Obavijesti

News

Komentari 1

Knjiga o dr. Hrgoviću: 'Sretan sam što mogu stvarati i dalje'

Knjiga o dr. Hrgoviću: 'Sretan sam što mogu stvarati i dalje'
2

Godinama je u Frankfurtu imao privatnu ordinaciju i radio na čuvenom Goethe-Institutu. No kad je postao šef ginekologije u KBC-u Osijek, dobio je nezakonit otkaz sa suludim optužbama

VIDEO

U petak će u bjelovarskom Hotelu Central, prof. dr. med. Zlatko Hrgović, u 18 sati, predstaviti svoju knjigu „Moj život između Hrvatske i Njemačke – usponi i padovi“ već je na prvi pogled neobična, jer u njoj autor nije napisao niti jedne riječi, nego je „samo objavio brojne i opsežne preslike iz tiskanih medija – iz Hrvatske, Njemačke, BiH i Srbije“, stoji između ostalog u predgovoru koji je napisao povjesničar, prof. dr.sc. Josip Jurković. Uoči predstavljanja, razgovarali smo s autorom o motivima i razlozima izlaska knjige, koja „govori“ o 44 godine rada.

- Knjiga je inspirirana autorima apsurda koji su mi nanijeli golemu štetu. Ne samo u materijalnom, nego u moralnom, proglasivši me u najmanju ruku šarlatanom. Samo iz razloga što sam kao ugledan sveučilišni profesor iz Njemačke 1999. godine došao u Osijek, za voditelja Odjela za ženske bolesti i porodiljstvo Kliničke bolnice Osijek, gdje sam u novoosnovanom Medicinskom fakultetu postao i profesor. Ubrzo sam jasno uočio da je jedan od velikih problema ne samo u zdravstvu već i u drugim disciplinama – korupcija. Korupcija koja se širi poput kancerogenih stanica i izjeda hrvatsko društvo. Bio sam naivan i pomislio da se ja tom zlu mogu uspješno suprotstaviti. Tad je krenula lavina koja je uništila moj golem trud, znanje i ugled koji su mi osigurali uspješnu karijeru u Frankfurtu, Heidelbergu i Hannoveru. Gotovo preko noći se sve to srušilo poput kule od karata – pojašnjava nam smirenim glasom ugledni profesor.

Ubrzo mu je postalo jasno da je dirnuo u osinje gnijezdo iz kojeg su se razletjeli opaki žalci koji su mu trebali sve pa i njega pretvoriti u prah i pepeo. Branio je prodavanje kreveta, uzimanje mita, prodavanje operacija i abortusa na crno. To je bio Hrgovićev krimen. Krenulo je iz Osijeka, i domino efektom rušilačka snaga klevete je prešla granice Hrvatske i preplavila i Njemačku gdje su ljudi s nevjericom čitali o medijskim napisima, ali onima iz medicinskih krugova kako bi se uništio Hrgović. Nakon prvih valova, krenuo je tsunami javnim priopćenjem Upravnog odbora Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju. Tom rušilačkom zanosu, golem doprinos dao je i Upravni odbor Hrvatskog društva za humanu reprodukciju.

- Tad sam se odlučio za pravnu bitku. Ne za bitku, nego za rat, jer je pravda bila na mojoj strani. Pozivao sam na odgovornost tadašnju ministricu dr. Anu Stavljević Rukavina i njezinog nasljednika u ministarskoj fotelji, Andru Vlahušića. Iz ministarstva su o mojoj navodnoj nestručnosti i lažnoj diplomi, a doktorirao sam kod kolegice Stavljević Rukavina, obavijestili i njemačka tijela. Nakon 16 godina sam pravomoćnim sudskim odlukama poništio nepravdu koja mi je nanesena za dvogodišnjeg boravka u Hrvatskoj – govori nam svoj hod po trenju Hrgović koji se vratio u Njemačku 2002. godine, da bi ponovo „uskrsnuo“ u znanstvenom svijetu.

Uz rad u svojoj klinici radio je do umirovljenja i na uglednoj sveučilišnoj klinici „Johan Wolfgang Goethe“ u Frankfurtu na Maini. U znaku one poslovice koja kruži Hrvatskom, Zlatko je dobio parnicu, ali je izgubio novac. Doduše, još uvijek vodi spor protiv Andre Vlahušića. Taj profesionalni dvogodišnji „izlet“ u domovinu stajao ga je stotine i stotine tisuća eura. Kad je počeo Domovinski rat, dr. Hrgović je osigurao donacija u visini od 10 milijuna njemačkih maraka. Ovaj 70-godišnjak vitalnog izgleda nam je rekao da se nastavlja baviti znanstvenim radom, a kad supruga Cecilija, koja je prvakinja opere Hrvatskog narodnog kazališta, za dvije godine ode u mirovinu, češće će se viđati s dvojicom sinova koji su ostali u Njemačkoj i po uzoru na roditelje na putu su stvaranja uspješnih karijera.

Potpunu satisfakciju je doživio od Bibliografskog društva engleskog sveučilišta u Cambridge-u, koje ga je 2009. godine svrstalo među sto najuspješnijih liječnika na svijetu. Napisao je 150 znanstvenih radova iz područja ginekologije. U Njemačkoj je u dva navrata, 2017. i 2018., proglašavan među najuspješnijim u struci. HPV virusom i cjepivom se počeo baviti prije 29 godina i on je prvi to cjepivo primijenio na Starom kontinentu. U Njemačkoj je godišnje obavio oko 7000 pregleda, 700 velikih operacija te oko 200 poroda. Uz to je bio i predavač na Medicinskom fakultetu u Frankfurtu.

Rođen je 1950. godine u Lipovom Brdu, pokraj Bjelovara. Gimnaziju je završio u Bjelovaru i potom upisao Medicinski fakultet u Zagrebu. Nakon završetka fakulteta, 1974. godine je otišao u Njemačku, jer u Hrvatskoj nije mogao dobiti posao.

Knjiga u kojoj nema napisane niti jedne riječi, a koja ipak zorno opisuje život, uspone i padove jednog čovjeka, izašla je nedavno na čak 600 strana, u vlastitoj nakladi liječnika prof.dr. Zlatka Hrgovića (70). Promocija knjige bit će 21. veljače u 18 sati, u Hotelu Central u Bjelovaru, rodnom gradu prof.dr. Hrgovića.

Knjiga je, naime, skup preslika svih tekstova o prof.dr. Hrgoviću iz tiskanih medija, objavljenih kroz dugi niz godina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ti tekstovi zorno prikazuju njegove profesionalne i osobne izazove, udarce i uspjehe te sve ono, dobro i loše, što je doživio u svom radu.

Listajući sve te objavljene tekstove u knjizi čitatelj sam može doći do svih potrebnih zaključaka. Želio sam objaviti tu knjigu zbog svih onih kojima je dopušteno da rade apsurde, i za te apsurde misliš da su nemogući, dok ih ne osjetiš na vlastitoj koži. Na kraju svega, sretan sam što sam živ i što mogu stvarati i dalje, a u knjizi sam objavio sve tekstove o sebi, i lijepe i ružne, kako bi dojam čitatelja bio objektivan – kaže prof.dr. Hrgović, koji se nakon umirovljenja vratio iz Frankfurta u Zagreb.

Aktivan je i dalje te piše medicinske knjige i znanstvene radove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava