Obavijesti

Promo sadržaj

Kolač Spara simbolizira žensku snagu i donosi divnu priču o prijateljstvu

Kolač Spara simbolizira žensku snagu i donosi divnu priču o prijateljstvu
4

Kažu da teške životne situacije pokažu tko su nam pravi prijatelji. Da je ta rečenica točna, može potvrditi bivša rukometašica Deana Miletić

Uz Ivanu Perić je veže dugogodišnje prijateljstvo koje se dodatno učvrstilo kada su ove dvije Dalmatinke odlučile da nema tog životnog izazova koji im se može ispriječiti na putu do uspjeha.

Deana, danas 60-godišnjakinja, bila je aktivna sportašica. Život joj se naglo promijenio u 30-godinama kada se suočila s pojavom autoimune bolesti. Uslijedile su velike promjene za nju – promjena posla, umirovljenje i jedan sasvim drugačiji način života. U prilagodbi na novo zdravstveno stanje, Deana je morala i promijeniti prehranu. U potrazi za poslasticama bez aditiva, stvorila je Sparu, kolač visoke energetske vrijednosti s rokom trajanja od 75 dana.

Spara donosi ono najbolje od Dalmacije. Riječ je o kombinaciji najkvalitetnijih sastojaka s lokalnih OPG-ova. Neretvanska suha smokva, sušene marelice, grožđice, bademi i orasi, rogač i čokolada Sparu čine iznimno ukusnom, a malo likera i džema od limuna Spari dodaju i specifičnu notu. Domaće maslinovo ulje jedina je masnoća u ovom kolaču, a u bazi se koristi pirovo brašno. Spara, osim okusom i mirisom, i u nazivu donosi dašak Dalmacije. Naime, riječ spara označava jastučić koji su žene u Dalmaciji stavljale na glavu dok su nosile različite terete – voće, masline, vodu. Samim time simbol je ženskog rada i težine koju žene mogu podnijeti. Ili, kako će Deana rado pojasniti, spara je simbol ženske muke u poljoprivredi.

Ipak, Sparu ćemo zapamtiti i kao simbol Deanine i Ivanine snage. Naime, čak i kada se učinilo da bi Spara mogla pasti u zaborav, dvije žene su udružile snage i odlučile promijeniti sudbinu. U trenutku kada je Deana, zbog zdravstvenih poteškoća, došla u situaciju u kojoj nije mogla sama nastaviti dalje razvijati svoju priču o kolaču Spara, tada je 15-godišnja Ivana, kći Deanine najbolje prijateljice, odlučila pomoći.

Uz puno truda, volje i uzajamne podrške, Deana i Ivana su došle do jedinstvenog projekta “Startaj Hrvatska” koji su pokrenuli SPAR Hrvatska i Nova TV kako bi pomogli inovativnim hrvatskim poduzetnicima i startupima. U prijavi na projekt vidjele su svoju priliku da Sparu plasiraju na police velikog trgovačkog lanca, a u tom procesu mogle su računati na pomoć stručnog tima SPAR-a Hrvatska. „Kad radite nešto što volite, nije vam važno koliko radite. Ivana i ja smo odličan spoj jer smo obje tvrdoglave i uporne“, riječi su kojima Deana opisuje svoj i Ivanin poduzetnički pothvat. „Drago mi je da smo dogurale do ovdje i da će naš proizvod biti tamo gdje i zaslužuje. Osim naše recepture i brenda, najveća tajna našeg uspjeha je upornost“, komentirala je Ivana i njihov plasman u projekt „Startaj Hrvatska“.

Sparu možete kupiti u svim INTERSPAR i odabranim SPAR supermarketima na 51 lokaciji diljem Hrvatske. Deanu i Ivanu mogli ste upoznati u sedmoj epizodi projekta „Startaj Hrvatska”, a u subotnjem programu Nove TV možete pratiti inspirativne poduzetničke i životne priče drugih kandidata. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.