Obavijesti

News

Komentari 47

Koji Frka-Petešić? Peđa Grbin ogrebao se za svojih pet minuta slave. A i za poneku povlasticu

Koji Frka-Petešić? Peđa Grbin ogrebao se za svojih pet minuta slave. A i za poneku povlasticu

Dan nakon što je premijer Plenković priču o Zvonimiru Frki-Petešiću proglasio "jednom od glupljih pojava u medijskom prostoru", na red je došao šef SDP-a Peđa Grbin s korištenjem naknada na koja nema pravo.

VIDEO

Neka je i Peđa Grbin dobio svojih pet minuta slave. 

Uspio se približiti HDZ-u, ugurati se pod aferaške reflektore skupa s takvim velikanima kao što su Zvonimir Frka-Petešić i Mario Banožić, ogrebati se za svoj dragocjeni komadić medijske eksponiranosti.

Premijer Andrej Plenković proglasio je jučer aferu s predstojnikom svog ureda "besramnom, orkestriranom hajkom" i "jednom od glupljih, iritantnijih pojava u medijskom prostoru". Stoga je danas došao red na predsjednika SDP-a da se uključi u raspravu o povlasticama političara.

Istina, Peđa Grbin je ipak na izborima dobio mandat od građana da uzme iz proračuna sve što mu se zakonski nudi u smislu financijskih beriva za odvojeni život od onih od kojih nije odvojen, što se ipak ne bi moglo reći za Zvonimira Frku-Petešića, Plenkovićeva ađutanta, na čije je udomljavanje država već potrošila više do pola milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Opet Bauk

Ali evo, da ne bi Grbin bio ljubomoran na svu medijsku pažnju koju privlače Plenkovićevi prijatelji i ministri, dobio je i on danas priliku objasniti zašto on i Arsen Bauk, SDP-ov zastupnik koji je postao milijunaš samo na zastupničkoj plaći, uzimaju sve moguće povlastice.

Hrvatski sabor obojici plaća najamninu za stan u Zagrebu, obojica koriste naknade za putne troškove kad idu u Pulu ili na Brač, a Grbin je donedavno koristio i naknadu za odvojeni život, koje se odrekao kad je morao upisati dijete u vrtić u Zagrebu. Gdje uredno živi s obitelji od koje nije odvojen.

"Meni se stavlja na teret da koristim nešto što je moje pravo koje proizlazi iz zakona", kazao je jutros Grbin, objavljujući da ni sam ne zna točno gdje živi. "Ovdje nije pitanje jesam li prekršio zakon, nego je li moje postupanje bilo etično ili moralno".

Odgovor na to pitanje Grbin je prepustio "medijima i građanima".

"Glupa, iritantna pojava"

Još uvijek nismo čuli Plenkovića da Grbinovu afericu proglašava "jednom od glupljih, iritantnijih pojava u medijskom prostoru", ali smo opet vidjeli kako se SDP-ovci guraju tamo gdje HDZ-ovi dominiraju.

S time da se Grbin brani da uzima ono što mu zakon daje, a istodobno napada HDZ-ovce da uzimaju malo više od toga. I s time da između SDP-ovih i HDZ-ovih afera postoji još jedna dosta bitna razlika. 

HDZ-ovi birači imuni su na njihove afere jer smatraju to cijenom vladanja, kao i modelom u kojem bi pokoja mrvica mogla pasti i u njihovo krilo, ako su dovoljno agilni i dovoljno ambiciozni. 

SDP-ovi birači, međutim, "etične i moralne" aspekte njihovih afera doživljavaju s mnogo većom dozom ozbiljnosti, da ne kažemo da ih uzimaju više srcu. HDZ može biti najgori, ali SDP ne smije doći ni blizu.

Ali Grbina i Bauka to pretjerano ne zabrinjava.

Isisavanje proračuna

Oni političku dužnost smatraju poligonom za ostvarivanje svih prava, pa i onih koja im ne pripadaju, podsjećajući pritom na političke parazite koji nastoje iz države kase isisati svaku moguću kunu. To radi i HDZ, pa i kod premijerova ađutanta Frke-Petešića, ali to je njihov modus operandi.

SDP-ov modus operandi očito se svodi na to da zamute ili obrišu svaku razliku u odnosu na HDZ. I da se ogrebu za komadić medijskih afera koje godinama uzurpira HDZ.

Peđa Grbin dobio je svojih pet minuta slave. A i poneku državnu kunu 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)