Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

KOBNO PRETJECANJE: Poginuo desničar Haider

Kontroverzni austrijski političar Joerg Haider (58) išao je majci na proslavu 90. rođendana. Sletio je službenim automobilom s ceste kraj Klagenfurta...

AFP
Foto: AFP
32 komentara

Službenim autom Volkswagen Phaeton Joerg Haider (58) u subotu je putovao na 90. rođendan svoje majke Dorothee. Oko 1.30 pretjecao je vozačicu na cesti kraj Klagenfurta. Sletio je s ceste i udario u ogradu. Teško je ozlijedio glavu i prsa te umro. Vođa populističkog Saveza za budućnost Austrije (BZOe) i guverner Koruške za sobom je ostavio ženu Claudiju i dvije kćeri.
- To je tragedija. Bio je nadaren i sposoban, ali i sporan - rekao je predsjednik Austrije Heinz Fischer. Njegovi stranački kolege komentirali su da je tragedija propast svijeta. Jedan od najkontroverznijih poslijeratnih političara Europe, po zanimanju pravnik, u politici je radio 30 godina. Savez za budućnost osnovao je 2005., a prije toga vodio je krajnje desnu Slobodarsku stranku, koja je 2000. ušla u vladu s demokršćanima. Haiderov veliki uspjeh je 10,7 posto glasova na parlamentarnim izborima 28. rujna. Stranka je četvrta po snazi. Analitičari cijene što je na scenu uspio postaviti i treću snagu, rekavši da je dosta vladanja socijaldemokrata i narodnjaka.
Mnogima se zamjerio. Unatoč velikoj slovenskoj manjinskoj zajednici, htio je da Koruška bude jednojezična. Čak je sam skidao dvojezične natpise na ulicama.

HAIDER ZVAO THOMPSONA DA NASTUPA U AUSTRIJI
Dok je još bio u HDZ-u, 1990. godine sadašnji predsjednik Mesić prijateljski se susreo s Haiderom. Nakon deset godina Haider je posjetio Hrvatsku. Došao je na Zagrebački velesajam kao jedan od predstavnika koruške vlade koja je vlasnik 52 posto Hypo Alpe Adria grupe, a nitko od predstavnika hrvatske Vlade nije ga dočekao. Iako su vlasti zabranjivale Thompsonov koncert u lipnju ove godine, Haider ga je zvao da slobodno dođe, rekavši da će ga on ugostiti.

Možda vas zanima i ovo:
Message