije događalo ranije. "Bit će reda, čak i više, u to vas uvjeravam", najavio je Reiner.

Mrak Taritaš: Radi li se u zbrci i neredu i rezultat će biti takav

Anka Mrak Taritaš (HNS) nezadovoljna je radom svih sastavnica vlasti. 

Upozorila je kako saborski zastupnici dan prije ne znaju što će raditi, da Vlada nije imenovala sve zamjenike i pomoćnike ministara pa se ne može početi raditi na meritumu stvari, odnosno  strukturnim reformama, da Ustavni sud nema sve suce. 

Zapitala se kako očekivati da država funkcionira ako u četvrtak u 17 sati zastupnici ne znaju što će se raditi u petak u 9 ujutro, poručivši da se može raditi u zbrci i neredu, ali da će onda i rezultat biti takav.

Šuker: Oporba je nervozna jer je došao kraj stranačkoj televiziji 

"Evidentno je da je prisutna nervoza jer je došao kraj stranačkoj televiziji", uzvratio je oporbenjacima HDZ-ov Ivan Šuker, koji tvrdi da se u prošlom mandatu dnevni red nerijetko dopunjavao po dogovoru i bez potrebnog kvoruma, i to na sjednicama koje je kao potpredsjednik Sabora vodio upravo Nenad Stazić.

Šuker ističe da su svi klubovi još u četvrtak dobili prijedlog dopune dnevnog reda, a oporbi je pokazao "popis nepodobnih", odnosno onih koje je na početku mandata smijenila Kukuriku koalicija, a među kojima je i bivši ravnatelj HRT-a.

Naglasio je da javnom televizijom moraju upravljati nestranački profesionalci, podsjetivši da su za ranijih vlada HRT vodili Mirko Galić i Vanja Sutlić za koje, kaže, nitko ne može reći da su HDZ-ov kadar.

"Javna televizija će biti servis za informacije hrvatskim građanima, to je ono što su Domoljubna koalicija, Most i Milan Bandić 365 obećali, a vi i sve vaše udruge radite što hoćete, pjevajte borbene, ali to će se dogoditi danas", poručio je Šuker oporbi.

Špika: Neki zastupnici se ponašaju kao Alisa u zemlji čudesa

Milivoj Špika (BUZ) ocijenio je da se dio saborskih zastupnika "ponaša kao Alisa u zemlji čudesa". Kazao je i kako osobno nije siguran da je u Hrvatskoj na vlasti parlamentarna većina, a oporbi spočitnuo da se svim silama bori da njihovi ljudi ostanu na pozicijama kako bi u startu spriječili promjene koje su vladajući najavili.

"Jučer su ovdje najgovorljiviji zagovornici ravnatelja HRT-a bili oni koji su ga htjeli do jučer smijeniti, a sada žele njegov ostanak da bi sačuvali svoj utjecaj u tom medijskom prostoru", ustvrdio je Špika.

Potvrdio je da u Domoljubnoj koaliciji ima nezadovoljstva zbog sporosti promjena. "Da, mi smo nezadovoljni stanjem i načinom kako funkcionira naša koalicija, ne zato što smo loši, nego zato što svi zajedno želimo više od onog što se u ovom trenutku događa", kazao je Špika, ali i dodao kako se kadrovske promjene ne moraju nužno provesti u kratkom roku te kako se taj posao može napraviti i kroz šest mjeseci, ako će to značiti da će se dobiti "uštimani orkestar".

Petrina: Istražno povjerenstvo treba ispitati "razmjere korupcije u sudbenoj vlasti" 

Nezavisni Stipe Petrina stanku je zatražio kako bi se očitovao na reakciju Hrvatske udruge sudaca na svoje izlaganje u kojem je sudstvo prozvao za bezakonje i korupciju.

Hrvatska udruga sudaca njegov je istup ocijenila kao napad na neovisnost sudbene vlasti, no Petrina ponavlja da je sudstvo korumpirano te ističe kako kao zastupnik ima pravo na to upozoriti.
Predlaže da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi "ispitalo razmjere korupcije unutar sudbene vlasti". "Ostat ćete zaprepašteni razmjerima korupcije i kriminala koje danas vlada u sudstvu u RH", kazao je Petrina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a