Obavijesti

News

Komentari 52

'Koalicija je stabilna, a još ne znam što će Pupovac reći...'

'Koalicija je stabilna, a još ne znam što će Pupovac reći...'
1

Jako sam sretan što počinje vruća politička jesen, jedva čekam idući tjedan Sabor da neke stvari kažemo, rekao je u razgovoru za HRT premijer Plenković

U prvoj ovosezonskoj emisiji 'A sada Vlada' na HRT-u, gost je premijer Andrej Plenković. 

Na početku emisije premijer komentirao izbor Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije.

- To je prije svega uspjeh cijele Hrvatske. Jedan od dva velika uspjeha unazad 2 mjeseca. Dubravka Šuica je dobila tu čast da u ime Hrvatske bude među nekoliko potpredsjednika, to je priznanje vanjskopolitičkoj snazi i položaju RH u Europskoj Uniji nakon samo šest godina članstva.

Prijetnje Pupovcu: Kitarović traži da se otkriju počinitelji
Prijetnje Pupovcu: Kitarović traži da se otkriju počinitelji

Sindikati su nezadovoljni. Poglavito što se tiče zdravstva i školstva.

- Mi već tri godine upravljamo zemljom. Ova je Vlada dobila sve moguće kosture iz hrvatske tranzicije. Prosječna se plaća u tri godine digla za 800 kuna, a imate i prosječnu plaću u Zagrebu od 7.500 kuna. Narasla je plaća za 11 posto. Svi bi mi htjeli da ljudima damo što veće plaće. No istodobno ajmo se zapitati zašto su smanjene kamate, zašto je ministar Marić mogao izdati papire po negativnoj kamatnoj stopi. Pa zato što dobro upravljamo. Nismo mi niti rasipnici niti škrtice. Ne želimo ponavljati greške ranijih vlada. Najlakše se zadužiti. To neću napraviti. Hoću da inteligentno saslušam kome i kako pomoći, a da pritom ne srušim temelje ekonomske politike. To je bit. Sagledat ćemo sve.

Zagreb: Potpisan ugovor o potpori obrazovnih aktivnosti KŠC Ivan Pavao II u Bihaču

Je li koalicija stabilna. Što će Pupovac reći na presici?

- Je. Gospodin Pupovac i ja smo u komunikaciji. Ne mogu tvrditi što će on točno kazati danas kada medijski postupi. Ponavljam da je netočna teza da se suvremena Hrvatska usporediva s NDH, da smo faktor nestabilnosti u regiji te teza da Vlada potiče klimu nesnošljivosti. Većina u parlamentu nije upitna, mi ćemo mandat odraditi do kraja. Unatoč svima koji su nas pokušali destabilizirati. Sve te priče da sam ja "briselac" ili "europejac", to su sve laži. Jako sam sretan što počinje vruća politička jesen, jedva čekam idući tjedan Sabor da neke stvari kažemo.

Pokretanje videa ...

Kandidatura Milana Bandića na predsjedničkim izborima?

- Nisam razgovarao s Milanom Bandićem. Što se toga tiče, ne skačem na prvu loptu.

'Pupovac bi svoju izjavu o NDH trebao objasniti ili ju povući...'
'Pupovac bi svoju izjavu o NDH trebao objasniti ili ju povući...'

Fortenova grupa. Kakva je situacija?

- Restrukturiranje Agrokora bit će jedan od najvećih političkih, ekonomskih i financijskih uspjeha naše Vlade. Gledam sve te trbuhozborce, komentatore i političare koji bi htjeli da je sve propalo. Prijetila je propast, ali mi nismo dopustili da nam takav ekonomski gigant propadne, a onda "domino efektom" da propadaju i svi ostali. Bio bi to kolaps hrvatske ekonomije i to svega pet mjeseci nakon što smo došli na vlast. Neki su zagovarali izbore. To su ekonomski i politički nepismeni ljudi, sve bi bilo propalo da smo išli na izbore. Meni je najvažniji opći interes. Tvrtka sada polako izlazi iz krize i kreće se prema tržišnim uvjetima. To se ne bi dogodilo bez naše političke odvažnosti.

Pokretanje videa ...